Ezek a legjobb dalok a 35 éves Dirty Dancingből

A ’80-as évek egyik legikonikusabb táncos filmje a zenék tekintetében is igazi klasszikusnak számít, hiszen a betétdalait tartalmazó albumból több mint 32 millió példány talált gazdára szerte a világon. Összegyűjtöttük a legfontosabb számokat az 1987. augusztus 21-én bemutatott moziból.

The Ronettes: Be My Baby

A ’60-as évek egyik legnépszerűbb lánycsapatának dala nyitja a mozit, ami 1963 nyarának végén, tehát éppen akkor, amikor a film is játszódik, egészen a Billboard 100-as lista 2. helyéig jutott, amivel a Ronnie Spector vezette trió legnagyobb slágere lett.


The Contours: Do You Love Me

A Motown énekegyüttesének slágere akkor csendül fel a moziban, amikor Baby meghívást kap egy titkos buliba a hotel dolgozóitól. A szám a film sikerének hatására igazi másodvirágzást élt meg, ugyanis 26 évvel eredeti megjelenése után ismét a 11. helyig kapaszkodott az amerikai kislemezlistán.


Maurice Williams and the Zodiacs: Stay

Az 1960-ban megjelent doo-wop dal is egy fontos jelenetben hallható, mégpedig akkor, amikor Baby a táncoló párok által körülvéve megpróbálja odaadni Pennynek az édesapjától kért, abortuszra szánt pénzt. Érdekesség, hogy szám a maga 1:36-os játékidejével a valaha volt legrövidebb dalnak számít, ami a Billboard 100-as mezőny élére került.


The Surfaris: Wipe Out

1963 nagy slágere volt ez a surf rock klasszikus, amit akkor hallhatunk a filmben, amikor Johnny Babyvel gyakorol, hogy a lányból professzionális táncos válhasson, miután Penny a terhessége miatt nem tud a partnere lenni.


Eric Carmen: Hungry Eyes

A film egyik legismertebb modern dala, amit eredetileg az egyik dalszerző, Franke Previte kultikus AOR-zenekara, a Franke & the Knockouts rögzített még az 1984-es év során. Akkor még nem keltett túl nagy feltűnést, azonban a filmnek köszönhetően az ex-Raspberries-frontember Eric Carmen előadásában már az amerikai Top 5-be jutott és igazi világslágerré vált.


Bruce Channel: Hey! Baby

Az 1962 márciusában három hétig amerikai listavezető dal is egy ikonikus jelenetben szólal meg, méghozzá akkor, amikor Johnny és Baby egy farönkön táncolnak az erdőben.  A szám fő karakterét is megadó harmonika témát játszó Delbert McClinton még John Lennonnak is adott néhány leckét annak idején, aki az így szerzett tudást a Love Me Do és a Please Please Me című The Beatles-dalokban kamatoztatta.

 

The Shirelles: Will You Love Me Tomorrow

A legendás Carole King-Gerry Goffin szerzőpáros által jegyzett szám a fekete lánytrió előadásában 1960-ban a Billboard 100-as lista első helyéig jutott, a filmben pedig akkor csendül fel, amikor Baby azt próbálja kiszedni Johnnyból, hogy hány nővel volt dolga korábban.


Patrick Swayze: She's Like the Wind

A férfi főszereplő Johnny Castle-t alakító színész nem csupán előadója, de szerzője is volt ennek a soft rock balladának, ami egészen a 3. helyig jutott az amerikai kislemezek mezőnyében és a mai napig a film egyik legismertebb betétdala maradt. Az összetört szívű Baby nem is mondhatna búcsút Johnnynak egy ennél odaillőbb dalra.


Bill Medley & Jennifer Warnes: The Time of My Life

És kétségtelenül a film legikonikusabb és legfontosabb dala, amit a nagy fináléban, Johnny és Baby fő tánca alatt hallhatunk. A Righteous Brothersból ismert Bill Medley és a korábban Joe Cockerrel is duettező Jennifer Warnes közös dala mára már egyet jelent a mozival: a kislemez az amerikai slágerlista élére került és egyedülálló módon Oscar-, Grammy-, és Golden Globe-díjjal is jutalmazták.