A Spencer-Hill film, ami talán sosem készül el, ha nincs Clint Eastwood

A páros utolsó filmje, a Bunyó karácsonyig oda tér vissza, ahonnan elindultak.

1994-ben járunk (tehát épp 30 évvel ezelőtt!), amikor elkészült Bud Spencer és Terence Hill utolsó közös filmje. Előtte Spencer már az Extralarge epizódjait forgatta, Hill pedig utoljára az 1992-es Lucky Luke-ban dolgozott színészként és rendezőként, aztán visszavonult, hogy feldolgozza fia, Ross halálát.

A Spencerrel közös film ötlete igazából nem is tőle, hanem a másik fiától, Jess-től származik, ő írta a forgatókönyv első verzióját is.

Azt is ő találta ki, hogy a film kapcsolódjon a páros hetvenes évekbeli westernjeihez (Az ördög jobb és bal keze 1-2.), és azt akarta megmutatni, hogy a karakterek hová fejlődtek tovább az évek során. A forgatókönyvet Terence Hill felesége, Lori dolgozta tovább (ő írta a Don Camillo és a Lucky Luke szkriptjét is), így az egész egy igazi családi vállalkozás lett, pláne, hogy a Bunyó karácsonyig rendezői székében maga Terence Hill ült.

Már csak Bud Spencert kellett meggyőzni a projektről, aki először elég szkeptikusan állt hozzá, és nem volt benne biztos, hogy a korosodó színészeknek vissza kéne térni oda, honnan elindultak. A páros utoljára 1985-ben dolgozott együtt a Szuperhekusokban, de telefonon továbbra is tartották a kapcsolatot. Végül, mikor Bud az egész forgatókönyvet elolvasta, hagyta, hogy a Hill-család meggyőzze őt. Maga Terence is úgy látja, hogy ez a búcsúfilm egyúttal visszatérés is a gyökerekhez:

„Élvezetes volt Buddal leforgatni ezt a filmet, mert olyan volt, mint közös westernjeink egyfajta végső befejezése. Visszavitt minket oda, ahol minden elkezdődött.”

- mondta. Valóban, az egész filmet a nosztalgia mellett körbelengi valamiféle melankólia is.

És, hogy mi köze mindehhez Clint Eastwoodnak? Az 1992-es Nincs bocsánat című filmje és annak Oscar-díjai sokat lendítettek a western műfaján, és így a Bunyó karácsonyigban is láttak fantáziát a producerek.

még több Bud Spencer és Terence Hill

7 hihetetlen Bud Spencer–Terence Hill-sztori

Bud Spencer megmentette egy rendező gyerekét, Terence Hillt pedig egyszer majdnem halálra késelték! Íme egy csokornyi érdekesség gyerekkorunk kedvenc színészeiről Király Levente Verhetetlen páros című könyvéből.

Tovább

 

(via Tobias Hohmann: Bud Spencer – Terence Hill krónikák)