Éjfél utáni mesék

Néha megéri fennmaradni, vagy csak felvételre állítani a tévét, mert a legizgalmasabb filmeket gyakran éjfél után adják, mint Michael Mann lányának rendezését és két nagyon fekete vígjátékot.

Péntek: Texas gyilkos földjén (2011)

Ismerősen hangzik ez a név: Ami Canaan Mann? Természetesen a legendás rendező, Michael Mann (kis)lányáról van szó, aki apja nyomdokába lépett, és egy nagyrészt igaz történetet vitt a vászonra, rendkívül hangulatosan. A film forgatókönyvét Don Ferrarone egykori nyomozó írta, aki Michael Mann tanácsadója volt a Szemtől szemben forgatásán, és aki egy régóta húzódó sztorit vett elő. 1969 óta a texasi gyilkos földnek nevezett területen ötvennél több nő holttestét találták meg, és bár valójában több, egymástól függetlenül „dolgozó” gyilkos áldozatai voltak, a közérthetőség kedvéért itt csak egy gyilkosra koncentrál a sztori.

Mike Souder (Sam Worthington) emberölési ügyekkel foglalkozó nyomozó egy texasi városkában. Ő és társa, a New Yorkból átküldött zsaru, Brian Height (a fantasztikus Jeffrey Dean Morgan) egy szadista sorozatgyilkos után nyomoznak, aki áldozatai megcsonkított hulláit rendszerint egy közeli kísértetjárta mocsárban rejti el. A szadista tettes hamarosan a nyomozókra kezd vadászni, miközben eltűnik egy alkoholista anya kislánya is. A rendezőnő apja filmjeiből átemelte a sötétséget, a keménységet és a jó és a rossz közötti elmosódást, és bár látszik, hogy még tanulja a mesterséget, nagyszerű munkát végzett, és ne feledkezzünk meg az ekkor még csak kevéssé ismert Jessica Chastain fantasztikus játékáról sem!

Szombat: Vérbeli feleségek (2012)

Ne higgyünk a magyar szinopszisnak, amely szerint hősnőnk, „Lorna hirtelen megözvegyül, amikor a férjét bankrablás közben megölik, majd megszabadul a férje holttestétől és megszerzi a zsákmányt is!” Merthogy nem így történik! A csinos, de már hervadófélben lévő háziasszonyt Dale nevű ura – az itt rettenetesen ronda frizurát és bajszot viselő Val Kilmer -- sűrűn megcsalja, majd amikor bankot rabol, le akar lépni a zsákmánnyal, ám ezt neje nem engedheti. Ő és legjobb barátnője, Tiny elkapják Dalet, egy székhez kötözik, hogy kiszedjék belőle, hová rejtette a pénzt, és a kérdéses halálos baleset ekkor történik, ami részletkérdésnek hangzik, de mégis fontos információ! Odakint pedig a helyi seriff várakozik türelmesen, hogy meghozzák neki a házkutatási parancsot, ami elég kellemetlen helyzet.

A fillérekből készített film teljes története a házaspár lakókocsijában játszódik – ami jókora kihívás lehetett az operatőrnek, és nem beszélhetünk ugyan filmtörténeti klasszikusról, de nagyon  is szórakoztató fordulatok követik egymást, természetesen jókora adag fekete humorral fűszerezve. A hangsúly azonban a színészeken van. A mindig furcsa nőket játszó egzotikus szépség, Gina Gershon most is remek, akárcsak a seriffet játszó Ray Liotta – pedig ő gyakran vállal pocsék szerepeket is, amiket aztán pocsékul is hoz -, de az extra meglepetés a viszonylag ismeretlen Kelli Giddish a vérszomjas legjobb barátnő szerepében.

Vasárnap: Működik a kémia (2013)

Szinte minden vígjáték ugyanabból a helyzetből indul ki: az örökké elnyomott kisember végre magára talál, ki mer állni az érdekeiért, és az asztalra csap. Más kérdés, hogy az adott filmben mi történik ezután, megdicsőülés vagy hatalmas pofára esés, de az a szép, hogy ezt előre sosem tudni. A szerencsétlen balfék ezúttal egy kisvárosi patikus, Douglas Varney, akit a felesége és apósa ugráltat folyamatosan. Doug életében a nagy változást egy hosszúra nyúlt munkanap hozza el, amikor neki kell kiszállítania bizonyos megrendelt gyógyszereket. Az egyik fuvar során találkozik az unatkozó gazdag Elizabeth-tel, akivel viszonyt kezd, amely során igencsak megcsapolják a patikája készleteit, és hamarosan a nő férjének kiiktatása is felmerül!

Sam Rockwell kedvenc karakterszínészünk, aki emlékeim szerint sosem játszott még teljesen normális figurát, így a feldoppingolt patikust is tökéletesen nyomja, aki még a szájából lógó cigivel is lenyomja a városi kerékpárversenyt – amit egyébként kontrollmániás felesége szokott nyerni. Rockwell diadalmenete ez a film, aki ráadásul az itt éppen szőkére festett Olivia Wilde-ot is megkapja, akiről a legvégéig nem lehet eldönteni, hogy hideg manipulátor, vagy valóban szerelmes asszony. Sok-sok epizódszerep és a Doktor House után Wilde napjainkra Hollywood egyik vezető sínésznőjévé érett, és itt is remek nézni.