Kidőlt az RTL nézettsége, mint a nád, a nézők a TV2-vel tartottak a dög melegben is

A múlt héten aratott egyértelmű RTL-es siker csak pillanatnyi zavar volt az erőben. A TV2 kegyetlenül visszavette a nézők figyelmét.

Forrás: RTL

 

Kár ezt szépíteni: az Activity nem egy Szerencsekerék. Saját magunk unalomig való ismétlése helyett álljon itt egy nagyon beszédes adat. Az Activity 18-49-ben a TOP50-es listán a 22. helyre fért be a maga 105 ezres nézőszámával. Ezzel szemben a Szerencsekerék - ami ismétlés, ne felejtsük el! - csak 2000 ember híján lett második. Cserébe a 3. és a 4. hely is ezé a produkcióé, ami 143 ezer nézővel nem is csoda. De van ennél durvább is. Természetesen a teljes lakosságban a Szerencsekerék 693 ezret tud. Lehet tippelni, hogy az Activity mennyit. Segítünk: nagyon keveset. Annyira keveset, hogy nem is látszik a TOP50-es listán, tehát a teljes lakosságban 95 ezer nézőt sem éri el. 

Lehetne még boncolgatni A mi kis falunk, Szerencsekerék, Activity triumvirátusát, de sok izgalmat nem tartogat. Viszont sokkal érdekesebb az, hogy tavaly ilyenkor mi volt a helyzet. Egy éve a következőket írtuk:

A négy évnél idősebb tévénézők (teljes lakosság célcsoport) viszont teljesen rá vannak fókuszálva a hírekre, ebben a célcsoportban múlt héten a 15. helyig csupa hírműsor szerepel, vagyis ezeket nézték a legtöbben. A Tények még mindig népszerűbb, mint az RTL Híradó, a hét négy legnézettebb műsora egy-egy Tények adás lett. Ami viszont némiképp meglepő, bár ha valaki rendszeresen olvassa a nézettségi cikkeket, akkor nem tűnik akkora meglepetésnek, de a 16. helyen nem egy főműsoridős műsor végzett, hanem a TV2-n a délután idősávban sugárzott török szappanopera…

A délutáni szappanoperáról még lesz szó, de egyelőre maradjunk a hírműsoroknál. Az egy dolog, hogy tavaly pont ebben az időszakban változtattak a KATA-s adózási rendszeren, ami látható módon eléggé foglalkoztatta az embereket. Most viszont nem volt olyan, ami ennyire felkeltette volna a figyelmet. (Vagy, ha volt, nem érte el a hírfogyasztók ingerküszöbét, bezzeg a Szerencsekerék ismétlése…) Ami jóval érdekesebb, hogy 2022-ben a Tények a 4 évnél idősebb tévénézők körében átlagosan 629 ezer embert érdekelt, míg az RTL Híradót 514 ezren követték. 2023-ban július 10-17. között a Tények átlagosan 618 ezer embert ültetett le a képernyők elé, míg az Rtl híradó 485 ezret.  Kétségtelen, hogy teljes lakosságban a Tények jobban érdekli az embereket, azt viszont megdöbbentő látni, hogy a két hírműsor nézettsége közti különbség ilyen mértékben nő. Tavaly ilyenkor 115 ezer volt a különbség, idén viszont ez 133 ezer.

Persze lehet ezt fogni a hírszegény laza nyári napokra is, de attól még az van, hogy hírműsor az mindig van, és nem lehet az, hogy csak úgy elpárolognak a nézők, mint a víz a forró aszfalton. 

Ha szóba került a szappanopera, akkor beszéljünk is róla. Az előzőt megelőző héten is elég jól muzsikált a délutáni műsorsáv, ahol még a sportfröccsnél is lazább mediterrán sorozatokkal zsibbaszthatja az agyát az ember a nyári dög melegben. A sors útvesztői 18-49-ben a legrosszabb napján is tudott 85 ezer nézőt. Ezt pénteken 16:45-kor tudta produkálni. Na, és akkor most lehet tippelni, hogy ehhez képest hányan néztek egy igen prémium focimeccset, ami természetesen főműsoridőben megy, ráadásul egy olyan csatornán, ami minden háztartásban ott van. A július 11-én megredenezett Ferencváros TC - Ki Klavsvik felejthetetlen rangadója 83 ezer embert érdekelt a kereskedelmi célcsoportból. El lehet gondolkodni, hogy mibe érdemes pénzt fektetni: fociba vagy szappanoperába. 

Messze még az év vége, de addig a következő számokat kell nagyon szuggerálnia az RTL-nek:

A megnyert napok száma 18-49-ben

- TV2: 133

- RTL: 58

- M4 SPORT: 4

- Mozi+: 2

Még 167 nap van hátra az évből, tehát az RTL-nél van idő behozni a lemaradást, de lassan eljön az a pont, hogy egyszerűen nem lehet egy napot sem elbukni, mert akkor 2023-ban is a TV2 lesz a piacvezető. Nézőként ennek a kiélezett versenynek csak örülni lehet, mert ez arra ösztönzi a két nagy csatornát, hogy folyamatosan újabb és újabb, izgalmasabbnál izgalmasabb ötletekkel, műsorokkal álljon elő. Aztán az is lehet, hogy jól bevált műsorok ismétlésénél megáll majd a tudomány. Lásd: nyár, Szerencsekerék, A mi kis falunk.