Illiona 2019 júl. 25. - 13:53:04
(237165/239045)
Rookie Historian Goo Hae Ryung
Engem nem is izgat a történelmi valós háttér. Azért ez egy könnyed sorozat, nem valami nagy lélekzetű,(szándékos!!!) mély mondanivalót tartalmazó sorozat.

A trónörökös személye tényleg nagyon szimpatikus, el sem akartam hinni hogy ő a Bridal Mask Kimurája. Itt valahogy olyan más...
Egyébként nem fog 20 évesen meghalni, ugyanis már 34 éves :)))))))))
Amugy a csoszon királyok nagyon kevés kivétellel negativ személyiségek voltak, vagyis ne is várjunk sokat. Csak az engedhette meg magának a haladást és az igazságosságot, aki hamar meghalt.

Erről a fiútestvérről én azt hittem, hogy az apja. )))
Egész biztosan benne van az ellenállásban, és ő az a forradalmár iró, aki miatt teljes "könyvzárlat" van.(ezt csak gondolom)
Abból is látszik amugy hogy "csak " testvér, hogy egyszerűen férjhez akarja kényszeriteni a húgát. Értem én hogy mi motiválja, de választást meg kellett volna adni a lánynak, és a vőlegénynek!!!!
Viszont nagyon várom a mai epizódot.
8/10
edimir 2019 júl. 25. - 13:41:16 8/10 Előzmény Illiona
(237164/239045)
Off
Rookie Historian Goo Hae Ryung
Spoiler

Szerintem is kicsit sok a vizsgára jelentkező nemesi kisasszonyok száma. De nem feltétlenül irreális.
KÉP: a vizsga
Direkt visszanéztem... vízszintesen 16 vizsgázó ül, a köztük lévő utacska két oldalán egyaránt 8-8 fő. A sorok mélysége 5 sor, így 16 x 5, azaz 80 vizsgázó.
Hogy akad-e a fővárosban ill. annak környékén ennyi olyan nemesi kisasszony, aki rendelkezik vmilyen szintű képzettséggel/műveltséggel? Nem kizárt.

Miért ennyi vállalkozó? Gondoljunk bele, hogy egy korabeli családban azért több gyermek is volt. Esetleg egy második, harmadik lány, akinek jövendő házassága a család számára nem feltétlenül hozhatott jelentős politikai, gazdasági hasznot. Esetleg maga a nemesi család is deklasszálódott, ott bizony az udvari szolgálatba álló lány már nem terhet jelent a családnak, de esetleg bevételt, ha a királyi udvartól fizetést kap.

Másrészt egy nagyhatalmú család reménykedhet abban, hogy a koronaherceg szeme megakad a hivatalba kerülő lányon, esetleg ágyasául választja. Bár ezt a hivatalnokok tréfás találgatás közepette vetik fel, amikor a koronaherceg szándékát próbálják kideríteni a vizsga megrendezésével. De hogy igenis volt olyan család és leányzó, aki számolt egy ilyen lehetőséggel, azt Song Sa-Hee, egy jelentős hivatalnok lányának viselkedéséből láthatjuk. A koronahercegtől a kinevezési okiratot átvéve szándékosan megérinti annak kezét. A koronaherceg fel is figyel a mozdulatra, a lány szeméből kiolvassa a jelzést... igen, felkérés egy keringőre.... megjegyzi, de hogy él-e majd vele, az más kérdés.
8/10
edimir 2019 júl. 25. - 13:08:25 8/10 Előzmény Illiona
(237163/239045)
Off
Rookie Historian Goo Hae Ryung
Spoiler

Eddig úgy tűnik, hogy a készítők egy kosztümös bohókás mesének szánták az egészet, ahol a történelem csak díszlet a romantikus sztorihoz.
A sorozat elején felbukkan egy viszonylag tág idősáv, a "korai 19. század, azaz a 19. század eleje.
Nekem kicsit fura volt az ázsiawikin (http://asianwiki.com/Rookie_Historian_Goo_Hae-Ryung ) az egyes sorozatbeli szereplők megnevezése. Próbáltam őket vhogy beazonosítani magamnak.
Lássuk:
A sorozatbeli király: Lee Tae
Nekem úgy tűnik, hogy ő lehetett Sunjo király .. https://en.wikipedia.org/wiki/Sunjo_of_Joseon

A sorozatbeli koronaherceg: Lee Jin
Ö esetleg Le Yeong ... https://translate.google.com/translate?hl=hu&sl=en&u=https://en.wikipedia.org/wiki/Heonjong_of_Joseon&prev=search
Ha jól tippelek, akkor ezek alapján a történet 1828 és 1830 között játszódhat, akkor helyettesíti a betegeskedő királyt a koronaherceg.

