Mel Gibson nélkül is eszelősen jó a Halálos fegyver

Menő sorozat készült a '80-as évek legjobb akciófilmjéből. Itthon az RTL-en debütál, duplarésszel.

Amikor először olvastam, hogy a Warner és a Fox a nagy folytatás- és remake-gyártó lázat meglovagolva tévésorozatot akar forgatni minden idők legjobb buddy cop filmjéből, a Halálos fegyverből, már előre dörzsöltem a tenyeremet, milyen jó kis lehúzós kritikát fogok írni róla. Ráadásul az egészet Mel Gibson és Danny Glover nélkül képzelték el, ami nagyjából akkora felségsértés, mint Alien-folytatást csinálni Sigourney Weaver nélkül, vagy olyan Terminátort, amiben nem Arnold a marcona T-800-as.

Forrás: Warner Bros. Television

Nem sokkal utána kiderült, hogy Roger Murtaugh ikonikus szerepét a '90-es évek levitézlett komikusának, Damon Wayansnak adják, akinek az utolsó nézhető filmje Az utolsó cserkész volt 25 évvel ezelőtt, én pedig szomorúan vettem tudomásul, hogy megint megerőszakolták a gyerekkoromat némi aprópénz reményében. Majd jött a hír, hogy a széria atyja, azaz fő producere és az első, mindent meghatározó epizód rendezője nem más, mint a Terminator franchise-t sírba vivő McG, én pedig ekkorra már fejben meg is írtam a pilotkritikát:

Régen minden jobb volt, kutyaütők kezébe került a szórakoztatóipar, a remake-gyáros Hollywood halott, Damon Wayanst és McG-t soha többé nem szabad kamera közelébe engedni!

Na, ennél nagyobbat nem is tévedhettem volna! McG pilot epizódja ugyanis

eszelősen jó lett, Damon Wayans sosem volt még ennyire cool és vicces!

A sorozatverzió csapata ugyanis bámulatosan jól ráérzett arra, miért voltak menők a '80-as és a '90-es években a zsarufilmek. Fogj két totálisan ellentétes habitusú nagyvárosi rendőrt, akik szüntelen poénáradatban halálra szívatja egymást, és mutasd be, ahogy kemény kutatómunka meg szorgos adatgyűjtés helyett leginkább csak önfejű és meggondolatlan akciózásokkal viszik előre a nyomozást. Ettől folyamatosan agyvérzést kap a polgármester, és elkezdni cseszegetni a rendőrfőnököt, ő meg a két főhőst, jelvény vissza, ügy másoknak adva. De persze a két zsaru fű alatt tovább nyomoz, csak most már nem amortizálják le közben a fél várost.

Mindeközben persze kötelezően meg kell ismernünk az egyik főszereplő családját is, hogy a néző megértse: ennek a békés, kertvárosi idillnek a naponta eldurrogtatott négy tárnyi lőszer az ára. Mert ha a két főhős akár csak egyetlen másodpercre is visszavenne a tökös cowboytempóból, akkor azt a bűnözők puhányságnak vennék, és azonnal lecsapnának rájuk.

Az új Halálos fegyver csillagos ötösre vizsgázott a régi Halálos fegyverből. Damon Wayans hiába 56 éves, most is pont úgy néz ki, mint a '91-es Az utolsó cserkész idején, így már a puszta jelenlétével tökéletesen meg tudja idézni az akciófilmes aranykort. Ráadáusl Danny Glovert megszégyenítően zseniális az infarktus után újra csatasorba álló, folyton aggodalmaskodó Los Angeles-i mintazsaru, Roger Murtaugh szerepében, aki mindenkinek be akarja bizonyítani, hogy

ő is van olyan szőröstökű macsó, mint a forrófejű új kollégája, Martin Riggs!

Riggs természetesen most is ugyanaz az sebesség- és adrenalinmániás csibész, mint amilyen Melg Gibson idejében volt. Nemrég halt meg autóbalesetben a terhes felesége, és most ő is azért hajszolja bele magát az őrültebbnél őrültebb kalandokba, az autós üldözéstől kezdve a pisztolypárbajokig, hátha hősi halált hal, és találkozhat a Mennyországban az asszonykával. Természetesen ugyanúgy, ahogy az eredeti Halálos fegyver folytatásaiban, itt is romantikus kapcsolatba kerül az egyik női kollégájával - de persze nem akarunk elspoilerezni semmit.

Forrás: Warner Bros. Television

A pornóbajszos Clayne Crawford tökéletes választás volt Riggs szerepére.

Az idétlen szőrpamaccsal az orra alatt, plusz a félnótás vigyorával eleve maga a tömény '80-as évek, ráadásul Wayansszal is jól megtalálta a közös hangot, minden jelenetükben működik köztük a kémia. Olyannyira jól hozzák a folyton egymást szekáló haverokat, hogy egyáltalán nem lepődnék meg, ha kiderülne: a forgatáson kívül is folyton együtt kosaraztak meg videojátékoztak.

McG-ék ráadásul úgy rakták át a XXI. századi Los Angeles-be a '80-as évek legmenőbb akciófilmjét, hogy igazából fel sem tűnik a régi Halálos fegyver és a mostani sorozat között eltelt majdnem 30 év! Ez persze főleg az eredeti forgatókönyvíró, Shane Black kiváló karaktereinek köszönhető, valamint annak, hogy olyan szituációkba dobta be a főhőseit, amelyek még évek múltán is kiállják az idő próbáját.

Igen, az új Halálos fegyverben sem tudja Riggs hatástalanítani a bombát, de háttal áll a robbanásnak, így túléli. Hogy aztán két poén között a hollywoodi elitnegyed egyik villájában lövöldözzön, és csak azért ne kenődjön szét a betonon, miután kiugrik egy emeletes házból, mert pont a medencébe csobbant. De nem pont ezekért a klasszikus buddy cop jelenetekért szeretjük buddy cop zsánert? Dehogynem!

Kiknek ajánljuk az új Halálos fegyvert? Azoknak, akik szerették a Halálos fegyver 1-4-et, a 48 órát, a Megint 48 órát, a Tango és Cahs-t meg Az utolsó cserkészt, és titokban mindig abban reménykedtek, hogy nemcsak Shane Black fog visszatérni a poénos-akciódús zsarufilmes műfajhoz.

Értékelés: 9/10