Zenészek, akik valójában hátborzongató szörnyetegek

Az R. Kelly ügyében született ítélet apropóján összegyűjtöttünk néhány ismert zenészt, akik ugyan a legtöbb esetben művészi szempontból maradandót alkottak, magánemberként azonban elképesztő bűncselekményeket követtek el.

GG Allin

Az 1993-ban elhunyt Allin minden idők egyik legnagyobb és - leggyomorforgatóbb – botrányhőse volt, akinek koncertjein mindennapos showelemnek számított, hogy a kopasz, aputestű punk rocker öncsonkítást, önkielégítést vagy épp székelést végzett a színpadon, és rendszeresen inzultálta vagy épp ürülékével dobálta meg közönségét. 1989-ben például azért került rács mögé, mert egy nő állítása szerint megkínozta, megerőszakolta, megvagdosta és még a véréből is ivott. Allin nem tagadta a vádakat, de azt állította, az aktus közös megegyezésen alapult. A shock-rocker végül 16 hónapot kapott.


Bård Guldvik "Faust"
Eithun

A norvég black metal banda, az Emperor egykori dobosa 1992-ben egy szép augusztusi napon éppen családját látogatta meg, amikor egy melegek körében népszerű találkozóhelynek számító parkon keresztül sétálva megszólította egy Magne Andreassen nevű ittas férfi, és szexuális ajánlatot tett neki. A Faust művésznéven ismert zenész beleegyezett abba, hogy elkíséri az erdőbe az ismeretlent, ott azonban végül 37 késszúrással meggyilkolta, majd sorozatosan rugdalni kezdte a földön fekvő, magatehetetlen férfi fejét. A dobos bűntettére még egy évig nem derült fény, egy másik gyilkosság kapcsán került ő is a rendőrség látókörébe, azonban akkor mindent bevallott, azonban a megbánás legkisebb jelét sem mutatta. 1994-ben 14 év börtönbüntetésre ítélték, amiből végül kilencet töltött le, miután jó magaviseletérért 2003-ban szabadulhatott. Azóta is aktívan zenél és koncertezik.


Varg Vikernes

Az a bizonyos másik gyilkosság, amiért végül Faust is rendőrkézre került, szintén a norvég black metal körökben történt 1993-ban. A templomgyújtogatásairól is elhíresült színtér egyik prominens alakja, a Burzum nevű egyszemélyes zenekar mindenese, Varg Vikernes 23 késszúrással végzett a kortárs Mayhem nevű csapat gitárosával, Øystein Aarseth-tel, ismertebb nevén Euronymousszal. Vikernes a mai napig állítja, hogy a gitáros akarta megölni őt, és ő csak megelőzte, hogy a dolog végül fordítva történjen meg. A Norvégiában kiszabható legsúlyosabb büntetést, 21 évet kapta, és a börtönből is folytatta zenei munkásságát. Végül 2009-ben szabadult, de azóta is meglehetősen nagy port kavartak rasszista ideológiával átitatott videóüzenetei, így végül minden közösségi oldalról kitiltották.

 

Tim Lambesis

Listánk talán „legártatlanabb” személye az As I Lay Dying nevű keresztény metalcore banda énekese, aki szerencsére végül nem járt sikerrel terve megvalósításában, de a dolog persze nem rajta múlt. A zenész ugyanis felbérelt egy bérgyilkost, hogy 20 ezer dolláros díj ellenében végezzen feleségével, pechjére azonban a férfiról kiderült, hogy valójában egy inkognitóban lévő rendőr. Lambesis neje így végül megúszta a dolgot, az énekes pedig börtönbe került. Hat helyett azonban már két év után jó magaviselettel szabadlábra helyezték, és azóta újraházasodott, és zenekara is visszafogadta.


Ian Watkins

Ha Lambesis a legártatlanabb a listánkon, akkor a Lostprophets egykori frontembere és fő dalszerzője minden bizonnyal a legelvetemültebb, maga a megtestesült gonosz. A 2000-es évek egyik legnépszerűbb wales-i rockbandájának énekeséről ugyanis 2012-ben derült ki, hogy a jóképű, trendi, csajmágnes rocksztár külső mögött minden idők egyik legborzalmasabb pedofilja lakozik, aki kiskorúakat, elsősorban csecsemőket erőszakolt meg. Áldozatait nőnemű rajongói önként ajánlották fel neki, förtelmes tetteit pedig több esetben videóra is vette. Letartóztatása után nem mutatta megbánás jelét, sőt, egy telefonbeszélgetésben „nagyon viccesnek” nevezte azt, amit elkövetett. Sajnos mindössze 29 évet kapott, így amikor szabadul, még csak 65 éves lesz.


Dave Holland

A Judas Priest 2018-ban elhunyt egykori dobosa 2004-ben, a zenekarból való kilépése után 15 évvel azzal került a lapok címoldalára, hogy szexuálisan molesztálta és megpróbálta megerőszakolni a felügyeletére bízott, tanulási nehézségekkel bíró 17 éves tanítványát, aki doboktatásra járt hozzá. A fiú egy levélben írt szüleinek az őt ért megrázkódtatásokról. Holland 8 évet kapott, amit teljes egészében le is töltött.

 

Gary Glitter

A ’70-es évek első felének egyik első számú brit glam rock sztárjának neve mára már nem zenei munkássága, hanem sokkal inkább pedofil bűncselekményei miatt lehet ismerős sokak számára. A ’90-es évek végén, az internetezés hajnalán ugyanis lebukott, miután egy szervízben több ezer gyermekpornográfiának minősülő felvételt találtak a javításra beadott számítógépén. Ekkor mindössze négy hónapra ítélték, majd a közvélemény negatív reakciója miatt elhagyta Angliát és Spanyolországba, Kubába, majd Kambodzsába ment. Végül Vietnámban telepedett le, ahol 2005-ben letartóztatták, miután több 11 és 23 év közti lány és nő vallotta, hogy szexuális kapcsolata volt az énekessel. Elítélték, majd 2008-ban szabadult és hazatért Angliába, ahol a Jimmy Saville-botrány kirobbanásának hatására ismét tanúk kerültek elő, akik azt állították, hogy Glitter 10 és 14 éves koruk közt fajtalankodott velük. 2015-ben végül 16 év börtönbüntetésre ítélték, és a jelenleg 78 éves zenész nem valószínű, hogy még életében szabadlábra kerülhet.

 

Címlapkép: Varg Vikernes a cellájában, 1998; Mick Hutson/Redferns