A létező legrosszabb munkahely!

A hullaház is csak egy munkahely, de este, amikor egyedül maradsz a sok halottal, a környéken pedig egy sorozatgyilkos cirkál, azért már inkább dolgoznál a Mekiben!

Hősünk, Martin Bells fiatal joghallgató, és mivel nem telik neki a teljes tandíjra, esténként munkát vállal, most éppen éjjeliőri állást a hullaházban. Ami a plusz pénz mellett azért is tűnik jó ötletnek, mert azt reméli, itt nyugodtan tud majd tanulni és a vizsgáira készülni. Hát nem éppen így történik, különben nem lenne sztori, nem lenne film. A közvéleményt egy titokzatos gyilkosságsorozat tartja izgalomban, az áldozatok minden esetben prostituáltak. Miután a tetemeket beszállítják a hullaházba, egy nyomozó is érkezik, hogy kivizsgálja az ügyet. Ám a nyomozó kezd egyre furcsábban viselkedni, de hasonlóan különös dolgokat csinál a srác adrenalinfüggő haverja is, és egy idő után a rendőrség már Martint gyanúsítja a gyilkosságok elkövetésével.

Az Éjjeliőr a hullaházbant (1997) a dán Ole Bornedal készítette saját, Éjféli játszma (1994) című, még odahaza készült thrillere alapján, ráadásul a forgatókönyvet a bizarr dolgok szakértője, Steven Soderbergh jegyezte Bornedallal közösen, szóval patinás darabról van szó. Még akkor is, ha az amerikai gyártó, a Miramax kerek egy évig ült a kész filmen, és szinte hetente vágtak ki belőle vagy forgattak hozzá valamit a bemutatóig, amiért a rendező nyilván jogosan haragudott, de ez nem csak az ő filmje, hanem az ekkor még oly fiatal Ewan McGregoré is. Aki fiatalon valami egészen elképesztő volt, egy teljesen friss arc abban a világban – és kár, hogy azóta azért ő is megkopott, de ki nem kopik meg. Most is fantasztikus, ahogy képes rácsodálkozni valamire, félni, menekülni, és úgy általában, túlélni!


És öregebb lett, sokkal öregebb a zsarut alakító Nick Nolte is, aki itt még frissnek és üdének tűnik, a barátnőt játszó Patricia Arquette el is tűnt teljesen, egyedül Josh Brolinhoz volt kegyes az idő. Őt nehéz volt hová tenni fiatalon – itt is valahogy furcsa a jelenléte -, de fantasztikusan öregszik, így karcosan, viharverten az igazi, amilyen most.