Romantikus vígjáték ekkorát még nem bukott

A Honnan tudod? című 2010-es romkom volt Jack Nicholson utolsó filmszerepe, de a mérsékelten romantikus vígjáték arányaiban elképesztő nagyot zakózott - kérdés, hogy jogosan-e.

Furcsa, de ez a mérsékelten romantikus romantikus vígjáték a jelenlegi állás szerint a színészlegenda Jack Nicholson legutolsó szerepe – Nicholson visszavonult, hátat fordított a film világának. Nem volt nagy szerepe itt, egy nagymenő, de simlis üzletembert alakít, aki egyben a Paul Rudd által alakított George Maddison apja – George pedig egy igazi lúzer, de a 2010-es Honnan tudod? egy olyan olyan romkom, amiben a lúzer viszi el a csajt.

Forrás: InterCom

 

Mondjuk a lány, Lisa (Reese Witherspoon) sem az a nyertes típus. Szépen felépített élete romokban hever, amikor kiteszik a softball válogatottból. Emelje fel a kezét, aki tudja, mi az a softball és hogyan játsszák, mert innen nem derül ki – hiába edzett Miss Witherspoon hónapokat rá, itt csak pár másodpercig látjuk játszani. Lisa próbál beilleszkedni a normális életbe, és közben összejön a meglehetősen éretlen nőcsábász baseball sztárjátékossal, Mattyvel (Owen Wilson). A kezdeti nehézségek ellenére összeköltöznek, ám ekkor George képében felbukkan a harmadik. A srác rossz passzban van, apja miatt szövetségi nyomozás folyik ellene, ráadásul pont emiatt elhagyta a barátnője. Ennek ellenére valamiért mégis vonzó Lisa számára. Ettől kezdve a lány a két férfi között hánykódik, és nem tudja eldönteni, melyik az igazi.

Forrás: InterCom

 

Mondjuk James L. Brooks író-rendező hamar elég egyértelművé teszi, ki az igaz, hiszen Owen baseball sztárja egy tökfej, Rudd pedig mindig annyira szerethető, hogy ez nem lehet kérdés. A film azonban annyiban tényleg meglepő, hogy itt szinte minden romantikus gesztus félremegy, mindig történik valami, ami lenullázza vagy félreviszi ezeket, ami rendkívül szórakoztató. És ami a film bukását is okozta, hiszen a közönség egy teljesen átlagos romantikus vígjátékra számított, olyat, amilyeneket a romkom-királynő Reese Witherspoon már évek óta megbízhatóan szállított.

Lett is csúfos bukás a be nem váltott ígéretekből és túlzott elvárásokból,

a film minden idők egyik legnagyobb veszteségét produkálta, mintegy 102 millió dollárt. A gond persze nem csak az elmaradt haszon volt, hanem az irreálisan magas gázsik is, amiben pont Witherspoon vitte a prímet: ekkor ő volt Hollywood legjobban fizetett színésznője.

Forrás: InterCom

 

Ő persze nem jött ki rosszul a dologból, sőt, komolyabb témákra váltva több elismerést söpört be, James L. Brooks viszont több filmet nem rendezhetett, mehetett vissza oda, ahonnan jött, A Simpson család forgatókönyvírói csapatába. Mondjuk az sem egy rossz munka!