Már el is rontja a szánk ízét az adatok utáni kutakodás, mert a sorozatbeli szimpatikus, energikus és intelligens koronaherceg bizony 20 évesen meghalt. Ibolyám sincs, hogy a sorozat mekkora időszakot fog átölelni, hány hónap, év... de elég lehangoló, hogy sohasem lett belőle egy hosszan és bölcsen uralkodó király, csak egy kurta régenség jutott neki. Tehát a sorozat végén sem láthatjuk majd az országát jó irányba vezető uralkodóként, akihez egy felvirágzás köthető majd... a távlat nem túl kecsegtető....

Igen, a szerelmes regények iránt elbódultan rajongó nemes kisasszonyok tömege egy kicsit a mai "rajongó"-kat idézi inkább... egy kis anakronizmus... a 21. századi életérzés visszavetítése egy jóval kötöttebb normák által beszabályozott korba és társadalomba, ahol talán szobájában ücsörögve álmodozhatott a szerelemről a nemesi kisasszony, de a csoszon kori elvárásoknak megfelelően tisztában volt azzal, hogy a szülei által választott férfihoz kell feleségül mennie. A nemes kisasszonynak ugyebár tilos az alkohol fogyasztása, az alkohol kínálása és ivása a kiszengekhez kapcsolódik, tehát a "rossz erkölcs"-höz. Ehhez képes Goo Hae-Ryung úgy dönti magába a beavatáskor, mint a modern sorozatok sojutól lerészegedő női szereplői.

Persze tudjuk, hogy Goo Hae-Ryung karaktere különleges, cseppet sem a szokványos nemesi kisasszonyt hivatott megjeleníteni. A bátyja elnézésének és az olvasmányainak köszönhetően igazi szabadgondolkodó, aki roppant kíváncsi a világra, igyekszik a nyugati tudományos könyvekből megérteni annak működését. De a világszemléletének mégis van egy korláta, a saját státusa, hogy nemesi kisasszony. Egy rövidke jelenet, amikor a Koronaherceg a vizsgadolgozatát kiértékeli Goo Hae-Ryung-nak. A Lány a nyugati csillagászati könyvekből szerzett ismeretei alapján a napfogyatkozást egyszerű csillagászati jelenségként írja le, amelyet emberi beavatkozás, így az akkor szokásos királyi rítus sem befolyásolhat, a megoldás, hogy ismeretterjesztő könyvvel oszlassák el a nép hiedelmét, félelmét. A Koronaherceg viszont szembesíti az ország népének nyomorával, amelynek ennivalóra sem futja, nem hogy könyvre... tegyük hozzá, hogy a döntő többségében analfabéta nép mire is menne vele!
És valljuk meg, jól jön a tömeg tudatlansága a királyi hatalom konzerválásához, hiszen, ha a napfogyatkozásra nincs befolyással az "égi" eredetű király, akkor a mindenki felett állóságán is rés ütődik így...., elindíthat egy nagyon is nem kívánt folyamatot...
Tehát Goo Hae-Ryung világa egyrészről roppant tág (ismeretek/olvasmányok/kultúrák), másrészt szűk, a társadalmi valóságról szinte semmit se tud, ha úgy tetszik akkor a saját külön kis világában él.





Illiona 2019 júl. 25. - 09:08:52 Előzmény edimir
(237162/239045)
Rookie Historian Goo Hae Ryung
Jajj, én az 1-6 részre gondoltam, ezekre az utcai tömegjelenetekre!!!

