Tévénézettség: A renitens lehet az új kedvenc, a Szerencsekerékből kifogyott a szusz

Egy ideje figyeljük már az RTL és a TV2 két nagy főműsoridős műsorát, Az ugrást és a Szerencsekereket, és a múlt heti adatokat nézve már kijelenthetjük, hogy ki maradt alul a küzdelemben.

Öt napból négyet behúzott Gundel Takács Gábor kvízműsora, Az ugrás, és csak egyet tudott megnyerni a TV2-es Szerencsekerék a fiatalok körében. Ráadásul a csütörtöki és a pénteki RTL-es vetélkedőt az eddigi adásokhoz képest is kiemelkedően sokan nézték (189 534 néző; 182 206 néző), és az előző heti „mélyebb repülés” után jól láthatóan emelkedett a műsor átlagos nézőszáma: a 158 ezres közönség múlt hétre már 171 ezresre duzzadt, a 15,4 százalékos közönségarány 16,9 százalékra emelkedett. Ezzel szemben a TV2-n a Szerencsekerék az előző hetihez képest még gyengébb eredményeket produkált: a 156 ezres átlagos nézőszám múlt hétre 152 ezerre zsugorodott, a közönségarány minimálisan, 15,4-ről 15,3 százalékra csökkent, de ez is jól érzékelteti azt, hogy a műsor kezd kifulladni, nem beszélve arról, hogy a csatorna random ismétlésekkel bombázza a nagyérdeműt. Kasza Tibi leszállóágon, Gundel Takács felszálló ágon van tehát.

Az ugrás; Forrás: RTL Sajtóklub

 

Nem nagy bátorság tehát kijelenteni, hogy ezt a háborút Az ugrás nyeri,

de amint azt az elmúlt két hétben már megírtuk, most is csak ismételni tudjuk magunkat: a Kincsvadászok óriási sikere elhalványítja Az ugrás jó szereplését is: a TV2 műtárgy realityje a későbbi kezdési időpont ellenére most már mind a fiatalok, mind a teljes lakosság körében kenterbe veri Az ugrást és a Szerencsekereket.

A Kincsvadászok nézettsége hétről hétre dinamikusan nő mindkét célcsoportban:

az előző héten a fiatalok körében 168 ezer volt az átlagos nézőszáma egy-egy adásnak, a múlt hétre ez a szám 172 ezerre duzzadt, a közönségarány 20-ról 21,2 százalékra változott. A leglátványosabb növekedést azonban a teljes lakosság körében könyvelheti el a műsor, ott majdnem 100 ezerrel nőtt egy hét alatt az átlagos nézőszám, 540 ezerről 629 ezerre, a közönségarány pedig 21-ről 24 százalékra emelkedett.

És akkor térjünk rá a múlt hét újdonságára, A renitensre: az RTL vadiúj sorozata kifejezetten jól kezdett, a hét negyedik legnézettebb műsora lett a fiatalok körében

A renitens; Forrás: RTL Sajtóklub

 

219 ezer nézővel és 19,5 százalékos közönségaránnyal. A teljes lakosság körében 594 ezer nézővel és 17,1 százalékos közönségaránnyal a 29. helyen végzett. Ehhez az eredményhez természetesen az is hozzátartozik, hogy a sorozat első epizódja közvetlenül, reklámszünet nélkül a Cápák között után következett, ami pedig – zsinórban hetedjére – a hét legnézettebb műsora lett. Az előző heti rekordmagas nézettséget (290 ezer néző; 25,2% SHR) nem sikerült most megugrani, de így is 271 ezren ültek le az üzleti show elé, 23,4 százalékos közönségarányt biztosítva a műsornak. Amit egyébként egészen április végéig pihenni küldött a csatorna, és a vasárnap esti főműsoridőt rárakják A renitensre, de a kezdeti számokat látva talán bejön az életveszélyes manőver a csatornának.

A TV2 Mutasd a hangod! című műsora legalábbis nem fog bezavarni vasárnap: igaz, hogy sokkal jobb nézőszámokat ért el a műsor, mint az előző héten, de még így is csak 132 ezren voltak rá kíváncsiak a fiatalok körében, ami 11,6 százalékos közönségarányt eredményezett.

A heti toplista a következőképpen alakult: a fiatalok körében hetedik hete első helyen végez a Cápák között, amit most tehát elküldtek egy kis pihenőre. Második lett A mi kis falunk, ahogy ezt már szintén megszokhattuk az előző heti nézettség egy kicsit csökkent múlt hétre, de még így is 227 ezren nézték az RTL sorozatát szombaton, a közönségarány 21,9 százalék volt. Harmadik lett a vasárnapi RTL Híradó, és negyedik helyen végzett A renitens. Érdekesség, hogy a Kincsvadászok a legnézettebb adással fel tudott kerülni a toplista ötödik helyére ( 192 983 néző; 23,1% SHR), megelőzve ezzel mind Az ugrás, mind a Szerencsekerék legjobban menő adásait is, mi pedig azt gondoljuk, hogy talán még a TV2-t is meglephette a műsor hatalmas sikere.

Ebben a célcsoportban nagyon elhúzott az RTL Híradó a TV2 hírműsora, a Tények mellett,

az előbbi átlagos nézőszáma 162 ezer lett a múlt héten 21 százalékos közönségaránnyal, míg a TV2 Tények című hírműsora mindössze 126 ezres átlagos nézőszámot produkált 16,8 százalékos közönségarány mellett. Bezzeg a teljes lakosság körében! Ott viszont pont az ellenkezője teljesül, vagyis a Tényeket nézik sokkal többen, szám szerint 710 ezren, míg az RTL Híradóját 646 ezren. És ha már ennél a célcsoportnál tartunk, nézzük a toplistát!

A négy évnél idősebbek körében az első két helyezett a Tények két adása lett, harmadik, negyedik helyen egy-egy RTL Híradó végzett, majd újra két Tények következik a toplistán – az idősebbek körében kiemelt helyet foglalnak el a hírműsorok. Hetedik helyre tudott felkerülni a Cápák között, hogy aztán a további két helyezett ismét két Tények adás legyen. A mi kis falunk a 10. helyen végzett, a legnézettebb Kincsvadászok adás a tizenharmadik lett.


A nézettség szempontjából fontos mérőszám, a főműsoridőben, fiatalok körében mért közönségarány tekintetében az RTL jött ki győztesen 14,6 százalékkal, a TV2 14 százalékot ért el. Vagyis hiába sikerült Az ugrásnak letaszítania a trónról a Szerencsekereket, jött a Kincsvadászok, és jól megvert mindenkit, legalábbis hétköznapokon. A hétvégéket még mindig viszi az RTL A mi kis falunkkal és a Cápák között + A renitens kombóval, jövő héten pedig az is kiderül, hogy A renitens mihez kezd majd a Cápák között felvezetése nélkül.