Sírás és nevetés - Két emlékezetes köszönőbeszéd a Golden Globe-on

Simone Ledward Boseman tavaly elhunyt férje, Chadwick Boseman helyett mondott köszönetet, Sasha Baron Cohen megint beszólt a republikánusoknak.

2021. február 28-án éjjel, félig-meddig home office-ban és karanténban zajlott le a 78. Golden Globe-gála, New Yorkból és Los Angelesből bejelentkező házigazdákkal, kis létszámú, maszkos közönséghez beszélő díjátadó hírességekkel és otthon ülő sztárokkal. „Az Oscar előszobájának” is nevezett Arany Glóbusz sorsáról szokás szerint a HFPA, azaz a Hollywood Foreign Press Association (a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szervezete) döntött. A legfontosabb kategóriák győzteseiről és a Netflix díjesőjéről ebben a Port-cikkben írtunk részletesen, most inkább következzen két rendhagyó köszönőbeszéd. A legszívhezszólóbbat Simone Ledward Boseman, a 2020 nyarán, mindössze 43 évesen elhunyt Chadewick Boseman felesége mondta el, miután néhai férje lett dráma kategóriában a legjobb színész a Ma Rainey: A blues nagyasszonya című Netflix-filmmel.


Simone Ledward Boseman eljátszott a gondolattal, ki mindenkinek köszönné meg a férje a díjat:

Megköszönné Istennek. Megköszönné a szüleinek. Köszönetet mondana az őseinek az útmutatásukért és áldozathozatalukért. Mondana valami szépet, valami inspirálót. Valamit, ami felerősítené mindannyiunkban azt a kis hangot, ami azt mondja,meg tudod csinálni, és ami azt mondja, menj tovább, és ami mindig arra irányítja a figyelmed, amit tenni akarsz a történelem ezen pillanatában. Én nem tudok ilyen jól beszélni, de minden pillanatot meg kell ragadnunk, hogy megünnepeljük azokat, akiket szeretünk, ezért köszönöm a HFPA-nak [] a lehetőséget, hogy ezt megtehetem.

Az ezerarcú brit komikus, Sacha Baron Cohen a könnyedebb vígjáték-musical kategóriában nyerte el a legjobb színész díját a Borat utólagos mozifilmmel, amit az Amazon Prime mutatott be tavaly. Köszönőbeszédében természetesen nem hazudtolta meg önmagát – felesége, a szintén színész Isla Fisher csak úgy pukkadozott a nevetéstől:


A nyíltan demokratapárti Cohen Boratként nemcsak a republikánus szimpatizánsokat tette lóvá, amikor beöltözött farmernak és kamu countrykoncertet adott a konteóhívőknek, de köszönőbeszédében Rudy Giulianit nevezte meg a legjobb színésznek. Ő nem más, mint Donald Trump ügyvédje, New York expolgármestere és az a bizonyos Borat 2-szereplő, aki igen kínos helyzetbe keveredett, miután az átverős forgatáson Borat filmbéli, kitalált lánya (Maria Bakalova) interjúzott vele egy hotelben, a politikus viszont elkezdett a nadrágjában a sliccénél matatni (ezt látva Borat üvöltve berontott bugyiban és melltartóban a szobába, azt kiabálva, hogy a „lánya” még csak 15 éves, ezért inkább vele üzekedjen Giuliani).


De Borat beszédében beszólt Trumpnak is, és a Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók szakszervezetének is odaszúrt egyet, szóvá téve, hogy kizárólag fehér tagok döntöttek a díjak sorsáról.


(via Variety)