Jurassic Park egykettőhárom! - Hétvégi tévéajánló

Ahogy az lenni szokott, az új film, vagyis a Jurassic World: Bukott birodalom bemutatója alkalmából most is elővették az előzményeket, vagyis az első három Jurassic Park filmet. Hétvégén a Viasat3-on!

Péntek: Jurassic Park (1993)

A Viasat 3 szerkesztői voltak olyan élelmesek, hogy a Jurassic World: Bukott birodalom bemutatója kapcsán a hétvégén lenyomják az első három Jurassic Park filmet, részben illusztrálva, honnan ollózta össze ötleteit az új rendező, Juan Antonio Bayona. Persze minden Michael Crichton regényével és Steven Spielberg rendező gyermeki fantáziavilágával kezdődött, akinek nyilván annak idején teli volt a gyerekszobája dínójátékokkal. És most igazi dínókkal játszhatott, azaz többnyire hatalmas, robotizált díszletekkel, amelyek révén elhittük neki, hogy genetikusok az egykor borostyánba ragadt sejtminták segítségével újrateremthetik a rég kihalt őslényeket. Amikből aztán egy hóbortos milliárdos (Richard Attenborough) egy távoli szigeten megcsinálhatja a saját Disneylandjét. Csakhogy valaki megbontja a park áttörhetetlen biztonsági rendszerét, a dinoszauruszok elszabadulnak, s kiderül, hogy sokkal gyorsabbak, intelligensebbek és veszélyesebbek, mint ahogy azt a park megalkotói gondolták. Szerencse, hogy ott van nekünk az Indiana Jones hasonmás Sam Neill, a sokat sikítozó Laura Dern és a tudós rocksztárt játszó Jeff Goldblum.

Szombat: Jurassic Park 2. - Az elveszett világ (1997)

Míg az első Jurassic Park film három Oscar-díjat vihetett haza – legjobb vizuális effektusok, hangvágás és hangkeverés -, a második rész csak egyetlen jelöléssel dicsekedhetett, viszont rengeteg pénzt vitt haza, amivel az első Harry Potter film bemutatásáig rekordot is tartott. Mi a (kassza)siker titka? Hát 50 százalékkal több dínóakció! Ez komoly! Kiszámolták, mennyivel több játékidő jutott a harcoló őslényekre, és ebben persze szerepet játszott az időközben rengeteget fejlődött számítógépes animáció, a sztori azonban nem ér fel az eredetihez. Spielberg később el is mondta, hogy menet közben egyszerűen elfáradt, nem is nagyon tudta már, mit is csinál. Amúgy egy újabb szigeten járunk, Isla Sornán, a helyen, ahol az eredeti park állatait „kifejlesztették”, és ide érkezik egy csapat tudós Jeff Goldblum és a csaja, Julianne Moore vezetésével, és szintén ide tart egy csapat vadász, akik egy új szórakoztató központba szállítanák a dínókat, aminek persze nem lesz jó vége. Egy kis T-Rex ugyanis megsebesül, és ezt a szülők nem hagyják annyiban, mert egy zsarnokgyíkkal senki sem cicózhat!

Vasárnap: Jurassic Park 3. (2001)

Mivel az első két rész több kamionnyi pénzt hozott, logikus volt még egy folytatás, Spielberg azonban már nem látott kihívást a dologban, azért kapta a rendezői feladatot a szorgos mesterember Joe Johnston (Amerika Kapitány: Az első bosszúálló), akinek van érzéke az akciójelenetekhez. A baj inkább a sztorival és a karakterekkel van, főleg azért, mert az előbbit nagyrészt konkrétan az első két rész már megírt, de le nem forgatott epizódjaiból varrták össze. Goldblumot ezúttal nem hozták vissza, nyilván sokat kért, de itt van megint Dr. Alan Grant (Sam Neill) – az ő fiatalabb verziója Chris Pratt viselkedéskutatója az új filmekből. És aki nem tud ellenállni a kísértésnek, amikor egy jómódú kalandor busás támogatást ígér raptoros kutatásaihoz - amennyiben Grant elkíséri őket egy repülős körútra a Sorna-szigetre. Csakhogy amikor kiderül, hogy a kalandor és neje (William H. Macy és Téa Leoni) nem csupán felülről akarják megcsodálni a szigetet, hanem le is akarnak szállni, az események hirtelen tragikus fordulatot vesznek. A hét túlélő harcolni kezd az életben maradásért, és hamarosan az is kiderül, mi volt az igazi oka annak, hogy Grantot a szigetre csábították.