8 izgalmas érdekesség, amit tuti nem tudtál a 48 óráról

Eredetileg Clint Weastwooddal akarták leforgatni ezt a filmet még a '70-es években, de ő nem a zsarut, hanem a nyomozást segítő zsiványt akarta eljátszani, így nem lett az egészből semmi.

1. Már a '70-es években megszületett a film terve, Clint Eastwooddal a főszerepben

Walter Hill rendező szerint a 48 óra ötlete Lawrence Gordontól származik. Az ő 1971-es verziójában Louisiana állam kormányzójának lányát elrabolja egy bűnöző, aki azzal fenyegetőzik, hogy 48 órán belül felrobbantja a nála lévő bombát, ha nem fizetnek neki a váltságdíjat. Egy dörzsölt zsaru ezért elmegy az állam legrosszabb hírű börtönébe, és kihozza onnan a legelvetemültebb rabot, hogy segítsen neki, mert anno az ő cellatársa volt a bombával fenyegetőző fickó.

Mivel Lawrence Gordon és Walter Hill 1975-ben együtt készítették el a Kemény idők című Charles Bronson-filmet, Hill azt javasolta Gordonnak, vigye be a 48 óra forgatókönyvét a Columbia Pictures stúdiónak. Onnan végül a Paramounthoz került át a filmterv, ahol Hillt arra kérték, írja át a forgatókönyvet úgy, hogy Clint Eastwood benne a zsaruknak segítő rab, mert a spagettiwesternek és a Piszkos Harry-filmek sztárja csak így volt hajlandó beszállni a produkcióba. Hill megcsinálta a kért javítást, bár azon a véleményen volt, hogy ez nem jó ötlet, mert szerinte pont hogy Eastwoodnak kellene a nyomozót játszania és Richard Pryornak a csibészt – ehhez képest Eastwood a Szökés Alcatrazból című 1979-es filmjében egy bűnözőt alakított, a 48 óra forgatókönyve pedig évekre a fiók mélyére került.

 

UIP Dunafilm

 

2. Fél Hollywoodnak felajánlották Nick Nolte előtt Jack Cates szerepét

Az 1982-ben bemutatott 48 óra sztorija sok ponton megváltozott a '70-es évekbelihez képest Jack Cates már nem Louisianában, hanem San Franciscóban nyomozott, és nem egy bombával fenyegetőző emberrablót akart elkapni, hanem egy Ganz nevű maffiózót, akinek a hollétét csak az egykori embereinek egyike, Reggie Hammond ismeri. Egyetlen probléma van csupán: Hammond épp börtönben ül, ahonnan csak 48 órára engedik ki...

Mickey Rourke, Sylvester Stallone és Burt Reynolds is visszautasította Jack Cates szerepét, egy ponton pedig Kris Kristofferson neve is szóba került, és csak ezután került Nick Nolte a képbe.

 

3. Eddie Murphy is csak a sokadik jelölt volt

A sittről kihozott bűnöző szerepére kiszemelt Richard Pryor akkora sztár lett a forgatás megkezdésének idejére, hogy vele már drága lett volna elkészíteni a filmet. Pryor után Gregory Hines volt a következő kiszemelt, de ő sem ért rá. Eddie Murphy később úgy emlékezett vissza, hogy ő „csak a negyedik vagy az ötödik jelölt volt”, Howard E. Rollins Jr. és a fiatal Denzel Washington is megelőzte a casting folyamata alatt. Végül Walter Hill barátnője, Hildy Gottlieb ajánlotta be Eddie Murphyt a produkcióba, aki ekkoriban Eddie Murphy ügynöke volt.

 

4. Eddie Murphyt majdnem kirúgták a filmből, mert „nem volt elég vicces”

A Paramount Pictures stúdió vezetői a forgatás során többször is aggódni kezdtek amiatt, hogy a film túl erőszakos lesz, és nem fognak rajta nevetni, mert nem működik majd akcióvígjátékként. Michael Eisner, a Paramount akkori vezetője Eddie Murphyt is ki akarta rúgni amiatt, hogy a színész nem volt elég humoros,

pedig Murphy akkoriban már a Saturday Night Live tévéshow egyik legnépszerűbb, feltörekvő stand up komikusa volt.

A forgatáson széles körben ismert volt, hogy a Paramount vezetői utálták azt, amit Eddie Murphy a forgatáson csinált, de Nick Nolte és Walter Hill keményen harcba szálltak a prodcuerekkel azért, hogy Murphy stábtag maradhasson. Később kiderült, hogy Eisner nem is ismerte Eddie Murphyt az SNL-ből, a komikus pedig nem is sejtette, hogy ki akarják fúrni, utólag tudta meg a kollégáitól.

 

Forrás: UIP Dunafilm

 

5. Nick Nolte igazi rendőröktől leste el, milyen a zsaruélet

A 48 óra forgatása előtt Nick Nolte több hetet töltött azzal, hogy elmerüljön Jack Cates szerepében: interjúkat készített a San Franciscóban élő és dolgozó rendőrökkel, és szigorúan csak olyan ételeket evett, amelyek szerinte illettek egy ilyen tagbaszakadt kopó karakteréhez.

 

6. Nick Nolte kétszer akkora gázsit kapott a filmért, mint Eddie Murphy

Állítólag Eddie Murphy fizetése mindössze 450 000 dollár volt, míg Nick Nolte kereken 1 000 000 dollárt kapott. A film folytatása, az 1990-ben mozikba kerülő Megint 48 óra idején viszont felcserélődtek a szerepek: Eddie Murphy ekkor már olyan nagy sztár volt a Beverly Hills-i zsaru 1-2 és az Amerikába jöttem miatt, hogy ki tudott magának alkudni egy 7 millió dolláros fizetést is, míg Nick Nolte mindössze 3 millió dollárt kapott.

 

Forrás: UIP Dunafilm

 

7. A „fuck” szó 48 alkalommal hangzik el a 48 órában

Ez azonban a stáb szerint csak véletlen egybeesés a címmel.

 

8. Mit írt a 48 óráról anno a Filmvilág?

Ma már kissé megmosolyogtató, hogy a patinás mozis szaklap 1987/10-es számában Schreiber László „szórakoztató amerikai bűnügyi film”-ként aposztrofálja Walter Hill akcióvígjátékát, Eddie Murphyt pedig Kabos Lászlóhoz hasonlítja: 

...a lőtt sebekből dől a vér, a gyilkosok kíméletlenek és marconák, de mégsem telepszik a filmre a német bűnügyi történetekből ismert homályos, szürke, nyomasztó hangulat. Ez mindenekelőtt Eddie Murphy-nek köszönhető, aki manapság afféle amerikai fekete Kiskabosként arat zajos sikereket a szórakoztató műfajban.