Mit ér az élet Leo nélkül?

Leonardo DiCaprióból csak egy van, egyvalaki, aki a tökéletes gyerekszínésznől lett a legnagyobb tinidiol, majd képes volt továbblépni és generációja talán legfontosabb színésze lett.

Viharsziget (2010)

Leonardo DiCaprio és egyben kedvenc rendezője – vagy ő a rendező kedvenc színésze? -, Martin Scorsese karrierének talán legsötétebb munkája ez, a mi egyszerrre krimi, horror, misztikum és thriller, és nem sok nyugodt pillanata akad. A világtól elzárva, a Massachusetts állam partjainál fekvő kis szigeten lévő elmegyógyintézetben járunk, valamikor az ötvenes években, ahonnan megmagyarázhatatlan módon megszökik egy gyilkosságért elítélt nő, és az igazgató kénytelen külső segítséget kérni. Két rendőrbíró, Teddy Daniels és Chuck Aule – az előbbi Leo, az utóbbi a szintén nagyszerű Mark Ruffalo - utazik a szigetre, hogy kiderítse, mi történt, és megtalálja a szökevényt. Nem csak a munkájukat hátráltató pszichiáterrel, hanem a saját démonaikkal is meg kell küzdeniük. Ami időnként elég hátborzongató.

Titanic (1997)

Nyilván nem ezért vetítik pont most , hanem mert jönnek az ünnepek és a Titanic nélkül aligha áramlanának szabadon az érzelmek, de a filmet hivatalosan is bevették az amerikai Kongresszusi Könyvtár Nemzeti Filmregiszterébe. Tehát kultfilm lett. A filmtörténelem egyik leglátványosabb, legelnyújtottabb, legikonikusabb filmje a csodás, ám elátkozott hajóról és egy csodás, ám szintén elátkozott szerelemről. Mert a szegény Jack és az előkelő Rose a Titanic fedélzetén találkoznak és szeretnek egymásba, az a fránya jéghegy mindent elront, és mivel a VIP szekciónak jutnak a legjobb helyek a mentőcsónakoknak, a fiú sorsa megpecsételődik a jeges vízben, bár nyilvánvaló, hogy neki is jutott volna hely, a lényeget úgyis Celine Dion énekelte meg: My Heart Will Go On! És mindezért 11 Oscar-díj járt!

A Wall Street farkasa (2013)

Ismét a DiCaprio-Scorsese páros remek munkájáról van szó, ám míg a kísérletezőbb kedvű Viharsziget kevesek kedvence lett, az igaz történet alapján készült harsány, élénk színekkel megfestett tőzsdemese mindenki számára élvezhető volt, és hamar kultfilm lett belőle. Nem utolsósorban Leónak köszönhetően, akit először úgy pillantunk meg, amint egy formás női popsiról kokaint szippant fel. Majd elmeséli Jordan Belfort kispályás tőzsdeügynök történetét, akik filláres papírokkal lett a 80-as évek végére az egyik legnagyobb brókercég tulajdonosa lett, 26 évesen heti 1 millió dollárt keresett. Az idáig vezető út azonban korrupcióval és tisztességtelen üzletekkel kikövezett csábító hullámvasútnak bizonyult. Amit Scorsese rendkívül érzékletesen mutat be, DiCaprio pedig élete legfelszabadultabb alakítását nyújtja – és ott van persze Matthew McConaughey rövid jelenete, aminél zseniálisabbat keveset láttunk. A szerepért Oscar-jelölés és Golden Globe járt Leónak.