Ezek voltak az évtized legjobb sorozatai

A legnevesebb filmes szaklap, a Variety szerint olyan rengeteg jó széria készült a 2010-es években, hogy tízes helyett TOP25-ös listát állítottak össze.

A Variety szerkesztői úgy vélik, az elmúlt évtizedben örökre megváltozott a televíziózás: a tévésorozatoknak olyan hatalmas boomja volt megfigyelhető (és ehhez adódott az utóbbi években a streamelős szolgáltatók saját tartalmainak debütálása), aminek köszönhetően a mennyiség mellett a minőség is növekedett, így a korábbiaknál sokkal több mozifilmes színvonalú tévészériának örülhettünk.

A lap kritikusai több száz címből végül 25-re szűkítették a listájukat – a TOP25-ben személyes kedvenceiken kívül megtaláljuk azokat a műsorokat is, amelyek szerintük a legjobban reprezentálják a 2010-es éveket. És mivel egy sorozatnál sosem olyan egyértelmű a bemutatásának pontos dátuma, mint egy mozifilmnél, a szerkesztők a válogatásnál csak azokat a szériákat vették figyelembe, amiknek a premierepizódja 2009-ben vagy azután került adásba.

HBO: erős felhozatal (Csajok, Trónok harca, Barry). Forrás: HBO

 

Ezek alapján a legjobb huszonötbe a legtöbb címmel az HBO került be: összesen hat sorozatuk szerepel a listán, ezek A hátrahagyottak, a Megvilágosultam, a Barry, a Trónok harca (érdekes módon mindenki kedvenc fantasyszériája csak a 16. helyre került be), a Csajok és A kenderfutár. A második legtöbb műsorral a Netflix szerepel a Variety listáján – olyan alkotásokkal, mint a BoJack Horseman, a Narancs az új fekete, a Hihetetlen és a One Day at a Time.

Három-három alkotással képviselteti magát a Comedy Central (Nathan for You, Broad City, Key & Peele) és az FX (Foglalkozásuk: amerikai, Atlanta, American Crime Story: Az O.J. Simpson-ügy). A többi csatornától olyan kiváló sorozatokat találunk a legjobbak között, mint a Fleabag (Amazon Prime), A férjem védelmében (CBS), a Better Call Saul (AMC) vagy a Mr. Robot (USA) – de a számunkra ismeretlen címek miatt is érdemes átböngészni a listát, hátha épp így találjuk meg későbbi kedvencünket.


(via Variety)