Meghalt Szurdi Miklós, a Linda, az Angyalbőrben és a Família Kft. rendezője

Az ismert színész, rendező, színházigazgató és forgatókönyvíró 73 éves volt.

73 éves korában, hosszan tartó, súlyos betegségben elhunyt Szurdi Miklós színész, rendező, színházigazgató, forgatókönyvíró. Halálhírét Dr. Pásztor László, Erdőkertes polgármestere jelentette be – írja az Index.

 

 

1950. október 2-án született Budapesten. A Színház- és Filmművészeti Főiskolán előbb színész, majd rendező szakos diplomát szerzett a '70-es években. 1969–1970-ben filmgyári asszisztens volt. 1975–1979 között a kecskeméti Katona József Színház, majd 1979–1982 között a szolnoki Szigligeti Színház tagja volt. 1982-től a Nemzeti Színház tagja. 1983-tól a Mafilm és a Magyar Televízió rendezője. 1990 óta a Veszprémi Petőfi Színház rendezője. 2003–2008 között a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatója volt.

Színészként és rendezőként számos színdarabot jegyzett. Szerepelt többek között a Szegény Dzsoni és Árnikában és a Sose halunk megben, többször rendezett drámát Shakespeare klasszikusaiból. Országos ismertségre viszont nem ezekkel tett szert, hanem a Magyar Televízió olyan népszerű tévésorozatainak forgatókönyvírójaként, rendezőjeként és olykor epizódszereplőjeként, mint a Linda, az Angyalbőrben, a Família Kft., a Privát kopó és az Éretlenek.

Szurdi Miklós első felesége Gór Nagy Mária volt, akitől 2 fia született: Tamás és András. 1988-ban vette feleségül Appel Editet, akitől szintén 2 gyermeke született: István és Judit . Az 1990-es évek közepén házasodtak össze Xantus Barbarával, két gyermekük született: Panna és Balázs Benjámin.

Címlapkép: Soproni Petőfi Színház