Na azért ott a női történészkiválasztásnál is többen voltak, mint hihető :))))))
De ennyi belefér, végül is jó nézni :))))
8/10
edimir 2019 júl. 25. - 03:38:35 8/10 Előzmény Illiona
(237161/239045)
Off
Rookie Historian Goo Hae Ryung - 5-6. rész
Mivel a női vizsgára készültek ezért talán nem is olyan nagy csoda, ha az adott korú nemes kisasszonyok népsűrűsége nagyobb volt az átlagnál.:)
Nos, kisasszonyunkat szerencsére a bátyja megtanította inni, így a beavatáson állta a sarat... vagyis sikerült az asztal alá innia Kekec uraságot...:)
Továbbra is egy kedves, bohókás vígjáték..
8/10
edimir 2019 júl. 25. - 02:04:07 8/10 Előzmény edimir
(237160/239045)
Off
Search: WWW - 15. rész
Spoiler

Néhány kérdése a válasz már kezd körvonalazódni. Úgy tűnik, hogy a sorozatbeli szinglijeinket ( Bae Ta-Mi és Cha Hyun) megviseli a szakítás, ill. az, hogy el kell szakadniuk a párjuktól. Bár a Barro győzelme után átszivornyázott éjjelen megállapítják, hogy a szakításnál van félelmetesebb, ez pedig a hitelkártyán halmozódó adósság... de azért érzékeljük, hogy a siker ellenére sem tudnak felhőtlenül boldogok lenni, sőt... az üzletasszonyi siker nem kompenzálja a nő szomorúságát.... úgy tűnik nem csak borban az igazság, hiszen épp elég sokféle alkoholt öntenek a konty alá, hogy felismerjék a régi igazságot... A fel/beismerés egy lépés lehet talán, hogy végre tegyenek azért is, hogy a nő is boldog lehessen... szerintem nagy eséllyel várható mindkét párnál a végére vmi pozitív zárás...

Song Ka-Kyung elszakadási kísérlete új fejleményeket hoz. Szüleiről kiderül, hogy jól ítéltük meg őket, elvtelenek, a végtelenségig önzők, a lányuk helyett az Anyós mellett döntenek, de az nem kér belőlük. A Férj viszont pozitív színt kap, eddig is sejthető volt, hogy nem közömbös neki a felesége, de most kifejezetten úgy tűnik, hogy a tiszteleten túl gyengédebb érzelmeket is ápol a nő iránt. Az Anyós ha nem is enged fel, de továbbra is kapcsolatba akar maradni egykori menyével, még abba is belemegy, hogy egyoldalú utasítás/végrehajtás helyébe a "tárgyalás" lépjen kettejük viszonyába. Hmm, talán vhol még imponál is a Vaslady-nek, hogy volt menye ilyen kemény, hogy merészelt vele szembeszállni... talán kicsit régebbi önmagára is emlékezteti. Song Ka-Kyung az Unicon élén továbbra is kemény üzletasszony, rendkívül racionális, két lábbal áll a valóság talaján, és a Kék Ház piszkos kis játszmáját is üzleti szempontból képes megközelíteni. Pedig ez egy valóban piszkos húzás, az internet felhasználok személyes adatait akarja megszerezni a Kék Ház. Hát ennyit a személyi jogokról.... Ez már direktebb kézivezérlés lenne, mint a keresőszavak manipulálása.

A zárórészre marad feladat, a párok sorsának elrendezése és az internet felhasználók jogainak védelme...
Fighting!:)))))))))))))))))))))))

Illiona 2019 júl. 25. - 00:10:24
(237159/239045)
Homme Fatale

a filmben feltünik Szolvon is, öregen. Épp most futnak a facén ilyen öregitő programok, csak beteszed a képed, és megláthatod, hogyan fogsz 20-30 év mulva kinézni.
Kép: nos, Szolvon igy néz ki.
Illiona 2019 júl. 25. - 00:06:36
(237158/239045)
Homme Fatale
ez a mozifilm ma került föl az avistára, és julius 10.-én mutatták be Koreában, de egyenlőre mindenféle felirat nélkül.
Remélem hamarosan lesz az is, mert igy bizonyos részek homályban maradtak.
Kosztümös film, és a főszereplője az a Lee Joon Ho (Junho), aki a Confession cimű sorozatban is főszereplő volt. A történet egy szerelem történetét meséli el, amilyen könnyeden indul,a szereplőknek semmi gondja, majd durvul a történet, jönnek feszültségkeltő bonyodalmak.
Hogy mi a vége? Komédia, és koreai. Akkor lehet találgatni.
Vagy persze megnézni! :))))))
itt egy imertető:
http://asianwiki.com/Homme_Fatale
Kép: a film posztere
8/10
edimir 2019 júl. 24. - 23:57:51 8/10 Előzmény edimir
(237157/239045)
Off
Wather 1-6. rész
Spoiler

Nos, megnéztem az első hat rész. Ez kb. a sorozat harmada. Egy biztos, vérbeli krimi. Az első részt állandóan megállítottam, hogy ellenőrizzem a szereplők nevét, hogy épp kiről is van szó a párbeszédekben. Megérte, mert így a rengeteg szereplő kicsit rendeződött a fejemben. Lassan átlátni véltem az egészet, de a 6. rész végére sikerült megint olyat csavarintani, hogy sikerült elbizonytalanítani.

