A Twin Peaks 7 legfrusztrálóbb, megválaszolatlan kérdése

Például az, amit Cooper is tanácstalanul hajtogat: “Milyen évet írunk?”

Kétségtelen, hogy David Lynch és Mark Frost 1990-ben indult sorozata tévétörténelmet írt. Igaz, hogy csak két évadon át futott a Twin Peaks (ráadásul ebből az első 8, a második 22 részes volt), de szokatlan hangulatával, műfaji elegyével és a tévétől akkoriban szokatlan mozis minőségével hamar kultikus státuszba emelkedett. Persze ez ne tévesszen meg senkit:

a Twin Peaks-et bár mindenki ismeri, de a rajongók száma ennél jóval kevesebb.

Sőt, igencsak kevés. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy, amikor 2004-ben először megjelent DVD-n az első évad, hatalmasat bukott. Ehhez persze hozzátartozik, hogy nem ugyanannál a stúdiónál voltak a széria és a terjesztés jogai, így azt meg kellett vásárolni, illetve brutális mennyiségű extra anyaggal látták el a kiadványt, és ezek nagy része újonnan készült. Van itt audiókommentár, interjúk, kimaradt jelenetek, és a Tuskó Lady bevezetői minden egyes epizódhoz. Aztán olyannyira nem fogytak a korongok, hogy a második évad csak évekkel később jelent meg. Nálunk érthető okokból a későbbi kiadás volt népszerű, ami extrákat ugyan nem, de magyar szinkront tartalmaz.

Ahogy az is tévedés, hogy a második évad vége, mikor Coopert megszállja Bob, egy bosszú lett volna az alkotók részéről, amiért az ABC elkaszálta a sorozatot. Az utolsó jelenet egy tényleges cliffhanger, amit a következő évadban oldottak volna fel, ami viszont már nem készült el. Vagyis elkészült, csak 2017-ben. Közte kijött egy nagyfilm is, a Tűz, jöjj velem!, ami tulajdonképpen a Laura Palmer-gyilkossághoz vezető utat mutatja meg, és jóval sötétebb és misztikusabb, mint a sorozat. Ennek oka elsősorban az, hogy kurtítani kellett a film hosszán, így Lynch inkább a poénos jelentektől vált meg, így viszont egyfelől a megszokott Twin Peaks-hangulat egy fontos komponense ment a levesbe, másfelől több olyan karakter sem tért vissza a filmben, akinek csak egy-egy jelenete volt.

Bár a Tűz jöjj velem! rendezői változata sosem készült el, de

a gyűjteményes Blu-ray kiadás (amit Magyarországon sosem adtak ki) legfontosabb extrája a The Missing Pieces című összeállítás, ami a film kimaradt és bővített jeleneteit tartalmazza, mintegy másfél óra hosszúságban.

Ez azért is fontos, mivel láthatóan Lynch és Frost egy olyan egységként kezelik a Twin Peaks világát, ami számtalan médiumban és formában jelen van, és mindegyik hozzátesz valamit az egészhez. A 2017-ben bemutatott 3. évad nem csak az első két szezon és a film folytatása, hanem a The Missing Pieces jelenetei is szükségesek a megértéséhez. Ahogy Mark Frost két vonatkozó, magyarul is megjelent könyve, a Twin ​Peaks titkos története és a Twin ​Peaks – Az utolsó dosszié. Szóval számtalan médiumban érdemes keresni a Twin Peaks rejtélyeinek elszórt morzsáit, mégis van pár kínzó kérdés, amikre még mindig nem kaptunk választ. Ezek közül gyűjtöttünk össze most hetet.

 

Mi történt Audrey Horne-nal és ki az a Billy?

A második évad végén Audrey Horne (Sherilyn Fenn) épp egy bank széfjének a rácsához bilincselte magát, amikor az intézmény egyik trezorjában felrobban egy bomba: ekkor látjuk őt utoljára, és nem tudni, hogy kijutott-e élve a robbanás előtt (reálisan nézve nem sok esély van rá). A harmadik évadban viszont ép és egészséges, de már csak árnyéka egykori önmagának. Ám amikor ellejti a híres táncát, hirtelen egy steril, fehér szobában találja magát, ahol rettegve néz a tükörbe, mintha valami borzalmas dologra eszmélne. Számtalan teória született arról, hogy valójában mi történt Audrey-val: meghalt és ez a purgatórium, valahogy a Fehér barlangban ragadt, elmegyógyintézetben van, sőt a kóma is felmerül. Ez utóbbit amúgy Mark Frost könyve, a Twin ​Peaks titkos története is megerősíti, ebben ugyanis az olvasható, hogy a lány túlélte a robbanást, de kómába esett. Szóval lehet, erre a rejtélyre mégis megvan a magyarázat, ám ez nem ad választ arra, ki is az a Billy, akit Audrey állandóan emleget. Bár egyértelműen sosem találkozunk vele, ám egyes feltételezések szerint ő az a vacak állapotban lévő, nyáladzó férfi a börtönben. Azt persze sosem tudjuk meg, hogy miként került ilyen állapotba és mit követett el. Nem mellesleg abból, ahogy a lány a férje, Charlie (Clark Middleton) előtt beszél róla, nagyon úgy fest, hogy a szeretője lehetett.

 

Miféle szörny manifesztálódik az üvegkalitkában?

