A 9 legjobb sorozat, ahol saját magát játssza a főszereplő

Sztárok, akik tudnak magukon nevetni.

A valóságshow-k korában mi sem természetesebb annál, mint hogy a színészek, komikusok a saját életükből csináljanak sorozatot – gondolnánk, de valójában nem friss trendről van szó, Jerry Seinfeld már 34 évvel ezelőtt Jerry Seinfeldet alakította a Seinfeldben. A névazonosság sok esetben persze csak ügyes marketingtrükk, amivel még jobban el lehet adni az amúgy fikciós szériát, de az alábbi listában van példa olyan sorozatokra is, ahol tényleg kitárulkozik az alany.


9. The Jim Gaffigan show

Jim Gaffigan az egyik legsikeresebb amerikai stand-up humorista (volt már Budapesten is fellépése), aki azzal tűnik ki a mezőnyből, hogy úgy nevezett „clean” komikus, vagyis nem káromkodik, és többnyire családbarát témákkal foglalkozik. A színpadon és a színpadon kívül is a joviális családapa figuráját hozza, ami érthető is, mert van öt gyereke. (A családközpontúságára jellemző, hogy a külföldi turnékra is viszi magával a gyerekeket és a feleségét, így például Budapestet is együtt járták be.)

Gaffigan emellett filmszínésznek sem utolsó, játszott már fő- és mellékszerepeket is (legutóbb például a Disney+ Pán Péter és Wendyjében alakította Hook kapitány segédjét), így logikus lépés volt 2015-ben a The Jim Gaffigan Show elindítása, amelyben saját maga fikciós verzióját alakította, egy stand-up komikust, aki öt gyermeket nevel egy két hálószobás New York-i lakásban. A sorozat végül azért ért véget 2 évad után, mert a komikus és a felesége (egyben a széria producere) úgy döntöttek, hogy a harmadik évad elkészítése helyett inkább több időt töltenének a gyerekeikkel.


8. Maron (2013-2016)

Marc Maron is stand-upos, de humoristaként sokáig inkább a középmezőnyhöz tartozott, mégis az amerikai közélet egyik legnagyobb sztárjának számít, méghozzá a podcastja, a WTF with Marc Maron miatt. Még 2009-ben indította el, komikusokkal, zenészekkel és más hírességekkel beszélgetett, és pár év alatt annyira megkerülhetetlen tényező lett, hogy 2015-ben Obama elnököt is vendégül láthatta a garázsstúdiójában.

A négy évadot megélt szitkomja is arról szól, hogy a humorista és podcaster Maronnak fel kell valahogy dolgoznia, hogy egyre nagyobb sztárrá válik, és meg kell tanulnia eligazodni a hírességek világában. A vendégszereplő komikusok (Louis CK, Bill Burr, Maria Bamford, David Cross, Tig Notaro, Conan O’Brien) természetesen önmagukat alakítják, ahogy Aubrey Plaza, Ron Perlman, Johnny Knoxville, Mark Duplass, Elliott Gould vagy Gina Gershon is.

7. Life's Too Short (2011-2013)

A Willow címszereplője, Warwick Davis, akit láthattunk többek közt a Harry Potterben is, szintén eljátszhatta saját maga fikciós verzióját a Ricky Gervais által kreált szériában, ahol maga Gervais és Stephen Merchant is feltűnt.

A hét epizódot megélt sorozatban Davis egy kisembereknek szóló tehetségkutató ügynökséget vezet, és sokkal érdesebb a személyisége, mint a valóságban. Beképzelt, arrogáns, manipulatív, és nem hajlandó elfogadni a magasságbeli hátrányait. A Office-hoz hasonlóan itt is egy (ál)dokumentarista stáb kameráin keresztül látjuk az eseményeket, ők azért vannak jelen, mert Davis egy dokumentumfilmmel próbálja a pénzhiányát enyhíteni, amihez hozzájárul az éppen zajló zűrös válása. Állandóan azzal nyaggatja Gervaist és Merchantot, hogy adjanak neki munkát, és közben olyan hírességek térnek be az irodájukba, mint Johnny Depp, Val Kilmer vagy Liam Neeson, akik szeretnék kipróbálni magukat a stand-up comedyben.

