A film, amiben Benicio Del Toro mindenkit lejátszik a vászonról

Zseniális a Traffic, pedig nem is biztos, hogy a bemutató évében az volt Steven Soderbergh legjobb filmje. Tévéajánló!

A szerencsésebb rendezők 3-4 évente tudnak új filmmel jelentkezni, és van Steven Soderbergh, aki néha évente kettőt is leforgat, és az is előfordul, hogy mindkettő remekmű. Erre láthattunk precedenst 2000-ben, amikor példátlan módon két filmért is jelölték Oscarra. És ami még nagyobb kuriózum, hogy két teljesen különböző hangvételű alkotásról volt szó. Az Erin Brockovich – Zűrös természet egy szélesebb közönségnek szóló jogi dráma (ami nem mellesleg összehozott egy Oscar-díjat Amerika üdvöskéjének, Julia Robertsnek), míg a 4 Oscar-díjjal jutalmazott Trafficben nincs hagyományos főhős, helyette viszont átfogó képet mutat a drogháború minden frontjáról és minden szintjéről a határ mindkét oldalán.

Több kulcsszereplő is van, az egyik Ohio Állam Legfelsőbb Bíróságának bírája, a Michael Douglas által alakított Robert Wakefield, aki az Elnöktől fontos megbízatást kap: őt nevezi ki a drog elleni harc új főnökévé. A megalkuvásra képtelen, konzervatív Wakefield a kábítószer elleni küzdelem egész szervezetének felülvizsgálatára készül, és a mexikói rendőrséggel való együttműködést tervezi – de közben otthon tinédzser lánya egyre jobban elhatalmasodó kábítószer-függőségével kell szembesülnie. Eközben egy letartóztatott drogbáró egyedül maradt felesége (Catherine Zeta-Jones) kénytelen gondoskodni a családjáról  - és az üzletről. Soderbergh külön dicséretet érdemel azért, hogy filmjével egyfajta oktatómunkát végzett, de a Traffic legnagyobb érdeme Benicio Del Toro elképesztő alakítása a mexikói rendőrség tisztjének szerepében.

Forrás: SPI

 

Néhány érdekesség a filmről:

  • A 20th Century Studios, a film eredeti finanszírozói azt követelték, hogy Harrison Ford játssza a főszerepet, és hogy a forgatókönyvön jelentős változtatásokat eszközöljenek. Soderbergh ezt visszautasította, és keresett egy másik gyártót.
  • Soderbergh maga kezelte a kamerát, és minden egyes történetszálhoz sajátos színárnyalatot használt, hogy a nézők meg tudják különböztetni őket egymástól.
  • Négy Oscart nyert a film, Soderbergh a legjobb rendezőnek, Benicio Del Toro a legjobb férfi mellékszereplőnek, Stephen Gaghan a legjobb adaptált forgatókönyvnek és Stephen Mirrione a legjobb vágásnak járó elismerést kapta.
  • A film kereskedelmi szempontból is sikeres volt, világszerte 207,5 millió dolláros bevételt ért el, ami jóval meghaladta a 46 millió dolláros becsült költségvetést.
  • A cselekmény egyes elemei valós személyeken és eseményeken alapulnak: Arturo Salazar tábornok karakterét Jesús Gutiérrez Rebollo mexikói tábornokról mintázták, aki titokban a Juarez-kartell vezetőjének, Amado Carrillo Fuentesnek a fizetési listáján szerepelt. Porfirio Madrigal karakterét Fuentesről mintázták, az Obregón fivéreket pedig a Tijuana-kartell, Arellano Félix fivéreiről formálták.

Via: IMDb / Wikipedia