A törvény embere: egy zseniális alulértékelt sorozat

Timothy Oliphant élete egyik legjobb alakítását nyújtotta Raylan Givens rendőrbíróként, aki a régi vadnyugatra jellemző módon intézi ügyeit a belterjes vidéken. Jön is a folytatás, ha minden jól megy, Tarantinóval!

Elmore Leonard regényeit mindig is szerették megfilmesíteni. A 2013-ban elhunyt író műveit már az 50-es évek második felétől viszik folyamatosan vászonra, A hallgatag ember (1967), a Joe Kidd (1972), a Szóljatok a köpcösnek! (1995), a Mint a kámfor (1998), a Jackie Brown (1997) vagy a Börtönvonat Yumába (2007) mind az ő írásai alapján készültek, és ez egy csak egy nagyon lerövidített listája az adaptációinak. Így előbb-utóbb nyilván sor került arra is, hogy sorozat is épüljön egy Elmore Leonard-könyvre, sőt, több könyvre is. A 2010-ben indult, 6 évadot és 78 epizódot megélt, az FX csatorna által vetített A törvény embere ugyanis az író két regényére (Pronto: rapallói nehézfiúk és a Váltságdíj fejében) és egy novellájára épül. A Fire in the Hole című elbeszélés adta a pilot epizód cselekményét, de aztán sok minden megváltozott.

Forrás: AXN Player


A két könyv és a novella Raylan Givens, a cowboykalapos kentuckyi békebíró (US marshall) alakja köré épül , aki afféle modern cowboy – Elmore Leonard ugyanis westernek írásával kezdte a karrierjét, és a műfaj minden művében elkísérte később is valamilyen szinten. És Givens alakjára tökéletes választás volt a szerintem sokáig alulértékelt, és éppen egy másik remek (western)sorozatból, a Deadwoodból (2004) érkező Timothy Olyphant, akiben megvan a keménység, a cinizmus, a legnagyobb szemétládát is el tudja bármikor játszani, de furcsa módon mégis rendkívül szerethető.

És Olyphant kapott egy partnert, akivel eredetileg nem is számolt Graham Yost író és ötletgazda.

Walton Goggins Boyd Crowdere, a déli suttyó, a helyi drogbáró fehér fajvédő fia, aki aztán vallási fanatikus lesz és az apja ellen fordul, eredetileg csak a pilot epizódban szerepelt volna, ahol Givens annak rendje és módja szerint le is lövi, de mind a tesztközönség, mind az FX fejesei sokkal több fantáziát láttak a karakterben, és abszolút igazuk lett.  

Forrás: AXN Player


A törvény embere cselekményének alapját ugyanis Givens és Boyd sokszor nagyon is ingatag szövetsége, a két ember egymás iránti, viszolygással vegyes tisztelete adja, amihez jönnek Harlan megye különböző furcsa és/vagy rémes karakterei. Merthogy Raylan Givens történetünk elején még Miamiban szolgál, ám egy maffiózó (a gazembernek mindig zseniális Peter Greene) hidegvérű – de alapvetően párbajban történő – kivégzése után büntetésként visszakerül abba a Harlan megyébe, ahol felnőtt, és amit soha többé nem akart látni. Harlan megye Kentucky legelmaradottabb része, az Appalache-hegyvidék hírhedten belterjes, illegális szeszfőzésről, kristálymethgyártásról és bűnözésről ismert része.

Adja magát a dolog, hogy milyen alja néppel kerül szembe hat évadon át Givens – de ez az ő alja népe, ő pedig beszéli a nyelvüket, ismeri a gondolkodásukat.
Forrás: AXN Player


Bár felénk nem kapták fel annyira, hiszen maga a közeg idegen a számunkra, de az itthon is komoly rajongóbázissal bíró A törvény embere hazájában egyik napról a másikra kultsorozattá vált. Ehhez a remek alaphelyzeten és a szintén remek főszereplőkön túl a modernizált westernhangulat is hozzájárult (amit remekül példáz a főcímdal, a Gangstagrass által jegyzett Long Hard Times to Come), és sokat számított, hogy Gramah Yost két olyan remek sorozatból töltötte fel a szereplőgárdát, mint a már említett Deadwood és a részben általa írt Az elit alakulat (2001).

És ez egész tényleg remekül működik,

a lényeg azonban végig Olyphant és Goggins kettőse volt, Goggins pedig élete szerepét kapta Yosttól – ennek az alakításnak köszönhette azt is, hogy Quentin Tarantino, a széria egyik legnagyobb rajongója ráosztotta az Aljas nyolcas (2015 ) egyik főszerepét.

Forrás: AXN Player


A kultsorozatoknak pedig mindig van utóélete. Januárban jelentették be, hogy az FX berendelte a széria „továbbgondolását” Justified: City Primeval címmel. A minisorozat, amit május elején már el is kezdtek forgatni, Elmore Leonard City Primeval című regénye alapján készült, és bár Raylan Givens ebben a könyvben nem tűnik fel, Graham Yost mégis beleírta. A sztori szerint Floridában él 8 évvel az eredeti sorozat cselekményének lezárulta után, de munkája miatt Detroitba kell mennie, ahol szembekerül egy Clement Mansell nevű szociopata gyilkossal, aki addig mindent megúszott, köszönhetően egy ügyvédnő segítségének.

A hírek szerint legalább egy epizódot nem más fog rendezni, mint maga Quentin Tarantino, a többi szerepben pedig olyan színészek tűnnek fel, mint Aunjanue Ellis, Boyd Holbrook, Adelaide Clemens, Vondie Curtis-Hall, Marin Ireland és Vivian Olyphant, aki nem más,  mint Timothy Olyphant lánya. És a végére egy, a sorozatra tökéletesen jellemző jelenet, amikor kiderül, milyen jól passzol Viczián Ottó magyar hangja főhősünkhöz.