A spanyol meló

Bár A briliáns csel több más film keveréke, hiszen vettek egy kicsit Az olasz melóból, az Ocean's Eleven franchise-ból és a Szemfényvesztőkből is, de megvan a saját története, tempója és persze sajátos helyszíne.

A víz alatti roncsok feltárása nagy biznisz és izgalmas kaland, ugyanakkor veszélyes vállalkozás – jogi értelemben is. Mert hiába találja meg nehéz munkával egy magáncég a „Guadalupe kincse” elnevezésű legendás spanyol rakományt, amelyet annak idején az újvilágból indítottak útjára, a megfelelő engedélyek hiánya miatt azt lefoglalja a spanyol kormány és egy különleges óriási széfben helyezik el, ahová nem csak lehetetlen, de életveszélyes is betörni.

Forrás: Prorom

 

A roncskereső cég vezetője (Liam Cunningham) azonban nem adja fel, egy csapatot toboroz, hogy kirabolják a Spanyol Központi Bankot – pontosabban visszavegyék azt, ami az övék. Ehhez a csapathoz kell a csodagyerek mérnökzseni, Thom Laybrick (Freddie Highmore), merthogy a hatalmas széf egy óriási mérlegen áll, és ha bármiféle engedélyezetlen súlyeltérés mutatkozik, egy víztartály elárasztja a széfet, és mindenki megfullad, aki benne van. A lehetetlennek tűnő küldetést az teszi még izgalmasabbá, hogy a 2010-es foci világbajnokság ideje alatt kísérlik meg végrehajtani a 'briliáns cselt', és a szurkoló tömeg zaja várhatóan mindent elnyom – amíg tartanak a meccsek.

Forrás: Prorom

 

A briliáns csel (2021) nyilván nem üt el nagyban az olyan sokszereplős klasszikus heist filmektől, mint az Ocean’s Eleven széria vagy Az olasz meló, esetleg a Szemfényvesztők-filmektől – és ezzel nincs semmi baj. Ez egy olyan műfaj, amelyben még mindig rengeteg ötlet és tartalék van. Ha egy rutinos rendező a megfelelő karaktereket szedi össze, jó sztorit kanyarít köréjük és tartja a szükséges tempót, ott nagy baj nem lehet. A karakterek megvannak, köztük Sam Riley, Famke Janssen, a jó öreg Luis Tosar és az újonc Astrid Berges-Frisbey, a cselekmény kellőképpen fordulatos, a látvány remek, a rendező pedig több mint rutinos. Bár nem számít a legnagyobb névnek, Jaume Balagueró (Névtelenek, Darkness - A rettegés háza, Hideg csontok, [Rec]) tapasztalt vén róka, elsősorban horrorfilmes háttere pedig remek biztosíték arra, hogy a kincsvadászokra váró halálos veszélyeket elég képlékenyen mutassa meg.

Forrás: Prorom