Próbára tették a ValóVilág versenyzőinek verbális képességeit

Egy bizonyos teljesen felesleges töltelékszó bosszantóan gyakran került elő a korábbi adásokban, ezért pontosan lemértük, hányszor mondják ki és kik a legfőbb elkövetők!

Az már a ValóVilág legelső összefoglalóiból is kiderült, hogy a beköltözős-együttlakós reality versenyzői szívesen használnak teljesen felesleges töltelékszavakat, amik közül az abszolút favorit az „amúgy”. Az persze világos, hogy a szereplők nem az akadémiai székükről mondtak le a műsor kedvéért, és az is, hogy a legtöbben csak most kezdték el felnőtt életüket, hiszen sokuknak még semmilyen munkája sem volt.

Enyhítő körülmény, hogy a szövegkörnyezet nem egy formális esemény,

hanem közvetlen beszélgetések sora, ráadásul sokszor felfokozott állapotban és/vagy alkohol hatása alatt. Mivel eléggé bökte a dolog a csőrünket, egy gyors emberkísérletet végeztünk: a keddi összefoglaló során megszámoltuk, hányszor és milyen összefüggésben hangzik el az "amúgy", és kik használják előszeretettel.

Forrás: RTL+

 

A magyar nyelv értelmező szótára szerint az amúgy jelentései és használatai a következők: Az úgy-gyal szemben, mint annak hangsúlyozott, helyesbítő vagy ellentétes párja: nem úgy, hanem (azon) a másik módon: „Így nem jó, úgy sem jó, amúgy sem jó”. Használhatjuk továbbá egy másik határozóval együtt, annak nyomósítására: „Elverte amúgy istenigazában”, a hétköznapi használatban azonban elsősorban az „egyébként” szinonimája. Elsősorban így került elő a műsorban, rendszerint mondatkezdő, nyomatékosító szóként, vagyis a beszélő ezzel próbált lendületet venni beszéd közben – valódi értelme szinte sosem volt.

Forrás: RTl+

 

Még a műsor elején tippeltünk, hányszor használják majd a szót: 50-et saccoltunk, ennél valamivel magasabb lett az eredmény, de nem jártunk messze az igazságtól. Az „amúgy” összesen 56 alkalommal hangzott el tisztán és érthetően – a véleményes eseteket nem számoltunk. Az összefoglaló nagyjából 50 perc volt reklámokkal együtt, vagyis a tiszta játékidő úgy 30 perc lehetett, tehát percenként 1,86 alkalommal jött szembe a szó.

Lehetett persze ennél több is, hiszen több versenyző bömbölve zokogott,

hogy aztán furcsa röhögésben törjön ki, amit amúgy is megtesznek, de ebben az adásban valahogy átlagon felül teljesítettek, olyan nagy volt az érzelmi csúcs. Ha igazán mélyrehatóak lettünk volna, akkor versenyzőként számolunk, de az túl időigényes lett volna, így is vagy húsz alkalommal tekertünk vissza, hogy a nagy zajban kivegyük, mit mondtak pontosan. Az viszont kiderült, hogy főleg két fiú hajtogatja: a bongyor hajú VV Dudu és a hadarós, rekedt hangú VV Geri, a többiek ennél választékosabbak, bár a léleklátó Valennél is előjön néha, ha valamire ráizgul. VV Dzsigeri nem beszél, így nála kizárt a dolog.

Forrás: RTL+

 

A lányok közül Giadánál csúszik ki gyakran egy-egy „amúgy”, a többieknél meglepő módon nem, vagy alig, azaz az 56 ismétlés többségét három versenyző produkálja. Így elismerjük, hogy némileg téves képünk volt a villalakók verbális összteljesítményről, viszont szám szerint elég jól tippeltünk! A műsort éppen vezető Megyeri Csilla egyszer sem amúgyozott, a korábban slágernek számító "Hallod?" mindössze három alkalommal hangzott el, és ami igazán meglepő volt: a "tesó" szó elő sem került. Hogy mik vannak?