Andor

Bakancslistához adom
amerikai akciófilm-sorozat, kalandfilmsorozat, 2022

Értékelés:

56 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
joergie 2023 okt. 19. - 16:18:57 7/10
Egy bajom van vele. Nem csak hogy úgy érződik, ebben a galaxisban játszódik, hanem konkrétan a Tejúton, a Föld nevű bolygón. Hiányzik belőle a scifi, csak a karakterdrámát látom.
Sz. Péter 2023 máj. 17. - 19:45:44 Előzmény itsme1
Lesz még egy évad.
8/10
itsme1 2023 máj. 17. - 18:21:57 8/10
Jó a történet, nem annyira mesefilm, mint a SW főcsapás. Egyetlen gondom csak az volt, hogy nem varrták el a mellékszálakat. Talán készülnek a spin-off spin-offjára?
9/10
sgt.petreszku 2023 márc. 26. - 13:48:26 9/10
Pfúh nagyon izgalmas volt, talán ha még lett volna benne egy két Jedi akkor 10/10
9/10
NoldoliLord 2023 márc. 17. - 16:48:50 9/10
Jól eltalálták szerintem, profin van megcsinálva, nem úgy mint a 7,8,9. rész és a többi gagyiság. Már kétszer végig néztem és még fogom is :) 9/10
2/10
Atis88 2023 márc. 01. - 12:35:01 2/10
Ennek a sorozatnak az a legnagyobb baja, hogy roppantmód unalmas. Sajnos még a fő sztori szála sem ér többet egy átlagos sztorinál, ami Star wars léptékkel nézve kábé nulla. Van itt 12 rész, amiből kb nyolc egy az egyben kukázható, nem több filler epizódnál. Ha Azokat kivennénk belőle, akkor sem tudnánk a fonalat elveszteni. A karakterek nagy része unalmas és érdektelen, de még a főhősünk is majdnem teljesen ebbe a kategóriába tartozik, hiszen az előélete a Star wars univerzumban már amúgy is lényegtelen mert tudjuk, hogy hol és mikor hal meg... Számomra teljesen érthetetlen hogy a zsivány egyes karaktereiből miért pont ez a szerencsétlen kapott előzmény sorozatot. Ha sok a pocsékolható időtök, akkor megnézhetitek, de egyébként nem ajánlom. Az unalmasságát az is jól tükrözi, hogy majdnem két hónapba került végig szenvednem, pedig mikor hozzáfogtam már akkor is rendelkezésemre állt a teljes évad és alapjáraton szeretem a Star wars világát...
8/10
loserock 2023 febr. 07. - 10:43:32 8/10 Előzmény sawyerx
Azt javaslom, akinek elege lett belőle az első egy-két rész után, de szeretne valami erős Star Wars élményt, az ugorjon a 8-9-10. epizódhoz. Már az Andy Serkis miatt megéri, sőt, aki esetleg

szereti a kommunista Gulággal kapcsolatos történeteket, és egy fasza börtönlázadást szeretne látni Star Wars környezetben,


annak nagyon fog tetszeni az a kis mini sztori!

Az Andor első évad kb úgy épül fel, hogy három-négy szakasza van a főszálnak. Emellett párhuzamosan folynak több helyszínen és több karakterrel az események, amik hol lazábban, hol konkrétabban kapcsolódnak egymáshoz. A fő szálban, ami Cassian Andor körül történik, maga Cassian Andor a leginkább lényegtelen tényező. Az a fontos, ami körülötte történik. És az esetek többségében érzéseken és személyes drámákon van a hangsúly, ami IGEN JÓL sikerült egy Star Wars sorozathoz képest! Az viszont nem igaz, hogy ez nem a Star Wars világa, mert abszolút az, sőt! Csak inkább az az arca, mint mondjuk a Mandalorian vagy a Boba Fett sorozatban a a buckalakós részek, vagy a régi képregényekben a mocskosabb, bűnözős szálak.

Kétségtelen negatívum, hogy maga Andor egy döcögős karakter. Ugyanakkor, az egészet egyben nézve, igen jól mutatja a kisember helyzetét az eseményekben. És a történetvezetés piszkosul jó! Ritkán van olyan élményem a Star Wars világában, hogy minőségi írást kaptunk, ahol ügyelnek a részletekre, és minden furcsának induló szál, amit megkezdenek, az kifut valamivé!