De kezdjük az elején. Egy közlekedési rendőr igazoltat egy gyorshajtót.... Egy a belső ügyosztályhoz tartozó nyomozó gyanakodni kezd a speciális alakulat vezetőjére... látszólag egymástól független ügyek kapcsolódnak össze... aztán megszületik a rendőrség berkein belül a Korrupció ellenes osztály, egyelőre csak négyen alkotják a csapatot... A belsős nyomozó, a közlekedési rendőr, egy volt ügyésznő, aki jelenleg ügyvéd... és egy kis rendőrlány..

Mi a feladatuk? Felderíteni a rendőrségen és az ügyészségen belül azokat, akik megvesztegethetőnek bizonyultak, a bűnözőket segítik, ahelyett hogy tisztességesen tennék a dolgukat. Valójában ők rejtőznek a "faló"-ban, akik Tróját, azaz a Rendőrséget/Ügyészséget veszélyeztetik. Watcher... virrasztó, őrszem... az ő feladata lenne, hogy leleplezze a falovat és a benne bújó belső ellenséget. De ez roppant nehéz. Nem elég a gyanú, bizonyíték is kell. De mi van, ha nem is az a hunyó, akire te gondoltál? Mi van, ha az, akiben eddig megbíztál mégsem "őrszem", hanem vki a falóból?

Egy korábban elkövetett gyilkosság kapcsolja össze a főszereplőket. Egy rendőr megölte a feleségét anno... Az egyik főszereplő a házaspár fia, a másik a gyilkos rendőr ellen a vádat képviselő ügyész, a harmadik pedig az a rendőr, aki a gyilkos kollégája, beosztottja volt, elsőként ért a bűncselekmény helyszínére. Vajon alkothatnak ők egy csapatot? Képesek lesznek együtt dolgozni? Megbízhatnak egymásba? A gyilkos rendőr életfogytiglani börtönbüntetését tölti. De vajon ő volt az elkövető? Marad a börtönben, vagy talál magának kiutat? ... és a fia, aki maga is rendőr lett azóta, őt miként érintik a történések?

Remek karakterek, izgalom a felső fokon, kellően felépített forgatókönyv, hogy még Poirot szürkeállományának is elég munkát adna....

Remélem, akad majd a sorozatnak fordítója. A szövevényességéhez elkél egy jó magyar felirat.
Illiona 2019 júl. 24. - 20:51:49
(237156/239045)
Rookie Historian Goo Hae Ryung

Szerencsére a videóval szinte egyidőben feltették a nagyon jó minőségű angolt is, igy már meg is sikerült nézn i az 5-6 epizódot. Nos, ez azért már unalmasabb volt jóval az 1-2 és a 3-4 rész után!

Ami azért érdekes: rendeteg felvétel van az utcákon, ahol csupa csak 18-25 éves korig vannak mindenféle szűz lányok. Se nincsenek gyerekek, se nincsenek idősebb nők.
Hát ez hogyan lehet?

Amugy a Dramiában forgatták ez a sorozatot is, vannak uj helyszinek, és vannak amiket felismertem.
8/10
edimir 2019 júl. 24. - 14:17:48 8/10 Előzmény Illiona
(237155/239045)
Mindent a szemnek, de csak a szemnek!:))))))))))))))))

Méghogy repjegy, te csak a Bibliával foglalkozz!:)))))))))))))))))))))))))))))
Illiona 2019 júl. 24. - 13:40:29 Előzmény edimir
(237154/239045)
hát ez van. Pedig már néztem a repjegyet :))))))
Micsoda fülbevalók vannak ezen az oldalon!
Mindenféle soju, és a kedvenc CASS söröm is!
Sőt ebből az üveg pohárral comboból is van fehér és vörösboros is!
Nagyon szuper oldal!!!
8/10
edimir 2019 júl. 24. - 13:33:05 8/10 Előzmény Illiona
(237153/239045)
Illiona 2019 júl. 24. - 12:38:23
(237152/239045)
Before We Get Married