Forrás: Showtime

 

A harmadik évad egy érdekes szállal indul, mivel nem rögtön Twin Peaks-be érkezünk, hanem New Yorkban van még egy kis dolgunk: itt van ugyanis az üvegkalitka, amit két fiatal éjjel-nappal megfigyel. Mintha várnának valakit vagy valamit, hiszen a kalitka egyik fele a szabadba nyílik, de hosszú időn át nem történik semmi. Aztán egyszer csak, pont, mikor nem figyelnek oda, mert épp szeretkeznek, valami szörnyűség manifesztálódik a kalitkában és lemészárolja őket. Ki volt a szörny, talán maga Bob? Mi volt a megfigyelés pontos célja és ki állt mögötte? Megannyi kínzó kérdést hagyott hátra a két halott ifjú.

 

Tulajdonképpen kicsoda Mike és Bob?

Bár annyit megtudunk, hogy ők ketten társak voltak, ám mikor Mike (Al Strobel) meglátta “Isten arcát”, levágta a karját, és szembefordult Bobbal (Frank Silva). Ő az egész sorozatban a fő antagonista: gyilkos és erőszaktevő, s ilyen minőségben embereket száll meg, akiknek nevében elköveti rémtetteit. Hogy pontosan mi volt az, ami miatt Mike szakított Bobbal, nem derül ki, ahogy közös múltjukról sem tudunk meg többet. Annyi még kiderül, hogy Leland Palmer (Ray Wise) elmondása szerint már gyerekkora óta ismeri Bobot, ami azt is jelentheti, hogy nem a Laura-gyilkosság előtt szállta meg, hanem már jóval korábban.

 

Mi az a garmonbozia?

A fogalom többször is elhangzik, például ezt követeli Mike és a Törpe (Michael J. Anderson) Leland Palmertől a Vörös szobában, és valamiféle árnyalt jelentését is ismerjük: fájdalom és bánat. De látjuk fizikai formában is: valamiféle kukoricapüréként manifesztálódik, amit Donna Hayward (Lara Flynn Boyle) szállít ki az ebéddel az idős hölgynek és az unokájának. Minden bizonnyal ők is a Vörös szobából származnak, hiszen a Tűz , jöjj velem! filmben a fiú ott van, amikor a Törpe Bobbal beszélget, és a kukoricapürét úgy nevezi: “Garmonbozia”. Később pedig, a harmadik évadban a gonosz Dale is ezt öklendezi fel a kocsijában, mikor rosszul lesz. Ennél több infónk azonban nincs erről a titokzatos dologról, ami láthatóan visszatérő eleme a Twin Peaks univerzumnak.

 

Mi a kapcsolat Carrie és Laura Palmer között?

Forrás: Showtime

 

Dale Cooper (Kyle MacLachlan) a 3. évadban egy Carrie nevű pincérnő nyomára bukkan, aki pont úgy néz ki, mint Laura Palmer (mindkettőjüket Sheryl Lee alakítja). Dale meggyőződése, hogy tényleg Laura, ezért megkéri, jöjjön vele Twin Peaks-be, hátha ott visszatérnek az emlékei. Carrie érdekes módon szó nélkül vele megy, de ami még érdekesebb, hogy a házában ott egy fejbelőtt férfi holtteste, akiről nem tudunk meg semmit. Az mondjuk nem csoda, hogy a nőnek mindenütt jobb, mint egy fedél alatt egy hullával. Viszont Coopert, az FBI ügynökét se igazán érdekli a dolog, még az úton se nagyon beszélgetnek, legfontosabb témájuk, hogy vajon követik-e őket. Bár Carrie meg van győződve arról, hogy nem ő Laura, amikor meglátogatják a Palmer házat (ahol érdekes módon valaki más lakik), valami elindul benne, és egy fülrepesztő sikoly szabadul ki belőle. Mire döbbent rá Carrie, ami ilyen hatással volt rá, és nem utolsó sorban, mi köze a házában maradt holttesthez?

 

Megmenekülhet-e Laura a haláltól?

A harmadik évadban Dale visszamegy az időben, és még időben megállítja azt a folyamatot, amely Laura halálhoz vezetett, ám később kiderül, hogy abban a házban, ahol a Palmer-család élt, egészen más lakik, sőt, sosem hallottak Laura Palmerről. Ez számtalan kérdést felvet, de az összeset le lehet kerekíteni azzal, hogy Lynch és Frost valószínűleg úgy zárták le a sorozatot, mint ahogy a lány ajándékozott a Mátyás-mesében: hoztak is meg nem is. Szóval Laura meg is menekült, meg nem is; meg is halt, meg nem is – mindenki értelmezze a saját szájíze szerint. Az is egy elfogadható magyarázat, hogy az egyik dimenzióban megmentette, egy másikban viszont Laura halott. Persze ettől még a kérdés megmarad: hol van Laura, és bárhol is legyen, jól van-e?

 

Milyen évet írunk?

A harmadik évadot záró kérdés talán még annál is erősebb, mint ami a második évad végén hangzik el: “Hogy van Annie?”. Mielőtt Carrie azt a velőtrázó sikolyt hallatná, ami lezárja a 3. évadot, és vélhetően most már az egész sorozatot is, Cooper egy kérdést ismételget: “Milyen évet írunk?”. Ez némiképp visszacsatol arra, hogy talán több dimenzió van, és Cooper valójában nem az időben, hanem a térben bizonytalan. Az nem világos számára, hogy melyik dimenzióban él Laura és melyikben nem. Ráadásul úgy tűnik, ez egy olyan dimenzió, ahol még csak nem is hallottak róla. Persze az is igaz, hogy arra sem kapunk semmi támpontot, hogy milyen évben játszódik az utolsó jelenet.

A Twin Peaks első és harmadik évadja elérhető a SkyShowtime-on.

(via Screen Rant, Vanity Fair, Screen Rant)