4 hónap, 3 hét, 2 nap

Bakancslistához adom
4 luni, 3 saptamani si 2 zile / 4 Months, 3 Weeks and 2 Days
16 éven aluliak számára nem ajánlott román filmdráma, 113 perc, 2007

Értékelés:

157 szavazatból
Szerinted?

Otilia és Gabita szobatársak egy kollégiumban. Munkatársak az egyetemen. Egy romániai kisvárosban járunk, a kommunizmus utolsó éveiben. Otilia kivesz egy szobát egy olcsó szállodában. Délután egy bizonyos Bebe úrral van találkozójuk. Gabita terhes, az abortuszt tiltja a törvény, és még egyikük sem volt soha ilyen helyzetben.

A 4 hónap, 3 hét, 2 nap egy nagyobb projekt része, melynek címe: Mesék az aranykorból, a romániai kommunizmus szubjektív története, a városi legendák fényében. A projekt célja, hogy a kommunizmus témájának közvetlen érintése nélkül, pusztán az egyéni lehetőségeken keresztül láttassa ezt a balsors sújtotta időszakot, melyben az emberek kénytelenek voltak megpróbálni normálisan élni. A 4 hónap, 3 hét, 2 nap a sorozat első filmje.
Bemutató dátuma: 2008. január 10. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Szereplők

Gabriela 'Gabita' Dragut
Viarel 'Domnu' Bebe
Dr. Rusu

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
3,14159 2023 júl. 17. - 09:07:56 9/10
A "maga nemében" nagyon jó film, már ha létezik ennek kategóriája. Végre egy aránylag egyedi film, eredeti elképzelésben, és elég összetett is, ha kicsit mélyebbre ásunk a filmben.
Néhol elég idegesítő, de jó okkal.
luci87 2020 dec. 17. - 19:17:59 Előzmény ironnori
Igen,megrendeitő volt,és számomra kicsit fura volt
Spoiler!
Hogy mutatják a szinte teljesen lapos hasát a lánynak vizsgálatkor,holott ez már egy jo nagy magzat,majd 5 hónapos! Szoval nem 2-3,ami még tényleg,szinte alig látszik....
luci87 2020 dec. 17. - 18:28:37
Lehangolo,es szomoru film,kicsit elhuzva helyenként,pl.a közepetáján a pénzrol valo alkudozás..
Dandras121 2020 jún. 17. - 23:45:17 Előzmény Deniss
Hatvan év alatt 7400000 magyar gyermeket öltek meg még a születése előtt. Ma ennyivel többen lennénk és nem pedig kihalófélben. Ha ezek után is azt gondolod, hogy engedélyezni kellene minden abortuszt, mert az egy egyéni döntés, akkor nagyon nem érted mi a lényeg. Továbbá gondolj bele, te is lehetnél az egyik ebből a 7 és félmillióból.
8/10
dandelion83 2020 márc. 29. - 12:36:25 8/10
Kőkemény dráma, nagyon depresszív, nyomasztó, szinte levegőt sem kapsz közben, mégsem tudod nem nézni tovább. Valahogy nem enged, odaláncol a képernyő elé. Rétegfilm, lassan csordogál, állandó a feszültség minden szereplőben, így bennünk is ezt az érzést generálja. Tetszett, de nem szeretném még egyszer megnézni.
9/10
bogdandy 2017 jan. 07. - 13:46:00 9/10 Előzmény Hatnull
Tökéletesen egyetértek. Remek film. Aki nem érti meg a film finom szerkezetét, csak egyfajta dokumentálását látja egy abortusznak a szocializmusban, annak hiába megnéznie. Maradjon a mozgalmas látványos hollywoodi filmeknél.
10/10
Shaba 2015 jún. 14. - 14:27:45 10/10
Itt mindenki valaki máson élõsködik. Gabita Otilián, az õ aktív segítsége, majd önfeláldozása révén, Bebe doktor a lányok szorult helyzetén, ami a kezébe juttatja õket, a szállodai repeciós a hatalom megszabta törvények örvén élõsködik-dolgozik saját zsebre és belátásra, Otilia az érzelmileg is megállapodott jövõ ígéretét számára megvillantó võlegényén és annak családján, illetve a lehetõségen, amivé általuk lehet, a félelem átitatta légkörben a simlisek – nem éppen szendék – mindenkin, aki útjukba vetõdik, a rendszer pedig minden egyes emberen, még azokon is, akik kiszolgálják. Méreg hatja át a sztorit, az életet egy másik életért elv halálos mérge. Rátelepszik a szereplõkre, miazmaként fertõzi a beszívott levegõt is, életerõt szív el.

