Majdnem Tom Cruise-film lett a Bolondok aranya

Ráadásul a készítők is a bolondját járatták a nézőkkel, mert a Karib-tengeren játszódó kincsvadászatot valójában Ausztrália partjainál vették fel.

Matthew McConaughey ma már egyike a legkiválóbb drámai színészeknek Hollywoodban – volt viszont a 2010-es évek előtt egy másik nagy korszaka is, amikor zsinórban forgatta a tinglitangli romkomokat, vagy épp kockás hasú szépfiúként parádézott olyan kalandfilmekben, mint a 2005-ös Szahara vagy a 2008-as Bolondok aranya. Az utóbbiban ő alakította Ben Finnegant, a világ legpechesebb kincsvadászát, akit otthagyott a felesége, Tess (Kate Hudson), mert belefáradt, hogy a férje házasságuk nyolc éve alatt sikertelenül hajszolta a Királynő Hozományaként elhíresült spanyol aranykincset, amely 1715 óta a tenger fenekén hever. Ben azonban nem adja fel: jobb híján fellopódzik az exneje új munkahelyére, egy luxusjachtra, és megpróbálja rávenni Nigel Honeycuttot, az unatkozó iparmágnást (Donald Sutherland), hogy együtt induljanak kincsvadászatra. Azt azonban nem köti az orrára, hogy nemcsak ők pályáznak a kincsre...

Forrás: InterCom

 

A film érdekessége, hogy eredetileg nem is Matthew McConaughey alakította volna benne a kockás hasú kincsvadászt, hanem Tom Cruise – de ő inkább a Gyávák és hősöket választotta, ami végül 2007-ben került a mozikba.

De volt egy másik izgalmas „csere” is a forgatáson: a Warner stúdió eredetileg a Karib-tengeren akarta leforgatni a filmet (az 1700-as években a spanyol kincses bárkák az amerikai gyarmatokról szállítottak aranyat Európába, többek között ezért is lett pont a Karib-térség a kalózkodás melegágya), ám tartottak attól, hogy a hurrikánok megtépázzák majd a díszletet és hátráltatni fogják a munkát, ezért inkább az ausztrál partok mellett forgatták le a filmet. A floridai Key Westet Port Douglas helyettesítette, de láthatóak a filmben olyan festői helyszínek is, mint az ausztrál Aranypart, a festői nemzeti parknak otthont adó Lizard Island és a Batt Reef korallzátony (itt halt meg egy rájacsípés következtében a híres „tévés krokodilvadász”, Steve Irwin).

Ezzel azonban igazából csöbörből vödörbe kerültek, mivel a stábtagok annyira féltek a kizárólag az itteni vizekben élő irukandzsi medúzák halálos csípésétől, hogy leállt a forgatás, és végül mégiscsak a Karib-tengeren kellett felvenni néhány jelenetet.