Íme minden idők 10 legjobb tinisorozata

Annyit elárulunk, hogy a Kaliforniába jöttem és a Szívek szállodája betonbiztosan ott van a TOP10-ben. De vajon bekerült a te kedvenced is?

Egy impozáns, és igen tartalmas listában foglalta össze a patinás Entertainment Weekly magazin, melyik minden idők 50 legjobb olyan tévésorozata, ami az amerikai tinédzserek mindennapi bánatáról és öröméről szól. Mivel az ilyen ménkű hosszú listáknál úgyis mindenki azonnal leteker a legérdekesebb részhez, vagyis a TOP10-hez, mi most megkönnyítjük a drága PORT.hu-olvasók dolgát, és csak ezen utóbbit adjuk közre. Íme:

10. Dawson és a haverok / Dawson's Creek

Négy fiatal, akik már lassan kinőnek a kamaszkorból. A békés, kiegyensúlyozott családban élő Dawsonnak (James Van Der Beek) nagyon fontos a jövője. Olyan híres rendező szeretne lenni, mint Steven Spielberg. Legjobb barátnője egy lány, Joey Potter (Katie Holmes), aki szinte családtag náluk, miután anyja meghalt, apja börtönben és nővére is meglehetősen zűrös. Jennifer Lindley (Michelle Williams), aki nemrég költözött nagyszüleihez, nehezen illeszkedik be az új környezetbe, ám hamar megakad rajta a jövő nagy filmesének a szeme. Negyedikük Pacey Witter (Joshua Jackson), a csábítás nagymestere, ha az osztálytársainál nincs is mindig sikere, a tanárnőknél már annál inkább. Dawson, Joey, Jennifer és Pacey a kamaszkor legnehezebb időszakát élik át. Az izzadó tenyerek, a kamaszkor minden agóniája és extázisa, a fiúk-lányok körül zajló nagybetűs élet - ezek a sorozat központi témái. A sorozat a Viasat3-on és a Netflixen is elcsíphető.

 

9. Kaliforniába jöttem / The Fresh Prince of Bel-Air

Will Smith ifjúkori, legendás sorozatának főhőse a süvölvény rapper Will, aki anyja utasítására a balhés West-Philadelphiából Kaliforniába költözik a rokonaihoz. Egészen pontosan Los Angeles Bel Air-i luxusnegyedébe a nagynénjéhez, a nagybátyjához és három (sőt, a későbbiekben négy!) unokatestvéréhez, akik mellett egy számára egészen szokatlan életmódnak kell megfelelnie.

 

8. Veronica Mars

Kristen Bell ebben a kultikus sorozatban egy Veronica Mars nevű gimnazista lányt alakít, aki egy kaliforniai városban, Neptune-ban él. Apja, Keith Mars régebben a városka seriffje volt, de miután meggyanúsított egy gazdag és befolyásos üzletembert lánya, Lilly meggyilkolásával, a város ellene fordult. Lilly ráadásul Veronica legjobb barátnője volt, Jake fia, Duncan pedig azelőtt Veronicával járt. Azóta minden megváltozott, s mivel Veronica már nem tartozik a város gazdag gyermekeinek csapatához, szabadidejében inkább apjának segít az új nyomozóirodában, és közben igyekszik rájönni, hogy valójában ki is ölte meg Lillyt.

 

7. My So-Called Life

Claire Danes régi kultsorozata egy kitalált, Liberty High School nevű iskolában játszódik, ami a pennsylvaniai Pittsburgh sosemvolt külvárosában, Three Riversben áll. A tinédzser Angela Chase (őt alakítja Danes) itt testközelből szembesül a '90-es évek Amerikájának legégetőbb társadalmi problémáival, vagyis a gyermekbántalmazással, a tinédzserkori szenvedélybetegségekkel, a droghasználattal, az alkoholizmussal, a hajléktalansággal, az iskolai erőszakkal, a házasságtöréssel és a homofóbiával.