A magzat az anyja jövõjén élõsködik, ami viszont az övét kizárja, s kívánja a fennmaradásáért cserébe azt engesztelõ és véres áldozatul. A holnap a mán, a ma a holnapon. A film fatalitása a mindezt befogadó közeg felszított és megidézett emlékein, ösztönös szimpátiáján, felháborodásán, precízen kiváltott megrökönyödtén, a szavak az általuk vázolt történések homogén brutalitásán, a történet a benne és általa kiejtett szavak józan borzalmán, kimondottak és elhallgatottak esetén egyaránt. Az egymásra utaltság és mások általi kíméletlen kihasználtság valós mértéke, kiszámítottsága, gyalázatosan hûvös, rideg logikájú láncolata korántsem szimbiózist ír le, inkább egy a filmben ábrázolt egyének életében és a társadalom megtépett szövetében ettõl merõben idegen képet ábrázol. Megtelepszik a tudaton és megbénítja. Ez a legbetegebb homoparazitizmus civilizáltra konszolidált, csupán látszatra kontinentális válfaja. Vérben gázol a film, mert embert öl, életet olt ki oly módon, hogy egyért cserébe látszatra életben hagyja valamennyit. Holott leszámol mindõjükkel.
8/10
Sadenal 2015 febr. 09. - 10:55:20 8/10
Iszonyatosan nyomasztó film, fõleg így délelõttre. Aki meg akarja nézni az vegyen elõtte nagy levegõt, és gondolja át még egyszer. De nem azért mert annyira rossz volna, hanem mert a története olyan, hogy napokig benne marad az emberben amit rossz szájíz kísér. Az ütõssége miatt 8/10, de többet nem nézem meg az biztos. :O


8/10
8/10
Deniss 2014 dec. 08. - 23:39:41 8/10
Így van ez egy nagy baromság hogy nem lehet abortuszod bárhol a világon ,miért nem dönthetem én el hogy akarom vagy fel tudom -e becsületesen nevelni azt a gyermeket!
Vagy esetleg ha meg van a baba és nem tudom rendben fel nevelni jön a gyámhivatal s elveszi tõlem azt akit a legjobban szeretek a világon !!! Igaz milyen korrekt ez ?!
Valószínûleg azért ezt vittek vászonra mert :
1. -ez volt a legegyszerûbb módja és a legmegrendítõbb!
2.- meg mindig nagyon sok a kommunista ! pl. míg Ponta volt a vezér hátulról Iliescu mozgatta a szálakat!
offtopic
csabaga 2014 dec. 08. - 16:48:25 Előzmény Deniss
Ez tényleg rémes,de ez a film bárhol(némi túlzással még Írországban is) játszódhatna,ahol tilos az abortusz és nincsen lehetõség fogamzásgátlásra.
Nem igazán értem,az általad írt szörnyûségek helyett miért ez a film központi témája.
8/10
Deniss 2014 dec. 08. - 11:41:38 8/10
Latom vannak akik fiazzak ezt a filmet ,de a tartalmat ha elolvassa nem értem akkor miért nézik meg !!!
Egy érdekes témát hozok fel a filmmel és a kommunizmussal kapcsolatban :
- Mivel én itt élek Romániában és éltem 8 evet a kommunizmusban is felsorolok egy pár érdekes és egyben szörnyûséget !
- 10 vagy 20 liter benzint adtak egy hónapban
- páros rendszámú autóval csak páros napon lehetett járni az utakon ( páratlannal páratlan napokon)
- órákat kellet állni sorban egy pár zokniért (méretet nem választhattad csak amilyet eléd löktek)
- hús az üzletben nem volt csak kompot,keksz, cukorka stb
-kenyeret falusi embereknek nem adtak ,mivel o megtudja sütni magának !
-Magyarba egy hónapba csak egyszer lehetett menni
-akit elkaptak az utcán sétálgatni hogy nem dolgozott azt azonnal vitte be a rendõrség jól elvertek és aztán volt munkája !
-napi szinten áram szúnét volt kb 8 órán keresztül két felvonásban délelõtt és este (azt mondta Ceausescu hogy spóroljunk ne pazaroljuk az arámot!
Meg meg sorolhatnám de inkább hagyjuk a múltat mert nem volt egy jó élmény fõleg az 1-4 osztály , vertek minket a tanítók mint a lovakat ! (Sok esetben részegen tanítottak )
10/10
Shaba 2014 nov. 01. - 22:20:27 10/10
Már közel öt esztendeje annak, hogy láttam, s hatása, mit gyakorolt rám, máig nem oldódott: nem voltam képes újra megtekinteni. Olyan sötét és kegyetlen szorítás ez a film, ami már csak brutális racionalitása révén sem engedi ki soha markából a világosságot. Tudtam minden történésnél és nyújtott megállásnál, mit tár fel és hoz ránk a következõ mozzanat vagy jelenet, mégsem oldódott a zsibbadt rémület bennem. Ez nem látlelet, mint azt sokan állították róla. Ez a lélek közel sem egzisztenciális vergõdésének távlati kataklizmája: kikezdhetetlen, kicselezhetetlen, feloldhatatlan. Bénító, rontó. Még a gondolatmorzsákért is hosszú percekig kell a zsebben kotorászni, hogy aztán mihamarabb kifordítsuk onnan. Ez a teher nemigen cipelhetõ. S mégis cipelik közülünk s közülük megannyian, hiszen kénytelenek. Ez a film egy gyûlöletes remekmû.
Edmond Dantes 2013 ápr. 13. - 22:18:17
4 hónap 3 hét 2 nap.....25 év. 25 évvel ezelõtt nagy film lett volna, na de 2007-ben?! Arany Pálma és egyebek? 2007-ben nem valami nagy ügy bemutatni, milyen rémisztõ, sivár, szürke,veszélyes, szekus stb. hely volt Ceausescu Romániája. Kései kárpótlás? Annak egy díjesõ sok is meg kevés is. A két nõ személyes drámája márpedig idõhöz és helyhez kötött esetünkben.
10/10
malmsteen11 2013 márc. 09. - 18:28:27 10/10
ritkán adok nagyon maximális pontot filmre,mert kritikus vagyok nagyon, de ez 10pont!Elgondolkodtató a film.
Djoko 2013 jan. 24. - 19:31:40
Nyilván nem propagálta az abortuszt, sõt ellenkezõleg. Se sokkal inkább bemutatta hozzá azt az anyagi és lelki nyomort, ami ide vezette a két lányt, és amit még a diktatúra légköre is konzervált. Borzasztóan nyomasztó, de éppannyira lebilincselõ film.
10/10
Hatnull 2013 jan. 23. - 23:54:03 10/10
És nem ártana kiraknod a spoiler szót, mielõtt a film jeleneteit ecseteled, hacsak nem szándékosan akarod elrontani mások filmélményét.
10/10
Hatnull 2013 jan. 23. - 23:26:18 10/10
Hát ezek szerint sajnos te semmit sem értettél belõle, talán bigott vagy, esetleg túl fiatal, netán mindkettõ. A film elsõsorban nem az abortuszról szól, hanem az emberi önfeláldozásról, az aljasságról, a butaságról, a félelemrõl, a szorongásról, a kilátástalanságról, de ezzel egy idõben még a korrupcióról, a diktatúra mûködésérõl, a végtelen kiszolgáltottságról is.
Eredeti, szikár, izgalmas és döbbenetes alkotás, amelynek tükrében még fájóbb látni, hogy hol tart a magyar mozi a románhoz képest: sehol.
Gondolkodó embereknek kötelezõ darab.
10/10.
5/10
ironnori 2013 jan. 23. - 22:57:47 5/10
***SPOILER PÓTOLVA***

