A kultfilm, aminek a forgatását mindenki rühellte

Az 1987-es Ragadozóban Jean-Claude Van Damme is szerepet volna, mi több, ő lett volna maga a Predator.

Vannak filmek, amikhez szinte képtelenség méltó folytatást készíteni, ilyen többek közt az 1987-es első Predator-film, a Ragadozó. Egész pontosan 35 évnek kellett eltelni, hiszen a 2022-es Préda elég hatásosan hozza a klasszikus hangulatot. De a ’87-es filmet mindmáig nem sikerült felülmúlni (alulmúlni már jó párszor), pedig majdnem el sem készült.

A történet igazából pofonegyszerű: egy csapat elit kommandós beveszi magát a dél-amerikai dzsungelbe, hogy kimenekítés ottragadt társaikat. Ám arra nem számítanak, hogy egy idegen létformával is meg kell küzdeniük, aki azért jött a Földre, hogy trófeákat gyűjtsön, és még áttetszővé is tud válni.

Ám a filmben játszó színészeknek sem volt könnyű dolga a forgatáson,

hiszen a Ragadozót eredeti, külső helyszínen rögzítették, ahol nem csak a zord körülmények és a szeszélyes időjárás nehezítette a forgatást, de jóval nehezebb beállítani a fényeket és hangot, mint egy stúdió irányítható körülményei közt. John McTiernan rendező és stábja Mexikó környékén forgatott, és bár egy tengerparti üdülőben voltak elszállásolva, a forgatási körülmények ettől még próbára tették mindnyájukat: Arnold Schwarzenegger azt írta az Emlékmás – Életem hihetetlenül igaz története című könyvében, hogy a film végén látható jelenetet, amiben az általa alakított Dutch Schaefer őrnagy meztelenül, a hideg sárban rejtőzik a Predator elől, rémálom volt leforgatni. Ő végül végigtolta a szerepet, de nem mindenki volt ilyen kitartó.

A címadó lényt eredetileg egy másik akciósztár, Jean-Claude Van Damme játszotta volna, és hogy végül nem így lett, arról eltérő történetek keringnek: az egyik verzió szerint azért nem vállalta, mert a Predator-jelmezben túl kényelmetlen volt kivitelezni azokat a harcművészeti mozdulatokat, amik a védjegyévé váltak. Egy másik magyarázat szerint egyszerűen kirúgták, mivel mikor felpróbálta a lény fejét, hisztérikus rohamot kapott, és összezúzta azt (a jelmeznek csak ezen része 20 ezer dollárba került). De van egy olyan verzió is, hogy Van Damme túl alacsony volt a szerepre. Végül Kevin Peter Hall alakította a címszereplőt.

Még több Predator!

Végignéztük az összes Predátort!

A Prédával feltámadt a Predator-franchise. Ezen felbuzdulva le is daráltuk egymás után az összes részt.

Tovább

 

(via Collider)