 

6. The Trip (2010)

2005-ben mutatták be Michael Winterbottom rendezésében a Bikatöke című vígjátékot, amelyben Steve Coogan (Philomena - Határtalan szeretet) és Rob Brydon önmaguk fikciós verzióját alakították. A páros a szintén Winterbottom által jegyezett BBC-szériában folytatta a közös komédiázást. A hatrészes The Tripben (amelyből később moziverzió is készült), mindössze annyi történik, hogy a két színész kulináris körútra indul Észak-Angliában, és közben beszélgetnek, vitatkoznak, vetélkednek, például abban, hogy ki tud több oktávot kiénekelni, vagy Michael Caine-t jobban utánozni. A vitákról Coogan később úgy nyilatkozott, a komikus hatás kedvéért eltúlozták őket, de attól még valósak.

Az első évad sikere után még készült három, az egyikben Olaszországba, a másikban Spanyolországba, harmadikban pedig Görögországba utaztak el.

5. Slágermájerek (2007)

A sokak szerint az HBO történetének legviccesebb sorozatában egy kétfős új-zélandi zenekart követhetünk, akik New Yorkban próbálnak érvényesülni. Sikeres zenei karrierre vágynak, de eleddig mindössze annyit értek el, hogy találtak egy menedzsert (aki főállásban az új-zélandi konzulátuson dolgozik), egy rajongót és egy barátot (a helyi zálogház tulajdonosát)

Jemaine Clement és Bret McKenzie önmaguk fikcionalizált verzióját alakították, és mivel a bandájuk már korábban is létezett, az első évadban ellőhették az összes korábbi slágerüket - merthogy a széria egyszerre volt zenés klipek füzére és szitkom.

A sorozat persze sokkal abszurdabb, mint a valóság, de az a része stimmel a sztorinak, hogy a duó a zenéjével tényleg nem tudott Amerikában befutni. Inkább színészként lettek később sikeresek, de főleg Clement, aki Taika Waititivel együtt alkotta meg a Hétköznapi vámpírokat.


4. Seinfeld (1989-1998)

Minden idők egyik legnépszerűbb szitkomjában a New York-i humorista, Jerry Seinfeld egy New York-i humoristát alakított, de ettől függetlenül azért túlzás lenne életrajzinak nevezni a szériát. Pontosabban nem egyetlen ember életét, gondolkodásmódját és humorát tükrözi a produkció, hanem kettőét, a társalkotó és társíró Larry David is masszívan benne van a karakterben.

Minden epizód úgy indul és zárul, hogy Jerry egy comedy klubban a közönségnek szövegel, az epizódban pedig az ott tárgyalt téma kerül terítékre – vagyis azt látjuk, hogyan lesz az élményanyagból a színpadon előadható produkció, és ez a valóságban is pont így működik a stand-uposoknál.

Íme minden idők legjobb amerikai vígjátéksorozatai

Vajon hányadik lett a ranglistán a Jóbarátok? No és a Kaliforniába jöttem? Hát a Városfejlesztési osztály?

Köztük a Seinfeld

A Seinfeld kilenc évada alatt a sorozat nemcsak a Jerry és barátainak hétköznapjait mutatta be, de a végére meta-szitkommá is fejlődött, amikor Jerry és George az NBC-nek próbálta eladni a széria koncepcióját.

3. Dave (2020-)

A felső középosztálybeli zsidó családból származó Dave egy reklámügynökségnél dolgozva jött rá, hogy multicégek kiszolgálása helyett inkább rapper szeretne lenni. Fogta a pénzt, amit a szüleitől kapott a bar-micvójára, és készített belőle egy klipet, amely 24 óra alatt egymilliós nézettséget ért el a YouTube-on. Ez nem az FX-en (nálunk az HBO-n) futó sorozat szinopszisa, hanem David Burd, alias Lil Dicky valós története. Ami egyben a Dave sztorija is, Burd ugyanis saját néven saját magát játssza az által írt szériában, amely arról szól, hogy mit kezd a rapperek világából eléggé kilógó főhős a hirtelen jött népszerűséggel.

A harmadik évadánál tartó széria önéletrajziságára további bizonyíték, hogy a sztorielemek egy részét Burd már a 2015-ben megjelent első albumán is feldolgozta, ráadásul a sorozatbéli hype manje, GaTa is önmagát alakítja a saját nevén. Emellett olyan sztárok ugranak be egy-egy hosszabb vagy rövidebb jelenet erejéig, mint Justin Bieber, Macklemore, Kareem Abdul-Jabbar, Kendall Jenner vagy Kevin Hart, de a világhíres producer, Benny Blanco is saját magát játssza.