fu, szerintem iszonyatos film volt. persze megnéztem végig, anélkül nem mernék véleményezni sem. a témája érdekes, ma is vitatott téma, nekem is megvan a véleményem róla. sõt szerintem mindenkinek van egy álláspontja. nem gondoltam volna, hogy végig az abortuszról fog szólni, amely szerintem önmagában szörnyû dolog, nem hogy trendként, irányvonalként jelenítsék meg. sõt szerintem külön szörnyû, hogy több példát is felhoztak az abortuszra, kb 3 lány nevét felsorolták, gyönyörû.

nem tetszett, nyomasztó, nem abban az értelemben, hogy átgondolom az életem stb. nyomás, hanem a 'aztamindenit, ez nem egy kellemes film volt mégsem'. vagy nem tudom hogyan írjam le pontosan a gondolataimat. többször eltakartam a szemem.

oktatófilmnek mindenképp jó, a fiataloknak meg kellene nézni, hogy tudják milyen kockázatot vállalnak.

mikor a magzatot mutatták vagy fél percen keresztül az különösen megrendítõ volt.

10/5 - de csak, mert európai és érdekes a téma.
10/10
Kendy 2012 ápr. 18. - 16:11:43 10/10
Most néztem meg filmet.

Nekem nagyon tetszett szerintem hibátlan.
Bevallom õszintén semmit se tudtam errõl a filmrõl még csak nem is hallottam róla.
De ennek ellenére nagyon tetszett!

Az Otiliát alakító Anamaria Marinca színésznõ hibátlan!
Fantasztikusan jól játszik.
Eddig még a nevét sem hallottam de utánanéztem és sok filmben játszik.
Nem csak román hanem amcsi és német filmekben is.
Bízom benne.hogy a karrierje jól alakul mert megérdemelné.

Otilia karaktere számomra igazi hõs.
Nem ismerek ilyen embert aki mindent a barátjáért,barátnõjéért.
Feladja a kapcsolatát is és megkockáztatja a börtönt is csak,hogy segítsen Gabitán.

Gabita mint karakter nekem nem volt szimpatikus sajna.
:(
Nekem nagyon butának,felelõtlennek és szétszórtnak tûnt és emellett meg hazudozott is a barátnõje elött.
:(
A Gabticát játszó Laura Vasiliu is hibátlan volt szerepében.

Kevés román filmet láttam de eddig ez volt a legjobb ezek közül.
10/10
offtopic
Kendy 2012 ápr. 18. - 15:51:48 10/10 Előzmény Boyocka
Nekem is ez jött le teljesen amit írtál!
Totál igazad van ebben!
Összes hozzászólás