Elhunyt az ír zenészlegenda, Shane MacGowan

A The Pogues énekese 65 éves volt.

Shane MacGowan, az úttörő kelta punkzenekar, a The Pogues énekese és dalszerzője hosszan tartó betegség után, november 30-án, hajnali fél háromkor halt meg. MacGowant 2022 decemberében szállították kórházba vírusos agyvelőgyulladással, és 2023-ban több hónapot az intenzív osztályon töltött. Felesége, Victoria Mary Clarke így búcsúzott tőle a közösségi médiában:

„Shane mindig is az a fény lesz, amit magam előtt tartok, álmaim mércéje és életem szerelme. Szavakkal nem lehet kifejezni, milyen áldottnak érzem magam, hogy találkoztam vele, hogy szerettem őt, és végtelenül és feltétlenül viszontszeretett engem.”

Shane MacGowan 1957. december 25-én született Írországban, zenész családban. Már egész fiatalon minden nap megtanítottak neki egy dalt, első fellépése otthon volt:

„Feltettek a konyhaasztalra, hogy énekeljek, és nagyon jól sikerült”.

Ezután rendszeresen lépett fel, nem csak otthon.

Már gyerekkorában inni kezdett, mivel a családja Guinness-t adott neki, hogy el tudjon aludni. Később így vallott alkohol- és kábítószerfüggőségéről:

„Az önbántalmazás, vagy nevezzük bárhogyan is, szintén egy kreatív dolog.”

MacGowan az irodalomból, a mitológiából és a Bibliából merített írásaival az ír népzene erejét igyekezett behozni a rockzenébe. 1980-ban alapított legismertebb zenekarát, a The Pogues-t, aminek eredeti neve Pogue Mahone volt – ez gael nyelven annyit tesz: „Csókold meg a seggem!” Az egyik legismertebb zenekar lettek, akik

az ír tradicionális zenét a rockkal és punkkal vegyítik.

Leghíresebb számuk a Kirsty MacColl-lal készült duett, a Fairytale of New York, amely 1987-ben a 2. helyre jutott, és karácsonyi klasszikussá vált.

MacGowan utolsó megjelent albuma az 1997-es The Crock of Gold a The Popes-al közösen, de állítólag dolgozott egy lemezen a Cronin együttessel is.

(via The Guardian)