Amikor elhittük Morgan Freemannek, hogy ő az Isten

A Minden6óban Jim Carrey kipróbálhatta, milyen egy hétig az Urat játszani, és pont annyira lett vicces a végeredmény, amennyire számítani lehetett rá. Tévéajánló!

Vannak filmek, amelyekről különösebb jóstehetség nélkül is lehet tudni, hogy sikerre ítéltettek. Vegyünk egy csúcsformában lévő Jim Carrey-t, egy rendezőt (Tom Shadyac), akivel már korábban egymásra hangolódtak (Ace Ventura, Hanta boy), egy mindig kiváló Morgan Freemant a lehető legtesthezállóbb szerepben, minden idők egyik legnépszerűbb szitkomjának sztárját (Jennifer Aniston), és persze egy zseniális alapötletet, és a stúdió fejesei már fáradhatnak is a kasszához.

Carrey alakítja a Bruce nevű népszerű tévébemondót a Channel 7 esti híradójában, akinek hiába van egy tökéletes barátnője (Aniston) és egy jól fizető állása, amikor nem kap meg egy új műsorvezetői produkciót, begőzöl. Kirúgatja magát, verekedik, és egy nap alatt tönkremegy magánélete is. Istent kezdi el hibáztatni mindezért. Az Úr (Morgan Freeman) megjelenik előtte, és okulásul átadja minden hatalmát neki egy hétre, azzal a felszólítással, hogy tapasztalja meg maga, mennyire nehéz a Mindenható dolga. Bruce-nak tetszik a korlátlan hatalom lehetősége, és elfogadja az ajánlatot. A városban mindenki hozzá imádkozik, és neki mondja el a lelke legsötétebb titkait. Bruce meg is próbál minden igényt kielégíteni, de hamar rájön, hogy nem olyan könnyű Istent játszani. Például nem nyerhet mindenki egyszerre a lottón, de akadnak más problémák is.  

Forrás: InterCom

 

A kritika nem fogadta túl jól a produkciót, a Rotten Tomatoes-on jelenleg csak 48 százalékon áll 5,7/10-es átlagértékeléssel. A nézők ellenben imádták. A film 67,9 millió dollárt termelt a nyitóhétvégén, ami Carrey addigi karrierjének legmagasabb bevételét jelentette, megelőzve A Grincset. Végül összesen 242 millió dollárt hozott a hazai mozikban, világszerte pedig 484 milliót, amivel Aniston és Carrey legnagyobb bevételű filmje lett világszerte, valamint az ötödik legsikeresebb film 2003-ban.


További érdekességek:

  • A filmet betiltották Egyiptomban, Szaúd-Arábiában, Iránban, Kuvaitban és Katarban, mert Istent hétköznapi emberként ábrázolta, és sértőnek találták az iszlámra nézve. A malajziai és egyiptomi tilalmat végül feloldották, miután a nemzeti cenzúrabizottságok a legmagasabb korhatárt adták a filmnek.
  • Isten a szokásos fiktív 555-ös telefonszám helyett egy valódi telefonszámot használva lép kapcsolatba Bruce-szal, ami kellemetlen következményekkel járt azokra nézve, akiknek ez volt a számuk. Volt köztük egy észak-karolinai gyülekezet (ahol a lelkészt Bruce-nak hívták), egy észak-wisconsini pap és egy szendvicsboltot üzemeltető férfi az angliai Manchesterben. Több száz telefonhívást kaptak olyan emberektől, akik beszélni akartak Istennel. A producerek azzal védekeztek, hogy a szám (776-2323) nem volt használatban a történetben szereplő körzetben. A film otthoni videós és televíziós változatához a számot a fiktív 555-0123-ra változtatták.
  • A sikátorjelenetben látható majom ugyanaz, amely a Vírusban (1995) szerepelt, és amely Jennifer Aniston sorozatában, a Jóbarátokban Marcelt alakította. Emellett Jim Carrey partnere is volt mindkét Ace Ventura-filmben.