Éppen ezek miatt, ez nagyságrendekkel jobb, mint az Obi-Wan sorozat (pont annak a butaságai hiányoznak, vagy amit az elrontott, azt ez jól csinálja). A pszichológiája - néhány bénán sikerült beszédtől eltekintve - meglepően jó és okos! Hangulatban nem a Mandalorian vonala, bár bizonyos részeire rezonál, például

az első évadban a falusiak és az AT-ST, hangulatilag itt is van hasonló, és valamennyire itt is akad egy-két tipikus Star Wars-os szülő-gyerek szál. Az ipartelep haragtornya is valami fenomenális, meg a helyi szokások, hogy téglába égetik az eltemetett halottat, amit aztán beépítenek egy házba, stb.Negatívum, hogy a színészek többsége azért nem az a szint, mint amit Stellan Skarsgard vagy Andy Serkis csinál (Diego Luna például nem rossz, de azért más kaliber). De a két birodalmi karakter, akiket követünk, az nagyon hangulatos lett, beteges érdeklődéssel követi őket az ember. Pár dolog pedig túlnyújtott, pl

az a pásztorkodós rész, a nagy rablás előtt, az nem rossz, de kicsit sok lett így, hogy annyi epizódon keresztül nyújtják.Akinek tetszett a Zsivány Egyes (Rogue One), és nem csak az utolsó órája miatt, annak ez nagyon ajánlott. Viszont olyan nagy Star Wars kavalkád, mint ami annak a végén volt, az itt most még nem lesz. A realista vonal, a koszos ruhák, a jól célzó stormtrooper-ek, sok pozitív karakter halála, a birodalom vagy a szerveződő lázadás belső ügyei és hatalmi harcai, a banális dolgokon elcsúszó események, az itt bőségesen meglesz!
9/10
axis85 2023 jan. 16. - 15:45:38 9/10
Az elején nem igazán akartam megnézni, főleg, hogy a Zsivány egyest sem láttam még (ott csücsül a gépemen, de valahogy nem volt hozzá hangulatom eddig). Soha nem voltam az a megveszekedett Star Wars fan, de azért eléggé kedvelem az első 6 filmet. Minden esetre pár napja kedvet kaptam hozzá és elkezdtem nézni az Andort. Őszintén nem hittem volna, de beszippantott. Ami különösen érdekes volt számomra, ahogy a birodalom működését, és az ott dolgozókat végre jobban bemutatják. Hol és hogyan élnek, milyen a munkájuk vagy a családjuk.
A karakterek jól kidogozottak, a motivációik érthetőek. Az biztos, hogy nem való mindenkinek, kevés az akció, nincsenek jedik, meg Skywalkerek, csak egy elnyomó hatalom, és az emberek, akik így vagy úgy próbálnak boldogulni a hétköznapokban. Van aki karriert épít, és van aki lázadást szervez.
offtopic
Sz. Péter 2023 jan. 06. - 00:39:04 Előzmény Data Scientist
"mandalóri"?

Az valami Mandalore-i papagájfajta? :)
5/10
Data Scientist 2023 jan. 05. - 22:08:49 5/10
Rossz színészek, gyenge történet, teljesen idegen az egész a Star Wars univerzumtól. Nem teljesen nézhetetlen, de nem is jó. Nagyságrendekkel gyengébb, mint A mandalóri.
1/10
sawyerx 2023 jan. 02. - 19:51:28 1/10
2 rész után ugyanaz a véleményem róla, mint a többi disney okádékról. Számomra semmi Star Wars hangulat, irritáló cosplay-beütésű karakterek, nulla egyediség, nulla jelenetek, még a címszereplő is egy gyenge közepes, ami egy SW karakter esetében egy nagy nulla. A fene gondolta volna, hogy a zsiványból pont ez a bohóc fog előzménysorozatot kapni, az is ilyen körítéssel. Az meg már röhej, hogy bármilyen SW filmbe vagy sorozatba kezd a disney, mindenképp bele kell tuszkolni a főhős traumatizált gyermekkorát.
1/10
8/10
Rotovics Kázmér 2022 dec. 24. - 17:01:26 8/10
Szinte már filmként is értékelhető, szinte már korrekt a története, szinte már a színészek is jók. Erős a javulás, csak így tovább.
Sz. Péter 2022 dec. 13. - 17:43:10 Előzmény maysee
"mezítlábas bohóckodás" :)

