Für Anikó 5 legemlékezetesebb szinkronszerepe

A Jászai Mari-díjas színésznő a '90-es évek óta Sandra Bullock, Uma Thurman és Cameron Diaz örökös magyar hangja.

60 éve, 1964. február 27-én született Budapesten Boross Anikó néven Für Anikó, Jászai Mari-díjas érdemes művészünk. A szülei korán elváltak, édesanyja egyedül nevelte fel, 20 éves korában vette fel az ő vezetéknevét. 1989-ben végzett a Színház- és Filmművészeti Főiskolán. 1989 és 2004 között a Madách Színház színésze volt, 2004 óta az Örkény Színház tagja.

 

Martincsák István / PORT.hu

 

1988 óta játszik játékfilmekben és tévéfilmekben (A legényanya, Süni és barátai, Terápia, Örök tél, A mi kis falunk, Apatigris), emellett olyan klasszikus és modern darabokban látható évtizedek óta a színpadon, mint Molnár Ferenc Üvegcipője vagy Shakespeare Ahogy tetszikje.

Für Anikót azonban idehaza valószínűleg úgy ismerik a legtöbben, mint Sandra Bullock, Uma Thurman, Cameron Diaz és Juliette Lewis örökös magyar hangja,

ezért most a legemlékezetesebb szinkronszerepeiből gyűjtöttünk össze egy csokorra valót. Íme:

 

1. Ponyvaregény

Für Anikó az ISZDb adatbázis szerint összesen 29 alkalommal szinkronizálta Uma Thurmant. Az első ilyen film Quentin Tarantino 1994-es Ponyvaregénye volt, amihez 1995-ben készült el a kultikus magyar szinkron a Videovox Stúdióban a Mokép megbízásából.

Aligha akad olyan PORT.hu olvasó, akinek Mia Wallace és Vincent Vega híres mezítlábas tánca ne úgy égett volna bele az emlékezetébe, hogy Für Anikó és Széles László trécsel előtte 5 dolláros turmixokról és meg nem valósult filmekről.

 

2. A hálózat csapdájában

Az ISZDB adatbázisa szerint Für Anikó nemcsak Uma Thurmannek, hanem Sandra Bullocknak is 29 alkalommal volt eddig a magyar hangja. legelőször az 1993-as Az amazon című filmben szinkronizálta ő az ismert színésznőt. Mi azonban most mégsem ezt a filmet tettük be a listánkba, hanem az 1995-ös A hálózat csapdájábant, ami a maga korában egy bugyuta krimi-akciófilm hibrid volt, a főhősnő néhány akkor még blődnek hangzó mondata viszont sosem volt annyira igaz, mint manapság, a saját kis virtuális valóságbuborékunkat személyre szabott reklámokkal bombázó Facebook-algoritmusok idején:

Mindent tudnak rólam! Tudják, hogy mit eszem, mit iszom, mi a kedvenc filmem. Az egész életünk kompjúterizálva van!

 

3. A maszk

Kevés olyan tehetséges magyar színészünk van, aki egymaga képes úgy megszólaltatni több amerikai sztárt is, hogy mindegyikük esetében elfogadjuk őt állandó magyar hangnak – de Für Anikó Pont ilyen (hasonlóan Dörner Györgyhöz, aki egyszerre Bruce Willis, Eddie Murphy és Michael Douglas örökös szinkronhangja)!

Cameron Diazt az 1994-es A maszk óta összesen 21 alkalommal szinkronizálta Für Anikó,

és csak azért ennyiszer, mert a híres amerikai színésznő egy ideje már visszavonult a rivaldafénytől (ennek okairól ebben a cikkünkben írtunk bővebben).

Ezért hagyta abba Cameron Diaz a színészkedést

A 2018-ban visszavonult színésznő barátnőjének, Gwyneth Paltrow-nak mesélt döntése hátteréről egy közel egyórás interjúban. Íme a lényeg!

Tovább

 

 

4. Született gyilkosok

Bár hivatalosan legelőször az 1994-es Segítség, karácsony! című Steve Martin-komédiában volt Für Anikó Juliette Lewis magyar hangja, 1995-ben egy másik, sokkal ismertebb Juliette Lewis főszereplésével leforgatott filmhez is készült szinkron a Mafilm Audio műtermében.

Ez volt a Született gyilkosok, Oliver Stone legendás rendezése Tarantino forgatókönyve alapján, amelyben a modern Bonny és Clyde,  Mickey és Mallory öldösi halomra zsarukat,

valamint a kamionsofőröket, boltosokat és pincérnőket, útjukba akadó névtelen járókelőket.

 

5. hangoskönyvek

A számtalan kiváló szinkronszerep mellett Für Anikó rendszeresen vállalta hangoskönyvek felolvasását is. Jellegzetes orgánumával számos közkedvelt mesefigurát keltett életre az elmúlt években, Mazsolától és Tádétól kezdve Lúdanyón át Nyulász Péter régi balatoni mondákat és legendákat feldolgozó Helka-sorozatáig, a gyerekek és a gyereklelkű felnőttek legnagyobb örömére.