A legjobb akciófilm, amiről nem beszélünk

Az angol Ben Wheatley megcsinálta az elmúlt évtized egyszerre legfurcsább és egyik legizgalmasabb akciófilmjét, a Kereszttüzet, amiben egy rakás gengszter lövi halomra egymást, nem is akárhogy!

Egy akciófilmnek rendszerint van eleje, közepe, vége, egy elérendő cél, amiért a jók és a rosszak harcba indulnak, számos izgalmas helyszín, több, egyre nagyobb összecsapás a véres fináléig. A brit csodarendező, Ben Wheatley az egész akciófilmes koncepciónak és annak minden bevett szabályának fityiszt mutatott, az ő akciója egyetlen helyszínen játszódik, eleje és vége csak mutatónak van, több, egymásra épülő összecsapás helyett egy másfél órás non-stop golyózáport kapunk, amely során minden megengedett, és azt mi sem tudjuk, hogy akkor itt ki a jó és ki a rossz.

Forrás: Viasat Film

 

A Kereszttűz (2016) 1978-ban, Bostonban játszódik, ahol három IRA-tag szerezne be fegyvereket a mozgalom számára, és egy közvetítő segítségével össze is jönne az akció egy lepusztult raktárépületben, de kiderül, hogy a fegyverkereskedő át akarja verni őket – és a háttérben még valaki más is mesterkedhet. A tűzharc ugyan elkerülhető lenne még mindig, mert az üzlet az mégiscsak üzlet, de felszínre kerül egy korábbi sérelem is, majd hamarosan tényleg elszabadul a pokol. Amihez adott egy tucatnyi kipróbált bűnöző, egy táska pénz, három ládányi fegyver, már azon túl, ami eleve hőseinknél volt, jó sok fedezék, és a rendező végtelenül sötét humora. A lényeg pusztán annyi: egy idő után mindenki mindenkire lő, vagy ha éppen nincs lőfegyvere, feszítővassal vagy akár foggal ront a másikra.

Forrás: Viasat Film

 

Ez rendszerint a véresebb fajta akciófilmek lezárása szokott lenni, itt azonban a majdnem teljes játékidőt ez az összecsapás teszi ki. Az alapvetően művészfilmes, de az erőszaktól soha vissza nem riadó Wheatley - Halállista (2011), Vérturisták (2012), Valahol Angliában (2013) - egy igazi felszabadult lövöldözős gengszterfilmet csinált, aminek, minő meglepetés!, Martin Scorsese az executive producere.  A felállás egyébként leginkább a Kutyaszorítóbant idézi, ott is egy rakás bűnöző fordult egymás ellen egy elhagyott raktárban, de Tarantino maga is „idézett”, hiszen a hongkongi akciófilmek kedvenc kliséjét kölcsönözte ki. Lehet, hogy a felállás hasonló, a hangvétel azért más. Itt mindenki több golyót kap be gyors egymásutánban, majd a földön csúszva-mászva folytatja a harcot, újabb és újabb sérüléseiket szarkasztikus megjegyzésekkel nyugtázzák, és tényleg lehetetlen megmondani, ki kivel van, és természetesen folyton változik a felállás.

Forrás: Viasat Film

 

És nem akárkik voltak hajlandók szitává lövetni magukat: az egyik IRA-tagot Cillian Murphy, a simlis fegyverkereskedőt Sharlto Copley, a jobbkezét Armie Hammer, a közvetítőt Brie Larson alakítja, de feltűnik még Sam Riley, Noah Taylor és Jack Reynor is.