Forgatási balesetek, amik bent maradtak a sorozatban

A filmforgatás veszélyes üzemmód, de ugyanez igaz a sorozatok készítésére is, ahol a legváratlanabb – és legvalószínűtlenebb – balesetek is előfordulhatnak!

Marina Sirtis a farokcsontját töri Star Trek - Az új nemzedék (1987)

Az old school Star Trek-sorozatok jellemzően vértelenek voltak, kevés akcióval, mert egyszerűen nem volt elegendő a költségvetés a komolyabb verekedésekre és lövöldözésekre így a színészek is viszonylag biztonságban érezhették magukat. Ez nem jelenti azt, hogy Az új nemzedék szereplőinek soha nem kellett bevetniük magukat fizikailag is – amit Marina Sirtis is tanúsíthat. Az empatikus Deanna Troi tanácsadó szerepében Sirtis szinte soha nem keveredett bele a széria nem túl gyakori akciópillanataiba, és az Enterprise-on is ritkán látták. De mindig vannak kivételek! Troi tanácsadó az 5. évad Gonosz lelkek című epizódjában társaival egy holdon találja magát, ahol idegen entitások szállják meg a testüket, amiket csakis a fizikai fájdalom távolíthat el a gazdatestből, és innen már sejthető, hogy volt hibalehetőség a felvétel során. Abban a jelenetben, ahol Troit és bajtársait a földhöz vágja egy erős léglökés,

Sirtis úgy döntött, hogy lemond a dublőr segítségéről,

és maga forgatta a felvételt, miközben a hátán landolt a földön. Ennek eredményeként a színésznő eltörte a farokcsontját és hetekig nem tudott járni. Ez bekerült az epizódba, de Sirtis szerint olyan messziről mutatták, hogy egyáltalán nem lehetett megállapítani, hogy ő csinálta a mutatványt.

Forrás: Paramount

 

 

Aaron Paul agyrázkódása – Breaking Bad (20082013)

A Breaking Bad legfélelmetesebb pillanatait mindig Tuco Salamanca (Raymond Cruz) jelenléte eredményezte a karakter kiszámíthatatlansága miatt. Az egyik legdurvább ilyen rész a 2. évadban játszódik közte, illetve Walt (Bryan Cranston) és Jesse (Aaron Paul) között egy lepusztult sivatagi kunyhóban. A dolgok végül brutális erőszakig fajulnak, amikor Tuco áthajítja Jesse-t egy üvegajtón, és az ütközés elég csúnyának tűnik.

Mint kiderült, valóban olyan csúnya volt, mint amilyennek tűnt,

mert Cruz nem fogta magát vissza, Aaron Paul pedig nem a kellékajtó „puha” közepét találta el a fejével, hanem nekiütközött a keretnek, aminek következtében komoly agyrázkódást szenvedett. Mivel Cruz nem észlelte, hogy baj történt, sőt, azt gondolta, hogy Paul nagyszerű munkát végzett az esés eljátszásával, folytatta a „verését”, hiába kiabált a másik, hogy hagyja abba, mindenki azt hitte, hogy ezt még mindig Jesse-ként teszi. Paul végül elájult – és arra ébredt, hogy egy orvos zseblámpával a szemébe világít.

Forrás: AMC

 

Bella Ramsey monoklija The Last of Us (2023)

Az azonos nevű videójáték alapján készült, elképesztően népszerű HBO-sorozat nem a finomkodásról szól, hiszen egy rendkívül veszélyes világban játszódik. A siker nagyrészt ennek a világnak a megjelenítésén, másrészt a szereposztáson múlott, legfőképp egy kiemelkedő tehetségen, a brit Bella Ramsey-n, aki rendkívüli átéléssel kelti életre a tragikus fiatal Ellie-t, aki az ellenszert hordozza magában. Noha a műsor nagy részében Joel (Pedro Pascal) védi Ellie-t, nem mindig tudja teljesen távol tartani őt a bajtól, Ramsey szerencsétlenségére így nem tudták teljesen elkerülni a veszélyt a műsor készítése során. A rendkívül mozgalmas 5. epizód forgatásakor a színésznő amúgy is sok zúzódást szedett össze, de az egyik színész, aki egy fertőzött „clickert” alakított, egy kicsit túltolta a haláltusáját, és vergődés közben véletlenül ököllel eltalálta a fiatal színésznő arcát, aki összeesett, majdnem elájult, de karakterben marad. Az eredmény egy jókora monokli lett, amelyre Ramsey igencsak büszke volt.

Forrás: HBO Max

 

8 forgatási baleset, amit benne hagytak a filmben

Tom Cruise bokatörése bejárta a világsajtót, de Martin Sheen, Leonardo DiCaprio és Steve Carell is vérét adta a sikerért.

Tovább

 

Manuel elájul és megég Waczak szálló (19751979)

A Monty Python komikus társulat első tagja, akinek sikeres tévéműsora lett a sorozat lezárulta után, természetesen John Cleese volt,  a sorozat pedig a kultikussá vált Waczak szálló. Bár Cleese vitte a prímet, az általa alakított Basil Waczakon kívül is számos emlékezetes karakter szerepelt benne, például Andrew Sachsriver Manuelje, a vendégmunkás spanyol pincér, aki rendszerint a felét sem érti annak, amit mondanak.

Sachs olyan nagy átéléssel játszott, hogy többször is súlyosan megsérült a sorozat forgatása közben.

