Még 5 színész, akinek biztos, hogy rosszul mondod a nevét

Ívön vagy Júin Mekkgregor? Sia Laböff vagy Sájá Lábáff? Rendhagyó heti tévéajánlónkban bemutatjuk a jó verziókat!

Múlt héten nagy sikert aratott az összeállításunk azokról a sztárokról, akiknek éveken át rosszul ejtettük ki a nevét, úgyhogy most itt a ráadás! Amanda Seyfried, Famke Jannsen, Charlize Theron, Matthew McConaughey és David Duchovny után jöjjön Ewan McGregor, Shia Labeuf, Martin Scorsese, Chiwetel Ejiofor és Steve Buscemi!

Hétfő: A lehetetlen

Fekete öves Star Wars-rajongó létemre évtizedeken át rosszul mondtam Ewan McGregor nevét. Ívön Mekkgregor-nak, holott Júin Mekgregor a becsületes neve a 47 évesen is kölyökképű skót sztárnak.

A lehetetlen című, 2012-es katasztrófafilmben Ewan McGregor a feleségével (Naomi Watts) és a gyerekeivel Thaiföldre utazik, hogy ott ünnepeljék meg a karácsonyt – csakhogy egy gigantikus cunami söpör végig a parton, és  a család a katasztrófában elszakad egymástól. Az országot sújtó káoszban lehetetlen bárkit is megtalálni, ám a családtagok nem adják fel. Érdekesség, hogy az egyik gyereket az új Pókember, Tom Holland alakította 12 évesen.

Kedd: Tőzsdecápák - A pénz nem alszik

Na, ki hogy ejti Shia LaBeuf nevét? Sia Laböff? Nem nyert! A helyes kiejtés – én sem tudtam, nyugi! – a Sájá Lábáff.

A 2000-es évek hollywoodi remake-gyártó láza még a szabályokkal szembe menő, fenegyerek rendezőt, Oliver Stone-t is beszippantotta: volt az a pénz, amiért cserébe 2010-re leszállított egy folytatást 1987-es kultfilmjéhez, a Tőzsdecápákhoz. Michael Douglas természetesen visszatért a dörzsölt bróker, minden idők egyik legördögibb filmes gonosza, Gordon Gekko szerepében. A  Transformers és az Indy 4 sztárja, Shia LaBeouf viszont akkoriban még nem tudta hozni Charlie Sheen zsigerből eljátszott lázadó figuráját – mostanra persze már botrányhős lett mindkét színészből.

Szerda: Viharsziget

Martin Scorsese nevét még sosem hallottam úgy kiejteni, hogy Martin Szkorszeszi, pedig ez a helyes, hiszen ő maga is így mondja, olaszosan elhadarva. Nekem mindenesetre a derék rendező már megmarad úgy, ahogy eddig hívtam: Martin Szkorzéze.

Dennis Lehane regényeit mindig szívesen adaptálják Hollywoodban. Clint Eastwood Titokzatos folyója és Ben Affleck Hideg nyomonja után Scorsese a Viharszigetet filmesítette meg. A történet két '50-es évekbeli rendőrbíróról (Leonardo DiCaprio és Mark Ruffalo) szól, akiknek egy világtól elzárt, Massachusetts partjainál fekvő kis szigeten lévő elmegyógyintézetbe kell utaznia. Itt tartják fogva az Egyesült Államok legveszedelmesebb elmebeteg bűnözőit, ám az egyikük megszökött...

Csütörtök: 2012

Most így hirtelen nem tudok olyan életszagú párbeszédet felidézni, ahol ki kellett volna ejtenem a nigériai gyökerű, de már Londonban született hollywoodi sztár, Chiwetel Ejiofor nevét. De ha a jövőben lesz ilyen, akkor ezt fogom mondani: Csúitel Edzsiofor. Nem is olyan nehéz, ugye?

A 2000-es év Y2K-őrülete után 2012 decemberétől rettegtek a konteóhívők, mivel a maja naptár szerint ekkor jön el az apokalipszis, és vége a világnak. A világvége természetesen ekkor is elmaradt, előtte viszont jó ürügy volt a naptárpara a katasztrófafilmes Roland Emmerich számára, hogy leforgasson egy újabb látványos városrombolást.

Péntek: A kismenő

Érdekes, hogy Scorsese-vel ellentétben a szicíliai felmenőkkel rendelkező Steve Buscemi egyáltalán nem olaszosan ejti a nevét. Az ember azt gondolná, hogy a Sztív Busemi vagy a Búsémi a jó, pedig maga a színész mondta azt egy beszélgetős show-ban, hogy a Buszemi a helyes változat. Igaz, rajta és a családján kívül senki sem ejti így a nevét, ő pedig nem is akarja kijavítani a búsémiző embereket (a teljes beszélgetés itt hallgatható meg, nagyon vicces). 

A 2002-es A Kismenőt sokan Adam Sandler egyetlen nézhető filmjének tartják. Szokás szerint egy álmos kisváros kissé gyermeteg lakóját alakítja, aki egy nap kénytelen elmenni a nagyvárosba, hogy átvegye 40 milliárd dolláros örökségét, amit egy soha nem látott, elfeledett nagybácsi hagyott rá. Naná, hogy mindenki ki akarja semmizni a pénzből, el akarja csábítani a vagyonáért! Steve Buscemi a filmben egy Crazy Eyes nevű, igazi őrült fazont alakít, akinek Adam Sandler mindig sült krupmlis-oreós pizzát visz.