Meghalt az NCIS legendás orvosszakértője

David McCallum 90 évet élt.

Hétfőn, életének 90. évében, a családja körében elhunyt David McCallum skót színész, aki a The Man From U.N.C.L.E. című sorozatban az orosz származású Illya Kurjakin titkosügynököt, az NCIS-ben pedig Donald "Ducky" Mallard főorvosszakértőt alakította.

A színész az NCIS mind a 20 évadát végigjátszotta, és több mint 450 epizódban alakította a csokornyakkendős kórboncnokszakértő Duckyt, aki a sztori szerint az Edinburgh-i Egyetemen szerzett pszichológiai diplomát.

A haditengerészeti bűnüldözőkről szóló CBS-sorozatban játszott szerepére készülve McCallum megtanulta, hogyan kell valódi boncolásokat végezni, és részt vett az orvosszakértők kongresszusain. Olyannyira szakértője lett a témának, hogy a sorozat kreátora, Donald P. Bellisario technikai tanácsadóként is kikérte a véleményét.

"David McCallum több mint 20 éven át világszerte megkedveltette magát a közönséggel a bölcs, furcsa és néha rejtélyes dr. Donald 'Ducky' Mallard szerepében. De bármennyire is szerették őt a rajongói, azok, akik David mellett dolgoztak, még jobban szerették őt. Tudós és úriember volt, mindig kedves, tökéletes szakember, és soha nem hagyott ki egy viccet sem. Az első naptól kezdve megtiszteltetés volt vele dolgozni, és soha nem hagyott minket cserben. Egyszerűen csak egy legenda volt. Családtag volt, és nagyon fog hiányozni"

- nyilatkozták az NCIS vezető producerei, Steven D. Binder és David North.

Forrás: Getty Images

 

McCallum négy évadon át játszott Joanna Lumley oldalán az 1979-82-es brit sci-fi sorozatban, a Sapphire & Steelben (ő volt Steel) - amelyet sokan az X-akták előfutárának tartanak -, és egy brit hadifoglyot alakított az 1972-74-es, elismert BBC-drámában, a Colditzban.

A baby boomerek körében az NBC és az MGM 1964-68 között sugárzott The Man From U.N.C.L.E. című sorozatával lett népszerű, amelyben négy évadon át Kuryakint alakította. (A Guy Ritchie-féle 2015-ös filmverzióban ezt a szerepet játssza Armie Hammer.) Az intellektuális, introvertált kém szerepéért két Emmy-jelölést kapott.

Az U.N.C.L.E. a nézettségi listák első helyére került, komplett játékcsalád épült rá, McCallum és Vaughn pedig havonta több tízezer rajongói levelet kapott. McCallumot "A szőke Beatle" néven kezdték emlegetni a hajkoronája és a fekete garbója miatt.

Egyszer lovas rendőrök mentettek ki a Central Parkból. Amikor a Macy's áruházba mentem, a rajongók 25 ezer dollárnyi kárt okoztak, és le kellett zárniuk a Herald Square-t, hogy kihozzanak"

- mesélte a The Scotsman című lapnak.

Forrás: Getty Images

 

A filmekben is a kémes szerepek találták meg, játszott a Kémcsapdában, az Álcázott kémekben, az Az egyik kémünk hiányzikban, az Egy kém túl sokban, a Kém zöld kalapban-ban, és A helikopterkémekben.

1957 májusától Jill Ireland brit színésznő férje volt, amíg a nő egy évtizeddel később el nem hagyta őt Charles Bronsonért. A színész 1967-ben újra megházasodott, Katherine Carpenter modellt vette el, aki 56 éven át, egészen a haláláig a felesége volt.

Ő volt a legkedvesebb, legnyugodtabb, legtürelmesebb és legszeretőbb apa"

- nyilatkozata fia, Peter.

"Miután visszatértem a kórházból a lakásukba, megkérdeztem anyámat, hogy jól van-e. Így válaszolt: 'Igen. De bárcsak lett volna lehetőségünk együtt megöregedni.' Ő 79 éves, apa pedig most töltötte be a 90-et. Ebben az érzelmi őszinteségben is megmutatkozik, hogy milyen élénk volt a gyönyörű kapcsolatuk és a mindennapi életük, és hogy apa valahogy még 90 évesen sem öregedett meg."

via: THR