 

6. Szívek szállodája / Gilmore Girls

Az amerikai kisváros kedvesen különc hőseivel együtt élhetjük át a temperamentumos, vonzóan fiatal mama, Lorelai (Lauren Graham) és 16 éves lánya, Rory (Alexis Bledel) kalandos mindennapjait. Lorelai egy szállodában dolgozik menedzserként. Itt főszakács Lorelai legjobb barátnője, Sookie, aki él-hal a munkájáért, és ez gyakran bonyodalmakat okoz. Kiderül, hogy Roryt felvették a Chiltonba, egy elegáns magániskolába. Így Lorelai arra kényszerül, hogy felkeresse gazdag szüleit, akikkel nem felhőtlen a viszonya és el kell fogadnia a feltételüket: unokájuk tanulmányainak támogatásáért cserébe minden péntek este náluk vacsoráznak. A sorozat a Viasat3-on és a Netflixen is elcsíphető.

 

5. Különcök és stréberek / Freaks and Geeks

A tizenéves Lindsay Weir (Linda Cardellini) és az öccse, Sam (John Francis Daley) az 1980/81-es tanévben kerülnek be a William McKinley High Schoolba, a michigani Chippewa városkában, Detroit kitalált külvárosában, ahol Lindsay a Freaks elnevezésű bandába kerül be, Sam pedig a Geeksek közt próbál boldogulni. Az 1999-ben induló, de 2000-ben már véget is érő sorozatban (amelynek mintájául az a Chippewa Valley High School szolgált, ahová a sorozat atyja, Paul Feig a valóságban járt) olyan sztárok szerepeltek fiatalon, mint James Franco és Seth Rogen.

 

4. Beverly Hills 90210

A történet egy Beverly Hills-i gimnáziumban játszódik, ahova egy vidéki testvérpár, Brandon és Brenda (Jason Priestley és Shannen Doherty) próbál beilleszkedni, és ahol igazi barátokra találnak, mi pedig végigkísérhetjük mindennapjaikat, gondjaikat, szerelmeiket, csalódásaikat. Természetesen ahogy a szereplők öregedtek, úgy változott a sorozat is. Miután leérettségiztek, tovább követhettük őket az egyetemre, illetve az egyetem után a nagybetűs életbe is. Néhány év után Jason Priestley társproducere is lett a sorozatnak, illetve néhány rész rendezését is magára vállalta, majd lassan kilépett a sorozatból.

 

3. A narancsvidék / The O.C.

A Dél-Kaliforniai tengerparton található Newportban minden a pénz és a szépség körül forog. Amikor azonban a Cohen család befogadja és esélyt ad a zűrös jövevénynek, Ryan Atwoodnak (Benjamin McKenzie), a környék nyugalma teljesen felborul. Ryan alaposan felkavarja az állóvizet, alighogy megérkezik, máris szerelmi háromszögek és generációs ellentétek alakulnak ki.

 

2. Buffy, a vámpírok réme / Buffy the Vampire Slayer

Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) egy átlagos, 18 éves lány; leginkább a fiúk érdeklik, az iskola azonban annyira nem. Élete fordulatot vesz, amikor egy különös alak azzal áll elé, hogy ő nem egy mindennapi lány, hanem kiválasztott. A világon egyedül ő rendelkezik azokkal a képességekkel, hogy vámpírokat semmisítsen meg.

 

1. Friday Night Lights - Tiszta szívvel foci

Odessa egy texasi kisváros, amelynek egyetlen nevezetessége a helyi középiskola amerikaifoci csapata, a Párducok. Az új szezon nem a legjobban indul számukra, az első meccsen lesérül a csapat legjobb játékosa, a sztár irányító. Emiatt veszélybe kerül a remélt bajnoki cím is. Az edző, Eric Taylor (Kyle Chandler) bízik abban, hogy talpra állnak. Ám ahhoz, hogy ez sikerüljön, minden mást háttérbe kell szorítani. Ebből pedig számos konfliktus, nehézség adódik, úgy a játékosok, mint azok családtagjai, illetve a szurkolók körében.