Programkereső

Debrecenbe kéne menni

Kísérlettől a művészetig:
Man Ray fotográfiái

MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központ, február 28-ig

A kiállítás áttekintést nyújt a huszadik század fotográfiai nyelvezetét megújító művész fényképészeti munkásságáról a kísérleti művektől a szürrealizmust idéző divatfotóiig. A Philadelphiában született Man Ray (1890-1976) művészetében a dadaizmus és az avantgárd festészet mellett pályájának korai szakaszától foglalkozott az akkor még újnak számító médium kísérleteivel és kifejezésmódjaival. Nevéhez kötődnek az úgynevezett „Rayogrammok” – Man Ray a nagyítógép alatt a papíron árnyékot vető tárgyak és anyagok alkotta kompozíciók mellett beavatkozott a nagyítás folyamatába, hogy egyedi hatású nyomatokat készítsen, hogy a kamerát nem mint a világot dokumentáló, hanem mint műalkotásokat előállító eszközt értelmezze.

Angyalok az andrássy úton

Péreli angyalai

Kogart Ház, március 15-ig

Péreli Zsuzsa stílusát oldott festőiség jellemzi, festőecset helyett azonban színes fonalakkal hozza létre alkotásait. A kárpitszövés műfaját kitágítva új anyagok, új technikák, eljárások beemelésével kísérletezve az idő és az emlékezet rétegeit kutatja. Különböző „talált tárgyakat” illeszt kompozícióiba, amely egyszerre árulkodik hagyománytiszteletről és formabontó törekvésekről. Akvarelleket, kollázsokat is készít. Az életművét végigkísérő metafizikus és szakrális témák két világ között közvetítenek, érzékeltetik és lefordítják mindazt a néző számára, amit csak sejteni lehet a nem anyagi valóságról.

Állandó kiállítások Budapesten

Látványraktár
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea - Budapest
Elágazások
Erdős Renée Ház - Muzeális Gyűjtemény és Kiállítóterem - Budapest
Eszmélet
József Attila Emlékhely - Budapest
CodeEx
Reneszánsz Panoptikum - Budapest
A ló
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (MMGM) - Budapest
Reklámtáblák
Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum, Kultea - Budapest
Kézi
Doblo Wine Bar - Budapest
FeHoVa 2019.
Hungexpo Budapesti Vásárközpont - Budapest
Mobileum
Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum - Műszaki Tanulmánytár és Raktár - Budapest
Erdészet
Magyar Mezőgazdasági Múzeum és Könyvtár (MMGM) - Budapest
Szoborpark
Memento Park (Szoborpark Múzeum) - Budapest

Jegyajánló

Global Control And Censorship

2019. január 20-ig

Európa több városát megjárt tárlat a megfigyelésről, az ebből fakadó félelmekről és annak hatásairól. A MODEM és a Goethe Intézet bemutatja a Global Control And Censorship című kiállítását, ami először a ZKM | Karlsruheben volt látható.

Ludwig Múzeum - Pszichológiai tárlatvezetés

2019.

Erdélyi Zsuzsanna pszichológiai tárlatvezetése a Ludwig Múzeum Westkunst - Ostkunst című gyűjteményi kiállításán.

Csak tiszta forrásból - Hagyomány és absztrakció Korniss Dezső művészetében

2019. április 7-ig

Korniss Dezső munkásságát bemutató kiállítással tiszteleg a Magyar Nemzeti Galéria a 110. éve született művész előtt.

3D Gallery Budapest

Egy interaktív galéria, ahol nem a csöndé a főszerep és minden a kreativitásodon múlik. Itt nem csak hogy szabad, de kötelező is használni a telefonokat és fényképezőgépeket.

Műcsarnok

Balázs János festményei a Horn gyűjteményből

Műcsarnok, február 10-ig

A mindössze két osztályt végzett vidéki cigánytelepen élő ember mindent elolvasott, amihez hozzájutott, Homérosztól a magyar klasszikusokon át Shakespeare-ig, Balzac-ig és Nietzschéig. Olvasmányélményeiből és a fantáziája által kiszínezett világból táplálkoztak festményei, versei; naplót is írt, és saját maga készítette hangszereken játszott a „pécskődombi remete”. 63 esztendősen kezdett festeni, életművét mindössze 8 év alatt hozta létre. Szűkebb pátriájában, Salgótarjánban hamar felfedezték, itt rendezték meg első kiállítását a hatvanas évek végén, és azóta is lelkiismeretesen ápolják az emlékét. Országos ismertségét – a naiv művészet iránt a hetvenes évek elején feltámadt érdeklődés nyomán – külföldi kiállítások sora követte.

itt a farsang, áll a bál

Poklade – a mohácsi busójárás megújuló hagyománya

Hagyományok Háza, március 5-ig

A nagyszabású tárlaton a leghíresebb helyi álarc-készítők munkái mellet a Natinal Geographic magazinban is többször publikált fotós, Répásy Zsolt képei és Kolbe Mihály grafikái is megtekinthetők. Az egyedülálló kiállításon részt vesznek a helyi hagyományt éltető busók is, akik a mohácsi Poklade zenekarral dél-szláv táncházat is tartanak.

Vintage

Attalai Gábor Red-Y Made / Dialogue / Lewis Baltz

Vintage Galéria, február 8-ig

A Red-y made-ek az Attalai-életmű rendkívüli jelentőségű műcsoportját alkotják. Az 1972 körül megkezdett sorozat alapötlete egy szójátékra épül: a művész Marcel Duchamp ready made-jeinek írásmódját megváltoztatva egy új műformát teremtett, amelyben sajátosan találkozik a művészet mibenlétére vonatkozó duchamp-i kérdésfelvetés Yves Klein monokrómiájával, a Barnett Newman-i színmező festészettel és a korszak keleti blokkját uraló vörös szín politikai asszociációival.

Életben maradni

Fekete Edit: Életakarás

Klebelsberg Kultúrkúria, február 10-ig

Fekete Editet egyéb grafikai munkáiban az emberi sors megmutatása motiválta. A vészkorszak ideje alatt  Auschwitz-Birkenauba deportálták, traumájáról sokáig a családnak sem beszélt, a láger képeit törölte emlékezetéből.  1981-től kezdte „kirajzolni” magából a tragikus élményeket.

Tihany

Etüdök II. - Kortárs képzőművészeti válogatás

A művészet mindig is többet jelentett egyszerű dekorációs elemnél. Az alkotások nem csak a tér részei, hanem a néző életét is meghatározó állomások. A művek a szépérzeten és komforton túl olyan értéket képviselnek, amely ideális esetben újra és újra más arcát mutatva jelenik meg a nézőnek. Ez a találkozás pedig akár egy életre is szólhat.

Mire jó az a kis lyuk a lakat alján?

Eddig talán észre sem vetted, pedig foglalkoznod kellene vele.

Az úszógumi és a hordóhas – a célunktól függ, melyiket támadjuk

Másra reagál a bőr alatti zsírszövet, megint másra a zsigeri zsír.

Nincs 3000 forint a tökéletes szendvicssütő

De mi van, ha grillezni is szeretnél vele, vagy gofrit sütnél?