Miközben nézem 8. részt, amit pénteken adtak le, (a viki már péntek este meg lehetett felirat nélkül nézni) az avistazra még mindig, ma sem nem tették fel. Igy megnéztem a vikin, onnan leszedtem a feliratot, az angolt vasárnap, és googléval leforditottam. De amivel a 7. részt leszedtem a vikiről, az a program ezen a héten már nem müködött, igy szükségmegoldásként a googlézott feliratot a Total Commanderben F3 gombbal egyszerűen elolvastam. Mivel már akkorra kétszer is megnéztem, igy kitaláltam hogy melyik párbeszéd melyik jelenethez illik. Mindenesetre a kiváncsiságom igy teljesen ki van elégitve. Szerintem a forditója le is forditja közben, eddig hihetetlenül gyorsan jöttek a feliratok, és amikor kiteszik a videót, lesz rendes magyar felirata is.

Kép: itt egy kép a 8. epizód végéből: micsoda fülbevaló!!!! én is akarok ilyet!!!! Lehet hogy Tajvanig kell elmennem érte, de akkor is!!!!! Borosüveg pohárral egybeépitve. :))))))))
Lehet hogy kattintani kell a képre, hogy látsszon a fülbevalója a lánynak.
8/10
edimir 2019 júl. 24. - 03:00:50 8/10
(237151/239045)
Off
Search: WWW
Spoiler

Cha Hyun
Az ő ábrándja, hogy egyszer majd a Barro vezérigazgatója legyen. Judós múltjából megvan még az, ami vonzó külseje ellenére némely férfit visszatarthat az udvarlástól... lásd a péppé vert pasas a liftben... ill. a dühöngő szoba látogatása. A házi Don Juannal volt csak egy laza kapcsolata, másról nem igazán tudunk, pedig már ő is 30 feletti. A színész "fiúka" mintha amolyan első szerelem lenne az életében, így is éli meg. A "rajongó" mögé bújtatja a szerelmes nőt, ő épp oly félénk, mint a fiú. Hogy ez megint mennyire reális, valóságos? Hmmm, de talán a kiskorúak iránt érdeklődő képviselő, a bárfiúval revansot vevő megcsalt feleség után egy ilyet is be akart mutatni a rendező... hogy bármennyi mocsok is van körülöttünk, a szívünk mélyén vágyunk egy szép szerelemre.... és amikor az utunkba akad, akkor hirtelen elbátortalanodunk, hinni se merjük, hogy ilyen még akad, aztán pedig attól félünk, hogy elrontjuk...

Hogy ebből a kapcsolatból mi lehet? Nos, a fiú katona szolgálata kezdetéig még egy kurta hónap. Ez alatt kell megalapozniuk egy olyan kapcsolatot, ami kibírja a két év katonaságot. Nem lehetetlen. A lány is tudja, hogy kincsre lelt, ilyen férfival nem fog többé találkozna, ha ezt a fiút most elengedi. És ehhez még a sámán jóslata se kell!:)))))))))))))))))))

Gyerek? Szerintem lenne. Rengeteg a fiúban a szeretet, a ragaszkodás. És szerintem a Lány is meggyőzhető lenne.

Egyébként ebben a nagy munkamániás szingliségben csak egy felejtődik el, hogy az ember nem marad örökké fiatal.

A Before We Get Marriedben van a Barátnő, aki annyira fél minden kötöttségtől, hogy minden este más férfival bújuk ágyba. Még teheti, mert még vonzó és kívánatos.....

DE azért úgy 50.. 60 felé azért már nem biztos, hogy az íróasztal, az iroda annyi melegséget nyújt majd, hogy az kitartson hazáig és az üres ágyat is áthevítse.....