Szerintem fuss neki még egyszer a börtönös résznek, hogy miért voltak mezítláb.
5/10
maysee 2022 dec. 13. - 15:11:49 5/10
Nekem nagyon unalmas volt. Semmi SW feelinget nem éreztem. És ettől függetlenül is szerintem egy, a közepesnél is kicsit gyengébb lett a sztorija, látványtalan lett a képi világa, siralmas a hang- és zenei produkció (SW-tól ez nagyon-nagyon fura érzés). Röhejesek az ötletek (mezítlábas bohóckodás, és a fapadosnál is fapadosabb ötletek, helyzetek, megoldások, pedig elvileg sci-fi lenne, fikció lenne, szabad lenne kitalálni valamit ami hitelesebb abban a világban) Na és a kifejezéstelen fizimiskával játszó színészek... Steven Seagal több mimikával játszott, mint itt bármelyik karakter. Mindig mindenki ugyanúgy néz, élen a főszereplővel. Néz, és néz, és néz. Nem hiszem, hogy ügyetlenek lennének, ez koncepciózusan jellegtelen. Egyedüli jó ötlet annak a felismerése és adaptálása, hogy a forradalmakat is felülről gerjesztik, de még emellett sem mer igazán jól kiállni (viszont ezzel a koncepcióval fényévekre löki az egészet a Lucas által az elején még olyan jól használt mitológiai alapvetésektől, és lesz valami gyökértelen szutyok az egész, valami ponyvapuncs... szerintem)
9/10
lurdba 2022 dec. 11. - 20:16:17 9/10
A vártnál jobbra sikerült...
1/10
shade3 2022 dec. 10. - 18:50:18 1/10
Unalmas, jellegtelen szereplőkkel és színészekkel. Nem bírtam végignézni
8/10
Guatrau 2022 dec. 09. - 20:33:55 8/10 Előzmény cellasto
Baromi jó volt! Ez pont az a kategória, amit szerintem nem kell elemezgetni. Az elején kritikusan álltam neki, ahogy szoktam, ugyanakkor bizakodón is. Már figuráztam mindenkit. A Birodalmi Önkormányzati Rendészettől, Palpatine gonosz ikertestvéréig (Skarskard) minden jött. Majd úgy magába szippantott a hangulat, nyeltem azokat a szeleteket az univerzum tortájából, amiket eddig nem ízlelhettünk.
És a végén az Epic felkelés, amikor megszületett a lázadók szövetsége, hát 42 éves fejjel majdnem elsírtam magam, miután bepisáltam örömömben és úgy üvöltöttem, hogy: - FCK YEAH!!! JOIN THE REVOLUTION! -
Mint a drukkerek a stadionban, amikor az országuk csapata nyertes góllal viszi, a világbajnoki döntőt.
8/10
cellasto 2022 dec. 08. - 17:22:54 8/10
Nagyon tetszett!
Az obi-wan után rosszabbat vártam, de meglepett a dizni :)
Olyan kicsit Firefly érzéssel készült sw cucc.
Várom a folytatást!
6/10
rajdi 2022 nov. 30. - 22:39:03 6/10
A helyzet az hogy az utóbbi StarWars produktumok után ez tényleg egy üde szívfoltja az univerzumnak, és még olyan dolgokat is hozzáadott amit eddig se filmekben se sorozatokban nem láttunk SWból. Jók ezek a csillogástól és heroikus giccsparádétól mentes, amolyan "hétköznapok a a galaxisban" világot is látni, a történetszál mellett. Milyen lepattant lakótelepen él már az átlag birodalmi tisztviselő?! 😄 Sajnos azt kell mondjam ezt figyelmen kívül hagyva nem egy katartikus filmélmény, ami a sorozatok között is mondjuk úgy, megállja a helyét. Nekem kb az Into the Badlands-el van egy polcon, csak lényegesen több pénzből összehozva. Egy csomó mindent tudnék pozitívumként de negatívimként is felhozni, ezek pl a multikulti bennszülöttek, erdei lázadó a kalasnyikovval, vagy az egyetlen töltelék birodalmi feka tiszten kívül az összes árja birodalmi gonosz, és az ugyancsak súlytalan de kötelező kvóta meleg szál. Azt viszont el kell ismerni, hogy ha felveszi az ember a fonalat, van mondanivalója a sorozatnak, és nézeti magát. Soha rosszabbat ebből a franchise-ból, én várom a következő évadot is!
9/10
rekszem 2022 nov. 27. - 19:42:46 9/10
Végre egy kiváló sorozat, ahol kifejezetten jók a színészek, a cselekmények logikusak és egymással koherensek. A tetteknek súlya van. A dialógusok is értelmesek, jók, a főszereplő karakterfejlődése is tökéletesen végig van vive és hagynak is erre időt. Magyarán az Obi Van tökéletes ellentéte, ami egy nézhetetlen kreténség volt. Remélem, hogy a Star Wars ebbe az irányba megy tovább ez elmúlt évek debilsége után.
Összes hozzászólás