Kispálya

Bakancslistához adom
Anche libero va bene
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott olasz filmdráma, 106 perc, 2006

Értékelés:

17 szavazatból
Szerinted?

A 11 éves Tommy családját a nem ritkán könyörtelenül kötekedő nővére Viola alkotja, és édesapjuk Renato, aki kifelé kemény, és igazságtalan fegyelmező, pedig talán csak jobbnak látja elrejteni a valós gyöngédséget, melyet családja felé táplál. Ők hárman jól bejáratott, békés rendet teremtettek anyátlan otthonukban. Ezt borítja fel fenekestül az édesanya Stefánia váratlan felbukkanása. Tommy édesanyja ugyanolyan meggondolatlanul tűnik fel, mint ahogyan lelépett: felborítja az ingatag lelki egyensúlyt és védelmi rendszert, felkavarja az eltemetett fájdalmat, darabokra zúzza az álmokat.

Tommynak azonban van egy titkos rejteke, magasan a város felett. Egy hely, ahol az álmok tovább szőhetők, ahol az élettel való küzdelem bölcsességei tanulhatók. Mint mesebeli kötéltáncos szökdécsel a házgerinceken a fiú, átszökkenve az egyszerre hatalmas, mégis keskeny határmezsgyén gyermekkor és férfilét között. Majd, amikor ártatlan szemei előtt szégyentelenül szétmorzsolódik édesapjáról alkotott képe, Tommy rádöbben, hogy még egy apa, még egy felnőtt is hihetetlenül gyenge az élet megpróbáltatásaival szemben. A kisfiút végtelen gyöngédség tölti el. Feltétel nélküli és elfojthatatlan szeretettel öleli magához apját, és bocsát meg neki.
Bemutató dátuma: 2006. december 21. Forgalmazó: Best Hollywood

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Moncika 2014 aug. 05. - 16:37:46
A szerepek soha nem fordulhatnak meg egy családban. A gyerek nem lehet szülõ-szerepben, a szülõ pedig nem játszhatja a gyereket. A felelõsség a felnõtté (testileg felnõttek sokszor nem felnõtt személyiségek, mint a film is mutatja). Aki megnézi a filmet, végig érzi ezt az igazságot, néha gyomorszorítóan.
Moncika 2014 aug. 05. - 15:51:12 Előzmény Lisa111
Nagyon idegesítõek az infantilis szülõk, nem is tudom, melyik a rosszabb, az apa vagy az anya. A gyerekekkel nagyon együtt lehet érezni.
Seraphin 2009 dec. 09. - 11:50:02
Végre egy kiemelkedõ, érzékeny olasz film!
10/10
Lisa111 2008 márc. 25. - 13:09:48 10/10
A port.hu kritikájával teljesen egyetértek, egy csonka család hiteles bemutatása ez a film.
A rendezõ, Kim Rossi Stuart gyerekkora sem volt könnyû (édesanyja elhagyta a családot, mikor 4 éves volt), azt hiszem, ezzel a filmmel sikerült valami univerzálisat készítenie, amivel sokan tudnak azonosulni, én legalábbis tudtam.