2. Félig üres (2000-)

Larry David a Seinfeld című sorozatot még csak a háttérből irányította, de két évvel az évadzáró után úgy látta, hogy eljött az ideje egy olyan spin-offnak, amely a Seinfeld kreátorának, egy bizonyos Larry Davidnek az életéről szól.

A jelenleg már a 11. évadnál tartó széria annyiban más, mint a nagy előd, hogy nincs benne aláröhögés, és sokkal valóságszagúbb. Egyetlen kamerával veszik fel, és kezdetben vizuálisan is úgy nézett ki, mint egy félamatőr produkció, amiben néha elnevetik magukat a szereplők, de ez a keresetlenség is hozzájárult a sikeréhez.

A sorozatbéli Larry Davidről azt nyilatkozta az alkotó, hogy a karakter valóban ő, de valóságban nem tudna ilyen kiállhatatlanul viselkedni. A poénok többsége ugyanis abból fakad, hogy Larry állandóan zsörtölődik, a legkisebb sérelmet vagy bosszúságot sem képes szó nélkül hagyni, amivel a barátai, a családtagjai és a vadidegenek idegeire megy.

Rajta kívül gyakran szerepelnek híres, önmagukat alakító vendégszereplők a sorozatban, például Martin Scorsese, Mel Brooks, Ben Stiller, Michael J. Fox, Mila Kunis, Seth Rogan, Ted Danson, Rosie O'Donnell és Jon Hamm.


1. Louie (2010-2015)

Míg a legtöbb „saját magát” játszó színész vagy komikus igyekszik azért kitenni az idézőjeleket, Louis CK sokkal jobban elmossa a határokat a valóság és a fikció között. A követők számát tekintve akár műfajteremtőnek is nevezhető Louie-ban nem úgy általában játszotta el magát, hanem konkrétan az akkori élethelyzetét reprodukálta. A fiktív Louie is épp elvált, neki is két kislánya van, ő is a Comedy Cellar nevű klubba jár fellépni, miközben több évtizedes kiesés után próbál újra randizni.

Az epizódszereplők többsége is a baráti köréből került ki, Nick DiPaolo, Todd Barry, Jim Norton, Sarah Silverman, Chris Rock vagy Jerry Seinfeld többnyire saját maguk fiktív  változatát alakították. A párhuzamok ezzel véget is érnek a Félig üressel, a Louie-ban nincs összefüggő történet, epizódonként két különálló, laza szerkezetű rövidfilmet láthatunk, amelyek sokszor nem többek egy etűdnél vagy anekdotánál. Hiányoznak belőlük a harsány poénok, gyakran nem is csattanóval zárulnak, és bár a keserű, fekete humor áthatja a szériát – a szürreális-abszurd mozzanatok a korai Woody Allen-filmeket idézik –, akadnak egészen komor, fajsúlyos pillanatai.

Bálint Eszter, Louie magyar szomszédja a Röpülj páva című dalt hegedüli Louie lányával

A széria személyességét növelte az is, hogy CK kezdetben az írás és rendezés mellett a vágást sem engedte ki a kezéből, és kiharcolta a teljes kreatív kontrollt a tévécsatornától. Meg is lett az eredménye: a sorozatot az öt évada alatt összesen 22 alkalommal jelölték Emmy-díjra és kétszer Golden Globe-ra, és olyan szériák bújtak elő a köpönyegéből, mint az Atlanta, a Master of None vagy a Ramy

+ 1 Bubkis

Pete Davidson a Saturday Night Live komikusaként nemcsak azzal keltett feltűnést, hogy a műsor történetének legfiatalabb tagja lett, de azzal is, hogy nyíltan beszélt a mentális problémáiról, és arról, hogyan vesztette el 8 éves korában tűzoltó apját, aki munka közben halt meg 2001. szeptember 11-én a World Trade Centernél. Davidson emellett a bulvárlapoknak is állandó szereplője, hála annak, hogy járt már többek közt Ariana Grandéval, Kate Beckinsale-lel és Kim Kardashiannal is.

Idén májusban indult sorozatában benne vannak ezek az elemek is, kezdve az őt egyedül felnevelő anyjával való kapcsolatától a szuicid gondolatain át a médiában róla kialakult képig. A széria ennek ellenére nagyon is vicces, és nagy nevekben sincs hiány, az anyát alakító Edie Falcón kívül feltűnik benne többek közt Joe Pesci, Steve Buscemi, Bobby Cannavale, Al Gore, J.J. Abrams.