Matthew McConaughey is reagált a 21 halálos áldozatot követelő iskolai lövöldözésre

Az eset a sztár szülővárosában, a texasi Uvalde-ban történt kedden. A CBS nem vetítette le aznap az FBI - New York különleges ügynökei című tévésorozat évadzáró epizódját.

A texasi hatóságok mostanra hivatalosan is megerősítették, hogy legalább 19 diák és két tanár is meghalt egy iskolai lövöldözés során Uvalde-ben, helyi idő szerint kedden. A tragikus hírre reagálva a CBS tévécsatorna kivette a műsorából a 2018 óta nagy sikerrel futó FBI - New York különleges ügynökei című sorozat évadzáróját. A negyedik évad fináléja kedden került volna adásba, ugyanazon a napon, amikor Texas kormányzója, Greg Abbott megerősítette, hogy egy 18 éves fegyveres elkövető tüzet nyitott a San Antoniótól mintegy 85 mérföldre nyugatra fekvő Uvalde város Robb Általános Iskolájában.

Az FBI - New York különleges ügynökei című tévésorozat egyik jelenete (forrás: CBS)

 

Az FBI utolsó részében ugyanis a történet szerint egy diák is részt vesz egy halálos kimenetelű rablásban. A CBS ezen epizód helyett egy korábbi rész ismétlését tűzte műsorra, azt viszont egyelőre nem közölték, hogy az évadzáró epizód látható lesz-e valamikor a közeljövőben (a csatorna döntése viszont nem érintette az FBI: Most Wanted és az FBI: International sorozatok keddi évadzáróit).

Az uvalde-i lövöldözéssel kapcsolatban megszólalt Matthew McConaughey is, a hollywoodi sztár ugyanis ebben a városban született 1969-ben. A színész kedd este a közösségi médián keresztül fejezte ki részvétét a tragédia érintettjeinek, és felszólította az amerikaiakat a fegyveres erőszak elleni küzdelemre.

Mint azt mindannyian tudjátok, ma újabb tömegmészárlás történt, ezúttal a szülővárosomban, a texasi Uvalde-ban. Ismét tragikus módon bebizonyosodott, hogy nem vagyunk képesek felelősségteljesen kezelni a törvényeink által biztosított szabadságjogainkat. Az igazi kihívás tehát most az, hogy minden amerikai nézzen mélyen a tükörbe, és tegye fel magának a kérdést: »Mi az, amit igazán értékelünk? Hogyan orvosoljuk a problémát? Milyen apró áldozatokat hozhatunk ma egyénileg, hogy holnap egy egészségesebb és biztonságosabb nemzetet, államot és szomszédságot őrizhessünk meg?« Nem lélegezhetünk fel ismét, nem kereshetünk kifogásokat, és nem fogadhatjuk el ezt a tragikus valóságot status quo-ként.

 

McConaughey a nyilatkozatában nem csatlakozott kifejezetten az Egyesült Államokon újra végigsöprő, még szigorúbb fegyvertartási törvényeket követelő kezdeményezésekhez, de olyan „járványnak” nevezte az egyre több amerikai lövöldözésről szóló híreket, amit szerinte „kordában lehet tartani”.

Bármelyik oldalon is állunk, mindannyian tudjuk, hogy képesek vagyunk jót tenni. Cselekedni kell, hogy egyetlen szülőnek se kelljen átélnie azt, amit az uvalde-i szülők átéltek.

Kevesebb mint két héttel ezelőtt egyébként egy másik fegyveres  a New York állambeli Buffalóban 10 embert lőtt le egy szupermarketben egy olyan incidensben, amelyet a hatóságok a fekete áldozatok miatt gyűlölet-bűncselekményként kezelnek.

(via The Hollywood Reporter & The Variety)