Az egyik jelentben Cleese véletlenül egy fém serpenyővel ütötte fejbe Sachst, nem pedig a próba közben használt gumi kellékkel, így Sachs átmenetileg nem tudott felkelni a padlóról. A hírhedtebb eset azonban az volt, amikor Sachs súlyos égési sérüléseket szenvedett a karján, abban a jelenetben, amelyben Manuel véletlenül tüzet gyújt a konyhában. Több évbe telt, amíg a hegek elhalványultak, a BBC pedig kénytelen volt kártérítést fizetni, mert a felvételnél nem a megfelelő vegyszereket használták, így történt a baj. Viszont mindkét baleset bekerült az epizódok végső verziójába.  

Forrás: BBC

 

Túl erős ökölcsapás – Riverdale (20172023)

A régóta futó Archie-képregények alapján készült sorozat akkora sikernek bizonyult, hogy végül hét évadot és két spin-off szériát kapott, és így persze volt bőven hely a karakterfejlődésnek is. A főhős Archie-ból is kemény fickót csináltak, különösen azután, hogy jelentkezett a seregbe és őrmester lett. K.J. Apa komolyan vette ezt az újfajta keménységet, rengeteget edzett és jókora erőbedobással játszott annyira, hogy

egy különösen erős ütéssel eltörte a saját kezét.

Nem az egyik színésztársa vagy egy kaszkadőr volt az ütés célpontja, a sérülés egy jelenet felvétele során történt, amikor Archie megpróbálta megmenteni Cherylt (Madelaine Petsch), aki a jégen át a folyóba esett. Noha egy habszőnyeget fektettek le a jég tetejére, hogy Apa azt üsse, ne a jeget, ő annyira beleélte magát, hogy egy hatalmas csapással még így is el tudta törni a kezét. Ironikus módon a hideg miatt nem is érezte, hogy eltört a keze, erre csak 20 perccel később jött rá, amikor újra felmelegedett.

Forrás: Netflix

 

Joey kificamítja a vállát – Jóbarátok (19962004)

Egy olyan sitcom forgatása, amely szinte teljes egészében egy lakásban vagy a kávézóban játszódik, nyilván nem jelent komoly biztonsági kockázatot a benne játszó színészek számára, igaz? Erről Matt LeBlanc feltehetőleg máshogy vélekedik, hiszen sikerült kificamítania a vállát a Jóbarátok forgatása közben, ráadásul a széria egyik legjobb epizódjában, a Senki sincs készen című részben. Az epizód során Joey (LeBlanc) és Chandler (Matthew Perry) egy szék miatt verekednek, mint két gyerek. Egy ponton Joey átugrik a szobán, és leveti magát a székre, mielőtt Chandler odaérhetne. LeBlanc valószínűleg úgy gondolta, hogy nem jelent veszélyt, ha egy puha, kényelmes székre ugrik – hiszen ezt már megtette háromszor is minden gond nélkül. Ám a negyedik kísérletnél, amely a kész epizódban is szerepel,

LeBlanc megbotlott a dohányzóasztalban, és rosszul esett a székre.

A forgatást le kellett állítani, hogy LeBlancot kórházba tudják szállítani. A show-nak azonban folytatódnia kellett, és LeBlanc a következő epizódban felkötött kézzel szerepelt. A történet elején elmondják, hogy Joey az ágyán ugrált és leesett, ezért a kötés, ami az ő esetében teljesen hihető is volt.

Forrás: RTL

Danny DeVito majdnem megfullad Felhőtlen Philadelphia (2005)


Talán kevesen tudják, de a Felhőtlen Philadelphia abszolút rekorder: a legrégebb óta futó vígjátéksorozat, ami már a 18. évadánál jár. A siker jelentős részben Danny DeVitónak köszönhető – az első évad közepes nézettsége után a gyártó FX csak akkor volt hajlandó új évadra szerződni, ha szereznek a sorozathoz egy nagy nevet is. Ez lett DeVito, aki a kor- és magasságkülönbség ellenére remekül illeszkedett a csapatba, pedig a show majdnem az életébe került. Charlie Day árulta el egy talkshow-ban, hogy DeVito majdnem megfulladt a 11. évad egyik epizódjának forgatása során. A kérdéses jelenetben az egész társaság a víz alá merült,

ám DeVitónak súlyokra volt szüksége, hogy elmerüljön és lent is maradjon.

Csakhogy emiatt nehezen tudott a felszínre jutni levegőért, és a súlyok félúton visszahúzták, de szerencsére kéznél voltak a biztonsági búvárok, nekik kellett megmenteniük a kis termetű színészt. Végül ezt a felvételt használták fel – már csak azért is, mert DeVito úgy döntött, hogy a halál közeli élmény után többször nem merül le.

Forrás: FX

 

Kit Harington "beszorult" – Trónok harca (20112019)

A végére hagytuk a legfurcsábbat! Csak azért, mert a Trónok harca szereplői soha nem lovagoltak meg valódi, repülő sárkányokat, még nem jelenti azt, hogy nem kockáztatták a sérülést a jelenetek felvételekor. Kit Harington, aki Jon Snow-t alakította az HBO fantasysorozatának mind a nyolc évadában, ezt mindenkinél jobban tudja. Harrington egy felvételnél egy mechanikus sárkányon ült egy zöld képernyő előtt,

ami olyan sérülést okozott, ami minden férfi színész rémálma:

ahogy a sárkány meglódult, hősünk egyik heréje beszorult a gép két darabja közé. Harington összeszorított fogakkal leküzdötte a fájdalmat, és befejezte a jelenet forgatását, de új felvételre már nem volt hajlandó. Bár Harington soha nem részletezte a sérülés mértékét, a Daily Mail belső forrásokra hivatkozva azt "nagyon véresnek" minősítette.

Forrás: HBO

 

Forrás: looper.com