A kényelem, a siker vajon kompenzálja a magányt?
8/10
edimir 2019 júl. 24. - 02:38:34 8/10 Előzmény edimir
(237150/239045)
Off
Search: WWW
Spoiler

Bae Ta-Mi
Nála házasság sosem szerepelt a tervei között, ahogy a gyerek sem. Max. élettársi kapcsolatot tud elképzelni, a munkája az élete. A 10 év korkülönbségen túl épp ez a fő gond a kapcsolatában a fiatal zeneszerzővel, aki hagyományos családra vágyik. A nő eleve úgy ítéli meg, hogy kapcsolatuk csak ideiglenes lehet, aminek nincs jövője. Ahhoz, hogy együtt maradjanak, vmelyiküknek fel kellene áldoznia az elképzelését, ez pedig egy idő után elégedetlenséget szül az áldozathozóban, ami végül tönkreteszi a kapcsolatot. Majd kiderül az utolsó két részben, hogy melyikük enged, van-e számukra elfogadható kompromisszum, vagy tényleg jobb, ha lezárják addig, amíg meg szeretik egymást, mielőtt a másikat tönkretennék.


Halkan megjegyzem, hogy nekem ezen a pontom a Before We Get Married felvezető sorai jutottak róla eszembe, hogy igenis minden kapcsolat olyan, mint a befektetés, van benne kockázat.... már csak az a fontos, hogy be merjük-e vállalni a kockázatot, ér-e annyit a másik, mi bennünk az erősebb, a félelem a kockázattól, vagy az érzés a másik iránt?
8/10
edimir 2019 júl. 24. - 02:24:34 8/10 Előzmény Illiona
(237149/239045)
Off
Search: WWW
Spoiler

Életkorok. A három nő közül csak Bae Ta-Mi életkora hangzik el konkrétan: 38 éves. Tudjuk, hogy Song Ka-Kyung és Cha Hyun egy középiskolába járt, ez utóbbi volt a fiatalabb. De van egy olyan jelenet a középiskolás éveikből, amikor szabadtéri rajzolás során a parkon átmenő Song Ka-Kyung rálép az egyik diáklány földre esett rajzára... ez a diáklány pedig Bae Ta-Mi volt! Tehát egy időben járt középiskolába a 3 női főszereplő, még ha nem is azonos korúak, de kb. néhány év lehet köztük, plusz-mínusz 1-2 év.
Ebből következik, hogy Song Ka-Kyung max. 39-41 éves lehet.

Életkor. Ez is elég furcsa némely koreai sorozatban. Számomra hihetetlen például, ahogy a Mother of Mine sorozatban a legkisebb lány, aki már maga is 30 év feletti az egyik férfi (40 körüli) "gyermek"-nek mondja, és mondjuk a lány úgy is viselkedik, gyerekes. Számomra ez már inkább infantilizmus volt, mint amit sugallni akart a sorozat, a gyermeki ártatlanságot... mert egy 30 feletti fiatal nő ilyen csak koreai sorozatban lehet. Ezt csak arra hoztam fel példaként, hogy a koreai sorozatokban az életkor egészen másként van jelen, mint ahogy mi feltételezzük, vagy ahogy a saját tapasztalatainkból kiindulunk.

3 nő - 3 pár. Mindhárom nő a sorozatban keményen munkamániás és karrierista, ez tény. Munkamániás és karrierista nő és a párkapcsolat. Vszínűleg ez azért egy reális kérdésfelvetés, mennyire és hogyan lehet ebből normális párkapcsolat, esetleg egy jól működő házasság, netán még gyermekvállalás is?

Eddig úgy tűnik, hogy a sorozat válasza nem túl optimista a kérdésre.

Láttuk, Song Ka-Kyung egy elrendezett látszatházasságban él. Hogy ez a válás után esetleg megváltozik, nem lehet kizárni. De mivel épp a cég élére avanzsál és újra a topra akarja a céget juttatni, nos, nem hiszem, hogy ebbe egy gyerek rövid időn belül nagyon beleférne. Hosszabb távon nem kizárt, néhány év alatt esetleg stabilizálódik a reformja és a helyzete, tán a férjével is fel tudnak építeni egy új, teljesen más alapon nyugvó kapcsolatot. Netán felbukkan egy nagy Ő.
8/10
edimir 2019 júl. 24. - 01:45:01 8/10 Előzmény Illiona
(237148/239045)
Off

