Erről az akciófilmről többet kéne beszélnünk

A szokásosnál is jobb Denzel Washingtonnal, az akcióhősként szárnyait próbálgató Ryan Reynoldsszal és egy ütős sztorival készült Védhetetlen több dicséretet is megérdemelne.

Volt idő, amikor Ryan Reynolds még nem a Deadpoolból (2016) ismert, cinikus, mindenkinek beszólogatós, de összességében nagyon vicces figurát hozta, viszont túl volt a korai vígjáték korszakán is, és nyilván ki akarta magát próbálni valami másban. Ehhez volt tökéletes a latinos neve ellenére Skandináviából érkező Daniel Espinosa (Instant dohány) filmje, a Védhetetlen (2012), amiben egyszerre lehetett akcióhős és ártatlan képű kívülálló.

Persze hősünk, Matt Weston (Reynolds) kezdetben cseppet sem kívülálló, hiszen a CIA-nak dolgozik, bár nem ő az ügynökség ásza. Az elmúlt öt évben egy eldugott, eseménytelen fokvárosi poszton teljesített szolgálatot. Noha már nagyon szeretne teljes képesítésű ügynök lenni, és évek óta várja a lehetőséget, hogy bizonyítson, egyelőre be kell érnie azzal, hogy őrzi a CIA teljesen üres védett házát, hátha egyszer mégis szükség lesz rá. És egy nap tényleg szükség lesz rá: ide hozzák a követségen önmagát feladó Tobin Frostot (Denzel Washington), aki egykor a hírszerzés legjobb ügynöke volt, ám önállósította magát, és titkos információkat adott el mindenkinek, akinek volt elég pénze. És most visszatért a rezervátumba, egy titokkal. Ahogy Frostot beszállítják kihallgatásra, zsoldosok érkeznek, és ízekre szedik Weston védett házát, lemészárolva mindenkit, aki az útjukba kerül. Az őrnek és a rabnak éppen hogy sikerül megmenekülnie, és nem kell sokat agyalniuk azon, honnan jöhettek a támadók. A kérdés inkább az, megbízhat-e hősünk a férfiban, akiről nemrég még úgy tudta, ő hazája első számú ellensége.

Az egészben az a trükk, hogy bár kétségkívül Reynolds karaktere az igazi főszereplő, Washington Tobin Frostja az, aki mozgatja a szálakat, és aki végig manipulálja hősünket – nyilván végig kérdéses, hogy ez jó-e neki vagy sem. Nem mellesleg, ha van testhezálló szerepkör Denzel számára, hát ez az. És a kettejük játszmája, illetve a szélesebb kémsztori mögött pedig ott van egy kőkemény akciófilm, remekül koreografált üldözésekkel és zúzós összecsapásokkal, tényleg a legmagasabb színvonalon.  Espinosa ráadásul remek arcokat talált, de az olyan veterán karakterszínészek mellett, mint Brendan Gleeson, Robert Patrick, Sam Shepard vagy Liam Cunningham a műsort igazából a libanoni származású svéd színész, Fares Fares (Nyomtalanul, Fácángyilkosok) viszi el.