Pusztító agyradír: rémesen rossz műsorok, amik azonnal megbuktak

Folytatva a megkezdett sort - Botrány rossz magyar tévéműsorok, amik úgy megbuktak, mint a huzat - íme néhány gyöngyszem, amik okkal merültek a feledés jótékony homályába. 

Gesztiméter 

Ez volt az a furcsa műsor, amit még Geszti Péter sem tudott lenyomni a nézők torkán. Mivel az egész produkció összesen három epizód erejéig élt, ezért nincs is róla semmilyen emlékem, így a Szellemvasút esetében is bevált Index akkori kritikáját kell segítségül hívnom. 

A leírás szerint ez egy közvélemény-kutató játék volt, ahol azt kellett eltalálni, hogy az adott kérdésre milyen választ adott a közönség. Klasszikus Tudsz a másik fejével gondolkodni? dolog. Ez önmagában még nem is olyan szörnyű, sőt, az ötletet mintha még nem is alázná szét Tóta W. a kritikájában. A kérdések milyensége a nem mindegy. Na itt kezdődnek a bajok. 

Ehhez a mókához kérdésekre van szükség, mégpedig két lehetséges válasz megjelölésével. A feladványok skálája szédítő. Szavazhatunk például (majd, ha telefonon vagy akár interneten is lehet) arról, hogy a halászlé vagy a töltött káposzta-e a finomabb. Itt somolyog be a függöny mögül Rózsa Gyuri; mégis van ostobább feladat, mint három boríték közül találomra húzni egyet. Geszti visszamosolyog, majd szolidan odakacsint a korai Ludas Matyi legrosszabb hagyományainak is, és felteszi a magvas kérdést: vajon Torgyánt a pacalpörkölt vagy Boros Imre viselte meg jobban? 

Ezt követően még az is meg lett szavaztatva, hogy Zalatnay Sarolta bűnös-e az ellene zajló bírósági ügyben. Hiába döntött úgy a közönség, hogy nem, a börtönben töltött évek azt mutatják, hogy de. (Akkor ezt persze még senki sem tudhatta, talán csak a nyomozásban részt vevő illetékesek és ügyvédek, ügyészek.) A díszlet kivesézésekor tér ki rá az Index kritikusa, hogy Geszti mellett van egy nő is a műsorban, aki még a Szerencsekerék betűforgatólány szerepnél is rosszabb helyzetben van, ugyanis neki tűrnie kell a műsorvezető faragatlan és primitív megjegyzéseit. 

Geszti piszkavassal csipkelődik, csak félig viccesen vágja oda szerencsétlen nőnek, hogy "ne dumálj má' annyit, he", meg hogy "nem akarod lejjebb gombolni a blúzodat?" Erre valószínűleg azért van szüksége, mert önbecsülése kissé megroggyant a tudatos bóvligyártás nyomán, és így van kibe verni buksi fejét. Érzi, hogy ebben a stúdióban - régi viccek újramesélése és géppuska-csacsogás ide vagy oda - nem ő az úr. Dórin viszont mindig uralkodhat, mégpedig mint férfi az asszonyállat felett. 

Három adással véget is ért ez az őrület, amiről Geszti így nyilatkozott később: 

az egy felkiáltójel volt az életemben, hogy Petya, nem ezt kell csinálni. Ilyen értelemben nem is bukásnak tartom azt a műsort, hanem egy nagyon jó váltópontnak, amikor bebizonyosodott számomra, hogy nekem nem kell a kereskedelmi médiában izmoznom azért, hogy valahová eljussak. 

Ilyen jellegű műsorvezetést tényleg nem vállalt/kapott, de azért az X-Faktorba beült mint mentor, több évadon át. 

Boros-Bochkor Show 

Forrás: YouTube

 

2001-ben próbált a TV2 egy nagyot gurítani azzal, hogy az RTL-től elcsábította az akkor óriási népszerűséggel pörgő Kész Átverés című műsor két arcát, Bochkor Gábort és Boros Lajost. Nevüket amúgy is ismerte az egész ország szinte, hisz ők vezették az egyik legnépszerűbb reggeli rádiós műsort, a Bumerángot. A TV2-nál talán az lehetett a koncepció, hogy a két sztár megvan, a verhetetlen ötlet pedig az, hogy csinálják ugyanazt, amit reggel is csinálnak a rádióban.

Ezzel az egyszerű és tényleg nagyszerűnek tűnő tervvel az volt a baj, hogy a megvalósítást megelőzően nem gondoltak bele abba, hogy ami reggel 6 és 10 között, mondjuk munkába menet az autóban, hanggal, kép nélkül, háttérzajként, sok zenével, félóránként híradóval, 3-4 perces beszélgetésekkel elmegy, az képpel, este, otthon, kanapén ülve már nem szórakoztató, de még csak nem is köti le az embert egy kicsit sem. Ezt a nézettségi adatok is alátámasztották. 

Ennyi évvel a műsor bukása után viszont azt lehet mondani, hogy a Boros-Bochkor Show igazából 20 évvel korábban érkezett a kelleténél, hisz ma már mindenki ilyen jellegű műsort csinál. (Lásd: akármilyen YouTube-os beszélgetős “Podcast”)

Vitriol

A Női Heti Hetesnek is lehetne csúfolni, de ez nagyon sértő lenne a Heti Hetesre nézve. A TV2-nél úgy gondolták, hogy ez majd érdekelni fogja az embereket, de Jakupcsek Gabriella és a köré ültetett híres nők nem tudtak képernyő elé szögezni annyi embert, hogy ne legyen totál pofára esés belőle. Ide-oda pakolgatták a műsort, hátha megtalálja a maga közönségét, de nem sikerült épkézláb számokat produkálnia, így ment a kukába. 

Érdekes, hogy ezzel a műsorral is megtörtént az, ami a Boros-Bochkor Show-val, hogy most egy tök ugyanilyen koncepció nőtte ki magát szépen lassan a semmiből, hogy aztán az RTL kisebb csatornáján fusson alkalmanként. Ez a NőComment, ami nem hoz szédítő számokat, de hiánypótló tartalomnak jó, és a közönsége is megvan.