Search: WWW

Spoiler

A színész "fiúka", hogy mennyire a valóságban is létező, vagy ilyen már tuti nincs, de mi kitaláljuk a sorozatnak érdekességként, nem tudom. ....Szerintem ő egy letűnőben lévő életstílust, életfelfogást, értékrendet képvisel... ha úgy tetszik, egy "kövület". Igen, félénk, emberi kapcsolatait nem látjuk, olyan magányos figurának tűnik, akinek csak a kutyája volt a társasága. Érdekes, hogy éppen színész lett, nem tudjuk, hogyan keveredett a színészi pályára, már 10 éve ott van, apróbb szerepeket játszott, tök jelentéktelen... de igazából mégsem, mert a futó sorozatban igenis jól alakít, mégpedig egy olyan kemény fickót, akit ki sem néznénk a hétköznapok félénk pasijából..... Őstehetség? Ő a csendes megfigyelő, aki érzékenységével letapogat, az empátiája segítségével a kemény, durva karaktert is képes hitelesen eljátszani, de az értékrendje ettől még stabil, képes disztingválni. Jó példa erre, amikor a nővel gyakorolja a forgatókönyvet.... mondja a szerep szerinti kemény beszólást, a nő ledermed tőle, ő pedig érzékeli, hogy a nő valóságosként reagálta le, gyorsan elnézést kér tőle.

A színész "fiúka" egy teljesen más nézőpontot hoz be a sorozatba. Pörögni, naprakészen tájékozottnak lenni, jólértesültség, hajtás., ő pedig ebből vhogy kimarad, miközben a sorozat többi szereplőjének ez az egész az életüket alapvetően meghatározó.

Hmm, de mi van, ha te is megállsz és egy kicsit elgondolkozol. Vajon tényleg olyan fontos Y úr botránya, X hölgy frizurája, ruhakölteménye egy bizonyos eseményen? Az a bizonyos lista, mely a rákeresési gyakoriságot mutatja az tényleg olyan fontos? Egyrészről láttuk, hogy igen, mert egy embert az öngyilkosságba hajszolt. Másrészt pedig ez is csak generált vmi, ahogy láttuk Tammy esetében, amikor álhírt kreáltak róla. Van, ha úgy tetszik egy tömegpszichózis is a dolog mögött, a színész "fiúka" ebből is kilóg. Egyszerűen nem érdekli. Lehet így is élni, így is gondolkodni. Hogy ez számodra ósdi, túl maradi,... meglehet, de az sem rossz, ha kicsit kiemeljük a fejünket az információáradatból és megpróbálunk a csak számunkra fontos dolgokra fókuszálni. Talán erre találti ki a sorozatba ezt a karaktert a forgatókönyvíró. Egy kis figyelmeztetésnek.....
8/10
edimir 2019 júl. 24. - 01:09:48 8/10
(237147/239045)
Off

Wather

Spoiler

Most éppen nézelődöm az új sorozatok háza táján, kéne vmi jó.... Nekem a Golden Garden nem jön be. A Wather nézettsége az első hat részt tekintve emelkedőben, az OCN néha egészen érdekes sorozatokkal rukkol elő, lehet, hogy belevágok. Bár a sorozatokban eddig általában a hajunkat téptük a koreai rendőri munka bemutatásától, tele fájó következetlenségekkel, dilettáns megoldásokkal... stb.

Épp csak elkezdtem az 1. részt és felbukkant a Cassandra komplexus elnevezésű pszichológiai jelenség...

KÉP: - felirat - Hmm, már számtalan koreai sorozatban bukkantak fel ritka betegségek, ill. akár kitalált kórok... fogalmam sincs, hogy a valóságban is létezik-e ez a bizonyos Cassandra komplexus. De ha létezik/létezne, akkor elég szerencsétlen az elnevezés, hiszen pont fordított előjelű, mint ahogy a trójai királylány történetéből következne. Hiszen egyedül Cassandra látja helyesen a jövőt, a tragikus következményeket, míg a környezete az, amely nem hisz neki, amely valójában téved. Az állítólagos komplexusban szenvedő viszont pont a valóságtól zárkózik el, mely számára túl fájdalmas. Valójában ő nem Cassandra, hanem a környezete.

Nos, miközben nézelődtem, egy érdekes írásra bukkantam a neten: https://hu.yestherapyhelps.com/cassandra-complex-why-do-so-many-women-suffer-from-it-12313
8/10
edimir 2019 júl. 24. - 00:48:05 8/10 Előzmény Illiona
(237146/239045)
Én már a mappáját a letöltésekkel töröltem is a gépemről.
Jó szórakozást!
Más passzban vagyok. Én kihagyom.