Jeremy Irons zseniális alakítását nem lehet elégszer látni

Megérdemelten kapott Oscart A szerencse forgandóért, amiben gyilkossággal gyanúsított férjet alakít.

A nyolcvanas évek elején egész Amerika lázban égett, amikor a dúsgazdag és népszerű társasági hölgy, Sunny von Bülow minden előjel nélkül váratlanul kómába esett. A körülmények gyanúsak voltak, a nő vércukorszintje korábban alacsony volt, a halálakor mégis hihetetlenül magas inzulinszintet mutattak ki. A házaspár holmijai között találtak egy fekete táskát, amelyben egy inzulinmaradványokkal borított tű volt. Minden jel arra mutatott, hogy a férj, Claus von Bulow gondatlanságból vagy előre megfontolt szándékból végzett vele. A vádlottak padjára kerülő férfi a Harvard egyetem neves jogász professzorát, Alan Dershowitzot kérte fel a védelmére, aki nagy meglepetésre el is vállalta azt.

A férj szerepét alakító Jeremy Irons 1991-ben megnyerte első és eddig egyetlen Oscar-díját (előtte a Golden Globe-ot is behúzta), de jelölték Barbet Schroeder rendezőt és Nicholas Kazan forgatókönyvírót is. A kritikai visszajelzések is pozitívak voltak (a Rotten Tomatoes-on jelenleg is 92 százalékon áll a film), és a kritikusi konszenzus szerint a "kivételes alakításoknak és a ravasz forgatókönyvnek hála A szerencse forgandó

egyszerre izgalmas rejtély és kíméletlen szatíra a gazdagokról."

A filmet az Amerikai Filmintézet több listájára is feltette, 2003-ban Claus von Bulow került be egy összeállításukba mint a legjobb főgonoszok egyike, 2008-ban a 10 legjobb bírósági film közé választották be, 2015-ben pedig az Entertainment Weekly az elmúlt 5 év 25 legjobb filmjének listájára tette fel.

Forrás: CineMax

 

Ennek ellenére nem lehetne azt állítani, hogy nagyon benne maradt volna a köztudatban a produkció, pedig igazi kuriózum abból a szempontból, hogy az egyik főszereplő egyben a történet társzerzője is. Alan Dershowitz jogász professzor maga dolgozta fel a nagy port kavart esetet, majd a film bemutatója után sem tűnt el nyilvánosságból, rendre olyan ügyeket választott, amelyek megmozgatták a közvéleményt, védte többek közt O.J. Simpsont, Jeffrey Epsteint, Julian Assange-t, Harvey Weinsteint és Donald Trumpot is. Vagyis A szerencse forgandó nemcsak egy izgalmas jogi eset krónikája kiváló színészekkel (a feleséget alakító Glenn Close-t is érdemes kiemelni), de egyben Amerika leghíresebb / leghírhedtebb ügyvédjének eredettörténeteként is nézhető.

Forrás: CineMax

 


Néhány érdekesség a filmről:

  • Nick Kazan forgatókönyvíró eredetileg Klaus Maria Brandauer osztrák színészt képzelte el Claus von Bülow szerepében.
  • Alan Dershowitz is feltűnik egy cameo erejéig, profilból látható, mint az egyik fellebbviteli bíró.
  • Jeremy Irons három évvel a film bemutatása után találkozott az igazi Claus von Bülowval, aki szerinte nem mondott semmi olyat, amit ne tudott volna már.
  • A való életben az ügy egyik joghallgatója Eliot Spitzer volt, aki később New York kormányzója lett.