Gát György legjobb sorozatai

Március 13-án, 77 éves korában elhunyt Gát György producer, forgatókönyvíró, rendező, aki színházban és a moziban is alkotott, de televíziós munkái voltak a legnépszerűbbek. Emlékezzünk rá legjobb sorozataival!

Robog az úthenger (1976)

Gát György sorozatai közül a PORT.hu olvasói egyértelműen ezt a végtelenül mulatságos, gyakran abszurdba hajló szériáit szeretik a legjobban, hiszen 9,4 pontra értékelték. A Szabó Gyula főszereplésével készült alkotás sztorija szerint Józsi, a nagy dumás egykori tengerész-dokkmunkás-istállófiú stb. elindul úthengert szerezni kicsiny falujának, hogy végre legyen igazi út Nyírmadocsán. Az igazi kalandok azonban csak akkor kezdődnek, amikor hősünk megszerzi a csodagépet, és elindul vele az egész országon keresztül az ő kis rezedaszagú faluja felé. A Robog az úthenger az első sugárzása óta eltelt évtizedek alatt igazi kultikus sorozattá nőtte ki magát: innen terjedt el például a

„jön már Józsi az úthengerrel!”

aranyköpés. A széria munkálataiban Gát íróként vett részt.


Linda (1984–1990)

Ebben a Robog az úthengerhez hasonlóan elképesztően népszerű bűnügyi vígjátéksorozatban Veszprémi Lindát ismerhetjük meg, aki már a gimnáziumban felhívja magára a figyelmet azzal, hogy milyen tehetségesen nyomoz. Később a lány a közlekedésrendészeten szolgál, majd felküzdi magát, és valódi bűntények közelébe kerül, ám főnöke folyamatosan megpróbálja távol tartani az igazán komoly ügyektől. Hősünk azonban mindig eléri, hogy kivegye a részét a rejtélyekből, és általában – némi látványos verekedést követően – ő lesz az, aki megoldja a bűnügyeket, legyen szó képrablásról, a maffia tevékenységéről vagy sorozatgyilkosságról.

Gát György a Lindából nemcsak 17 epizódot írt és rendezett, de ő volt a producer is, sőt, az egész széria ötlete az ő fejéből pattant ki.

 

Ez is érdekelhet

6+5 érdekesség az ország kedvenc rendőrnőjéről, Lindáról

Összeállításunk apropója a sárga Babettán száguldozó, rosszfiúkat lekaratézó nyomozót alakító Görbe Nóra 65. születésnapja. Isten éltesse!

Tovább

 

Angyalbőrben (1990–91)

Gát szintén forgatókönyvíró-rendező-producerként jegyzi ezt a nem kevésbé vicces vígjátéksorozatot, ami nemcsak a maga idejében volt nagyon népszerű, de sokan gondolunk vissza rá nosztalgiával – köszönhetően elsősorban legendás főcímzenéjének, Usztics Mátyás folyamatos káromkodásának (na meg „olajbogyózásának”) és a rendszeres időközönként felbukkanó meztelen nőknek. Az Angyalbőrben a vasbogdányi laktanya egyik szakaszának életét mutatja be a rendszerváltás idején, és azzal a nem titkolt céllal jött létre,

hogy népszerűsítse a Magyar Honvédséget,

amely feladatát sikerrel el is látta; ennek ellenére még ma is bűnös élvezetet szerez újranézni egy-egy epizódját.


Família Kft. (1991–99)

A Família Kft. nem tudta megközelíteni Gát György korábbi, legendás munkáinak színvonalát, ám erre a sorozatra is jó szívvel gondolunk vissza, hiszen ez volt gyakorlatilag az első magyar sitcom. A szériában a Szép család, Károly, a férj, Ágica, a feleség, négy gyerekük (egy idősebb fiú és lány, illetve két fiatalabb ikerfiú), továbbá rokonaik (a nagymama, a „vén maffiózóként” emlegetett nagypapa stb.) és szomszédaik (a Kövér család) életét követhettük, nem kevés termékelhelyezéssel megbolondítva. A Família Kft. poénjai változó minőségűek voltak, de így is elterjedt belőle nem egy aranyköpés („eddig, eddig, eddig vagyok!”, „Vili, te nagyon hülye!”, „Hajnalkám, te ezt nem tudhatod!”),

a színészi játékot pedig (Esztergályos Cecília, Ádám Tamás, Kárász Zénó, Xantus Barbara, Baranyi László, Bod Teréz és a többiek alakítását) nagyon lehetett szeretni benne.

 

Nem csak az Angyalbőrbennek, a Família Kft.-nek is szerettük a főcímzenéjét

’90-es magyar sorozatok kitörölhetetlen főcímzenéi

Következzék néhány hazai sorozat-főcímzene és betétdal, melyet saját lobotómiánk közepette is képesek lennénk felidézni!

Tovább