"Úgy voltunk, mint a borsó meg a héja" - Forrest Gump

Mindannyian szeretnénk olyanok lenni, mint Forrest Gump, és olyan egyszerűen, tisztán látni a világot, mint az együgyű, jámbor fickó, aki keresztülcsalinkázik az USA modern kori történelmén Robert Zemeckis klasszikusában.

Az 1994-es Forrest Gump volt Robert Zemeckis utolsó, klasszikussá vált filmje, utána kezdődött meg a karrierje filmről-filmre egyre biztosabb lejtmenete, Tom Hanks pedig az egy évvel korábbi Philadelphia haldokló, meleg ügyvédje után a szeretnivaló, együgyű figura alakításáért két egymást követő évben is Oscart kapott - és ezzel Hollywood egyik legnagyobb sztárjává vált.

Talán kevesen tudják, de a Forrest Gump regényadaptáció: Winston Groom könyve a 90-es években nálunk is megjelent, és csak nagy vonalakban emlékeztet a filmre. A Forrest Gump avagy: „Egy együgyű fickó följegyzései” kevésbé drámai, mint Zemeckis filmje, és egy idő után másfelé kanyarog az USA modern történelmén átbukdácsoló figura története - többek között ismert pankrátor lesz (a regényben eléggé megtermett, ezért Groom korábban John Goodmant tartotta a legideálisabbnak a szerepre), dolgozik a NASA-nak, összehaverkodik egy Sue nevű orángutánnal, és megjárja Hollywoodot is: A fekete lagúna szörnye remake-jében gumiruhában ő játssza a szörnyet, a rémüldöző nőt pedig a bikinis Raquel Welch, aki véletlenül hamar lemeztelenedik. A regény folytatása Gump ​& Tsa néven jött ki magyarul, ebben ugyanis Forrest már különlegesen okos fiát nevelgeti, és együtt élnek meg hülye kalandokat. Dan hadnaggyal is találkoznak, hogy tankba ülve elkapják Szaddam Husszeint és jól seggbe rúgják. A regény érdekessége, hogy Groom már a film után írta, így Gump találkozik az őt alakító Tom Hank-szel is.

  • Elvisként Kurt Russelt hallhattuk, aki John Carpenter 1979-es filmjében korábban már eljátszotta a Királyt.

  • A filmjogok eredetileg a Warnernél voltak, de 1988-ban megszabadultak tőle a Tűzparancsért (1996-ban valósult meg végül)cserébe, ugyanis attól tartottak, hogy az Esőember nyomában már nem lehet anyagi siker.
  • A címszerepet Bill Murray és Chavy Chase mellett  felkínálták John Travoltának is - utóbbi később nyilvánosan is elismerte, hogy óriási baklövést követett el. Hanks a forgatókönyv elolvasása után másfél órával már alá is írta a szerződést, és egyébként egy fillért sem kapott, hanem a bevételből részesedett, így később, a világsiker után mintegy 40 millió dollárt tehetett zsebre.
  • Abban a jelenetben, amikor Forrest az óriási tömeg előtt mond Vietnam-ellenes beszádet Washingtonban, a beköszönés után egy szavát sem hallani, mert egy katonatiszt kihúzza a mikrofon zsinórját. Hanks elárulta a beszéd sosem hallott részét: "Néha, mikor az emberek Vietnamba mennek, úgy mennek haza az anyukájukhoz, hogy nincsen lábuk. De valamikor egyáltalán nem mennek haza. Ez rossz dolog. Ez minden, amit mondanom kell erről."
  • A Forrest anyját alakító Sally Field mindössze tíz évvel idősebb Hanksnél - az 1988-as Életem a kabaré című filmben még szerelmespárt játszottak.

 A film trükkjei a maga korában korszakalkotók voltak, különösen azok a jelenetek, amelyekben Forrest Gumpot valós történelmi személyiségek mellé montírozták. Ebben a dokumentumfilmben részletesen beszélnek az effektekről - többek közt arról, hogyan tüntették el a Dan hadnagyot játszó Gary Sinise lábait, vagy hogyan valósították meg Forrest követhetetlenül gyors pingpong meccseit.

Zemeckis filmjeinek állandó zeneszerzője, Alan Silvestri fantasztikus zenét komponált a filmhez, amit valószínűleg mindenki ismer, de képtelenség megunni.