A tévétörténelem 5 legnézettebb tárgyalása

Rendőri túlkapás, gyerekgyilkosság, Jeffrey Dahmer – és Lindsay Lohan.

2022 tavaszának legnagyobb tévészenzációja nem egy fikciós sorozat, hanem Johnny Depp és Amber Heard élőben közvetített bírósági tárgyalása volt, amelynek azóta már a filmverziója is elkészült.

Természetesen nem egy új „műfajról” van szó, a nézők már 1935-ban végigizgulhatták Bruno Richard Hauptmann perét, akit Charles Lindbergh gyermekének elrablásáért ítéltek el. A média munkatársai azonban olyan agresszívek voltak, hogy az Amerikai Ügyvédi Kamara kitiltotta a kamerákat a tárgyalóteremből. A tilalom négy évtizeden át többnyire érvényben maradt.

1991-ben a szövetségi bíróságok elkezdték engedélyezni a kamerák használatát a polgári perekben. Hónapokkal később megalakult a Court TV, amely azonnal megkezdte a közvetítést, és ma már szinte minden állam engedélyezi a kamerák használatát a bíróságokon, eltérő szabályokkal.

A legnézettebb tévés perek között ott találjuk a hírhedt Ted Bundy (10.) és a szüleiket meggyilkoló Menendez testvérek (9.) esetét, de felkerült a feleségét (vélhetően) megölő O.J. Simpson (8.) és a náci háborús bűnös, Adolf Eichmann (7.) is, hatodik helyen pedig John F. Kennedy unokaöccse, William Kennedy Smith végzett, akit nemi erőszakkal gyanúsítottak.

5. Jeffrey Dahmer

Akárcsak Ted Bundy egy év tizeddel korábban, Jeffrey Dahmer is igazi nézőmágnes lett, amint bűnei napvilágra kerültek. Amikor Dahmert 1992-ben 15 gyilkossággal vádolták meg, és bíróság elé állították, a 24 órán át sugárzó hírcsatornák még viszonylag újak voltak, és két kézzel kaptak a lehetőség után, hogy tudósítsanak az elkövetett rémségekről.

Dahmer brutális gyilkosságai azonban még a bulvár televíziós közvetítésekhez képest is túlságosan felkavarónak bizonyultak. A Court TV 20 másodperces késleltetéssel sugározta a tárgyalást, mivel a producerek igyekeztek kivágni az áldozatok maradványairól szóló borzalmas vallomásokat. Más csatornák nem tudtak / akartak ilyen gyorsan reagálni, az undorító tartalom azonban nem ártott a nézettségnek. Több mint 60 hírügynökség sugározta világszerte, amikor az esküdtszék kimondta a férfi bűnösségét. Dahmert 957 év börtönre ítélték, de csak kettőt kellett leülnie, mert (spoiler) egy másik rab megölte.

4. Rodney King

A történet 1991-ben kezdődött, amikor Kinget egy autósüldözés után több Los Angeles-i rendőr megtámadta. Egy szemtanú titokban videóra vette a brutális verést. Amikor a hírcsatornák leadták a felvételt, óriási felháborodási hullám söpört végig az országon.

Négy rendőrt végül testi sértéssel és túlzott erőszakkal vádoltak meg. Az indulatok annyira elszabadultak, hogy tárgyalást a közeli Ventura megyébe kellett áthelyezni. A bírósági közvetítés jövedelmezőnek bizonyult a csatornák számára, a dél-kaliforniai nézők különösen érdeklődtek iránta. Ez azonban semmi ahhoz képest, ami az ítélet után történt.

Amikor a rendőröket felmentették a testi sértés vádja alól, Los Angeles „felrobbant.” Az öt napon át tartó zavargások városszerte több mint 1 milliárd dolláros anyagi kárt, 63 halálos áldozatot és több mint 2300 sérültet követeltek. George H.W. Bush elnöknek végül be kellett küldenie a Nemzeti Gárdát, hogy helyreállítsa a rendet.

