Programkereső

fiat lux!

HVG kiállítás: A sötétség nem tart örökké – Legyen világosság

Art Quarter Budapest, január 21-ig

A HVG A sötétség nem tart örökké – Legyen világosság címmel, ötven kortárs művész közreműködésével rendez kiállítást az egykori Haggenmacher sörgyár épületében. Az előfizetői kampány megszületését követően ötven kortárs művészt kért fel személyesen, illetve galériákon keresztül, hogy a sötétség-világosság témakörében, annak problematikájára készítsenek el egy-egy műtárgyat.

Rendezett sorok

Major Ákos: Rend

TOBE Gallery, január 17.-február 10.

Major Ákos első budapesti szóló kiállításával mutatkozik be. A REND című kiállításon az elmúlt öt év válogatott munkáit mutatja be egy szigorú elvet követve, témái között természeti és városi csendéleteket láthatunk. Fotóinak nyugalmas hangulata, elegáns kompozíciója, geometriája és főleg színvilága határozza meg egyéni stílusukat.

Jegyajánló

BODY Kiállítás 2018

2018. február 15-től
A kivételes hangulatú tárlat 2200 négyzetméterén több száz eredeti, egykor emberi testben megtalálható szerv preparációját mutatja be az érdeklődők számára, így például megtekinthető az ember vázrendszere, izomzata, légzőszerve, szaporítószervei, és az egész keringési rendszer.

Láthatatlan Kiállítás

Állandó kiállítás
A Láthatatlan Kiállítás Budapest egy különleges interaktív utazás egy láthatatlan világba, ahol megpróbálhatsz eligazodni csupán a tapintás, a hangok és az illatok nyomán.

Gyulai Líviusz: Mesék álló- és mozgóképeken

2018. január 28-ig
A nyolcvanadik születésnapját ünneplő Gyulai Líviuszt 35 éves kora óta ismerheti ország-világ, amikor Weöres Sándor legendás Psychéje megjelent.

Flippertörténeti kiállítás

Állandó kiállítás
XIX. század flipperelődeitől a legmodernebb flipperekig minden időszak játékgépeit felvonultató, interaktív állandó kiállítás (több mint 130 kipróbálható géppel) közel 400 négyzetméteren.

FUGA

Rabóczky Judit Rita: A világ eredete.

FUGA, február 5-ig

Rabóczky Judit Rita nőalakjai az elmúlt másfél évben születtek. Gesztusaik, testbeszédük megannyi asszociációra adnak lehetőséget. A kiszolgáltatott kitárulkozás elesettsége, a szépség megejtő lágysága, vagy a frivol agresszivitás tekintélye mind megtalálható bennük. A kilenc szobor drámai bátorsággal fogalmazza meg az ember/nő/ megannyi arcát, félelmeit, odaadását, erejét, kecsességét, vulgarizmusát.

MESE

Daradics Árpád: Amikor a képből életre kel a mese

K.A.S. Galéria, február 12-ig

A képzőművészet történetének sajátos, a technikai felkészültséget a művészi érzékenység megnyilatkozásait egyesítő fejezetét a művészi nyomatok jelentik. Ennek a tradíciókban gazdag műfajnak jeles megújítója Daradics Árpád. A digitális vizualitás által globalizált világ uralta kulturális közegbe illeszti be múltat és jelent összekötő munkáit. Eddigi életművében a talált fotográfiák, a privát fotók jótékony manipulálása dominál, ahol a virtuális valóságot és a letűnni látszó, elfeledett valóságot rendeli egymás mellé. Az olykor provokatív, olykor mélyen személyes – az archaikus fekete-fehér és a világító vörös – ellentétével operál az avantgárd szellemiségét átörökítő műveivel, melyek nem hagyják közömbösen a kortárs nézőt.

Elveszett jelentés

Lost in translation

LATARKA - Kortárs Művészeti Galéria, február 8-ig

Az Elveszett jelentés a lefordíthatatlan szavakra és érzelmekre koncentrál. A fiatal kortárs magyar művészek fotóválogatása az elvágyódás megnyilvánulásait tárja fel. A portugál “saudade” kifejezés azt az elvágyódást sugallja, amelyet akkor érzünk, mikor egy általunk szeretett személyt vagy dolgot elveszítünk és örökre eltűnik életünkből. Tudatában vagyunk annak, hogy vágyakozásunk tárgya nem térhet visza hozzánk soha már, így ez a szó azt a szeretetet és ragaszkodást jelképezi, amely bennünk marad a számunkra fontos személyek és dolgok eltűnése után. A “saudade” fogalma hasonlít a román “dor”-ra, amely a szülőföldünkhöz minket kapcsoló láthatatlan kötelékekre utal, amelyek miatt honvágyat érzünk, továbbá egyfajta romantikus visszatekintést, múltba tekintést is jelez; a melankólia, a nosztalgia, a szomorú ábrándok és az elvágyódás keveréke.

Philip Glass zseniális zenéjével mutatták be a Jane Goodallról szóló filmet

Ha két ikon találkozik egy alkotásban, abból csak valami jó sülhet ki. Bratt Morgan dokumentumfilmjében a legendás állatvédő aktivista, Jane Goodall története az Oscar-jelölt, Golden Globe-díjas zeneszerző, Philip Glass zenéjével elevenedik meg.

Járja be az Uffizi Képtár minden szegletét - virtuálisan!

Ha épp nincs ideje elugrani Firenzébe, akkor sem kell lemondania a műélvezetről. Az Uffizi a Google térkép alkalmazáshoz hasonló megoldással bejárhatóvá tette termeit.

Fehér szereplőgárda énekli a feketék operáját, a Porgy és Besst

Január 27-től látható a Porgy és Bess az Erkel Színházban, ami azért különleges, mert az Operaház 35 év után kivívta, hogy fekete énekesek nélkül is előadhassák Gershwin zseniális operáját.

A leghülyébb ötlet működik páramentesítésre

Kíváncsiak voltunk, mivel kerülhető el a szélvédő párásodása. Onnan jött a használható megoldás, ahonnan abszolút nem számítottunk rá.

Ezért rossz ötlet mosószerkapszulát szopogatni

Ha valakinek szüksége lenne indoklásra, itt van.

Mégsem akar visszafogyni a fitneszguru

Hiába hitte, hogy szülés után az edzés lesz a legfontosabb. A gyereke lett az.