Íme Patrick Swayze elfeledett kis remeke a 90-es évekből!

Mindig nagy öröm, hogy ha az ezerszer látott ismétlések után felbukkan egy új cím a tévécsatornák kínálatában – a Fater élve vagy halva ráadásul jó is. Ma este a tévében!

Jack Charles (Patrick Swayze), a kisstílű bűnöző élete nagy dobására készül, amikor váratlanul megjelenik nála tinédzser korú lánya és fia, akiket évekkel azelőtt elhagyott. Így Jack kénytelen őket is elvinni New Orleansba. Sarkukban a rendőrséggel és Kathleennel (Halle Berry), a lelkes újságírónővel, a két gyermek egy olyan valódi országúti akciófilm közepén találja magát, amelyben az apjuk a főszereplő.

A Fater élve vagy halva (eredeti címén a frappáns szójátékot tartalmazó Father Hood) egy valódi bűnöző, Michael J. Hardy

valóban megtörtént sztoriján alapul.

A filmesek persze most is kissé megszépítették az igazságot, mivel a valóságban a magukra, illetve az állami árvagondozásra maradt gyerekek édesanyját maga Hardy gyilkolta meg, nem pedig rákban hunyt el, ahogy azt a filmben láthatjuk.


Mindennek tehát a Fater élve vagy halvában nyoma sincs, annak szerencsére sokkal könnyedebb a hangvétele, így egy olyan film elé ülhetünk le, amelyben a rengeteg akció és a szülő-gyerek kapcsolat fejlődését kísérő érzelmek mellett még viccek is vannak, és a halálosan komolyat messziről kerülő tónusa miatt nagyobb gyerekekkel is megnézhető.

A film munkálataiban egyébként Hardy is részt vett, technikai konzultánsként (így történhetett, hogy a híres gyerekrablós jelenetet az árvaház buszával szinte hajszálpontosan rekonstruálták). És ami még ennél is nagyobb szó, hogy

a Fater élve vagy halva egyik producere nem más, mint Nicholas Pileggi, akit egyebek mellett a Nagymenők írójaként és a Casino forgatókönyvírójaként ismerhetünk.


Rejtély, hogy miért ilyen alulértékelt a Fater élve vagy halva

(az IMDb felhasználói mindössze 4,9 pontra értékelték, és az ismertsége sem túl magas), hiszen pompás kis szórakozás a maga nemében, az alapkoncepció pedig az általa korábban elhanyagolt gyerekeivel együtt menekülő bűnözővel, egészen páratlan.

És aki még megemeli a film minőségét, az a főszerepet hozó Patrick Swayze, akit az eredetileg kiszemelt Kurt Russell helyett találtak meg Jack Charles szerepére. De sem ez nem látszik meg a végeredményen, sem az, hogy a forgatás arra az időszakra esett, amikor a színész alkoholizmusa a mélyponton volt, és megtörtént, hogy Swayze a forgó kamerák előtt ájult be a piától.

De a vágás szerencsére csodákra képes!

 

Ez is érdekelhet

10 érdekesség Patrick Swayze-ről

A színész, akit nem lehetett nem szeretni, táncosnak készült, az extrémsportok megszállottja volt, de harcművésznek is kiváló volt, vagyis szinte minden ismert szerepét mintha kifejezetten rá szabták volna.

Tovább