3. Casey Anthony

2008 júliusában az egész Amerikát megrázta a kétéves Caylee Anthony eltűnése, akit végül már csak holtan tudtak megtalálni decemberben. A bíróság az anyát, Casey Anthonyt vádolta meg a gyilkossággal.

A közvélemény azonnal a nő ellen fordult, amelyben Nancy Grace, az egykori ügyész óriási szerepet játszott. A HLN kábelcsatornán futó műsorában rászállt Anthonyre, és megszállottan elemezte a bizonyítékokat. Szidta Casey-t, amiért állítólag félrevezette a rendőrséget Caylee utolsó ismert tartózkodási helyével kapcsolatban. Miután olyan képek kerültek elő, amelyeken az anya a lánya halála után bulizik, Grace majd felrobbant a dühtől.

2011-ben, amikor Casey tárgyalása elkezdődött, a HLN szinte éjjel-nappal ezzel az üggyel foglalkozott. Grace fanatikus tudósítása kifizetődött: a csatorna nézettsége majdnem megduplázódott a hathetes tárgyalás alatt. Az ítélethirdetés napján 5,2 millióan kapcsoltak oda - ez lett a csatorna történetének legmagasabb nézettsége. Amikor az esküdtszék óriási meglepetésre bejelentette Casey felmentését, Grace azzal kommentálta a döntést, hogy "az ördög táncol ma este", és "Caylee halála megtorlatlan maradt!"

2. Jodi Arias

A rendőrség gyilkossággal gyanúsította meg Jodi Ariast, miután volt barátját, Travis Alexandert 2008-ban valaki brutálisan halálra késelte. Több mint öt évbe telt azonban, amíg a jogi eljárás lefutott. Ez idő alatt a pár életének mocskos részletei az egyik első olyan „true crime” történetté váltak, amelyek vírusként terjedtek az interneten. Az ügy bonyolult volt, és Arias első két tárgyalása az esküdtszék döntése nélkül ért véget. Végül elismerte, hogy megölte Alexandert, de azt állította, hogy önvédelemből tette.

A bíróságon az ügyészek bizonyítékot mutattak be arra, hogy Arias fényképeket készített az exbarátjáról, miközben az elvérzett. Ahogyan Casey Anthony esetében is tette, Nancy Grace a 19 hetes tárgyalás során végig sokkoló részleteket tálalt Arias szerelmi életéről és mentalitásáról. A HLN nézettsége az egekbe szökött azon a napon, amikor Ariast 2013 májusában bűnösnek találták és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélték. Ügyvédei megdöbbentek a tárgyalás televíziós közvetítésének "cirkuszszerű légkörén". Fellebbezést nyújtottak be, azzal érvelve, hogy a bíróság nem védte meg ügyfelüket a könyörtelen médiavisszhangtól, de hiába, az ítéletet helybenhagyták.

1. Lindsay Lohan

Az egykori gyereksztár, Lindsay Lohan jóval kisebb súlyú bűncselekmény gyanúja miatt került bíróság elé 2010-ben, mégis „megnyerte” a nézettségi versenyt.

A színésznőt két rendbeli ittas vezetésért és a próbaidő többszörös megszegéséért tartóztatták le, és valóságos érzelmi roncsként viselkedett a bíróságon. A nézők végignézhették például, ahogy kontrollálatlanul zokogott a felszólalása közben. A médiacirkusz csak fokozódott, miután a kamerák kiszúrták, hogy a körmére festett egy trágár üzenetet.

Lohan végül olcsón megúszta, a bíró 90 nap börtönbüntetésre és további 90 nap elvonóra kötelezte. Az ő sztorijában az újdonság az volt, hogy immár nem csak a tévében döntött rekordokat a közvetítés, mert a TMZ oldalát közel 2,5 millióan látogatták meg az ítélethirdetéskor. Ettől kezdve az internetes tudósítások kezdték kiszorítani a kötelezően nézendő tévéműsorokat, a Depp-Heard csörte pedig már eleve a YouTube-on ért el milliókat.

Via: Listverse

Címlapon: Jeffrey Dahmer tárgyalása (Getty Images - Curt Borgwardt)