A doboz

Bakancslistához adom
The Box
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 115 perc, 2009

Értékelés:

402 szavazatból
Szerinted?

Arthur az Amerikai Űrkutatási Hivatal mérnöke, a felesége, Norma irodalomtanár. A házaspár a középosztálybeliek átlagos életét éli a múlt század hetvenes éveiben. Az anyagi helyzetük váratlanul megrendül, amikor mindkettőjüknek munkahelyi problémái támadnak. Másnap egy dobozt találnak a küszöbön. Azután felbukkan a kézbesítő is, aki elmondja, hogy megváltoztathatják az életüket. Egy napjuk van arra, hogy eldöntsék, megnyomják-e a dobozon lévő gombot. Ha megteszik, meghal egy általuk nem ismert ember, ők pedig egymillió dollárt kapnak.
Bemutató dátuma: 2010. január 21. Forgalmazó: Budapest Film
FEA2 FEA2

Stáblista:

Szereplők

Norma Lewis
Arlington Steward
Norm Cahill
Dana Steward
Clymene Steward

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
5i 2020 dec. 27. - 06:05:42 10/10
Zseniális film!!!
8/10
Gavroche1 2020 ápr. 12. - 01:45:59 8/10 Előzmény esernyo
Könnyen lehet, hogy ő már a sokadik volt akinél kilincselt Stewardbá' mert az eddigiek elküldték. Előbb-utóbb valaki megnyomja, hiszen mielőtt felajánlja a lehetőséget, igyekszik megkeseríteni az életed azzal a céllal, hogy a táska zsozsó jelentsen kiutat. Ezért alázta meg a nőt nyilvánosan a diák elméjébe férkőzve, és intézte el a férj karrierjét is. Nem kispályás! Mindig azt bünteti akit belehajszolt a bűnbe. Olyan mint mikor a civil rendőr hátulról tol miközben nyugodtan előzöl valakit a 2x2 sávos úton, majd ha gyorsítasz a belső sávban, hogy eltudd engedni akkor téged büntetnek meg. Valahol igaza is lesz, mert túllépted a határokat amiket bekell tartanod nyomás hatása alatt is.

Valójában az ember természetéből fakadóan gyarló, nem annak örül minden nap újra és újra amije van, hanem annak amit megakar szerezni. Ez a tulajdonságunk az ami elindított a fejlődés irányába és tart minket mozgásban. Ugyanakkor a legtöbben hajlamosak figyelmen kívül hagyni, hogy önös érdekeiket ne mások szenvedése árán valósítsák meg.
10/10
John Falcon 2019 dec. 08. - 16:03:34 10/10
"Kétféle módon juthatunk el az életünk végéhez: béklyóban, vagy szabadon. A döntés a mienk."
10/10
Megmondokmindent 2019 okt. 31. - 17:48:18 10/10
Én szeretem ezt a filmet. Talán pont azért, mert nem átlagos.


SPOILER!!!!

Nekem ez a film olyan, mint egy vers- mindenkinek mást mond. És pont attól izgalmas, hogy nem válaszol meg minden kérdést, sokáig lehet még boncolgatni- minek a Mars-szál, Isten hitről szól-e, a jó és a rossz örökös harcáról? Igen és nem :).
Nekem erről szól: más civilizációról tesztelnek minket, embereket. Unalomból? Játékból? Kegyetlenségből? (Ja, persze, hogy az emberiségből indulok ki...). Vagy azért, hogy érdemesek vagyunk-e arra, hogy tovább létezzünk. Ezt az erkölcsi dilemmát nevezzük mi vallásnak. Számomra tehát azt a két utat mutatja meg, ahogy mi élünk: Istenben, vagy más civilizációk létézésében bízva. (Nyilván van ezen kívűl más "út" is). És Isten, vagy az "ufók" létezését mindig tesztekkel akarjuk igazolni, amik lehet, hogy nem is léteznek. Számomra, elvontan, de erről szól ez a film.
1/10
wakethefuckup 2019 febr. 08. - 16:48:05 1/10
1/10 nehéz ennyire elrontani egy filmet, látszik hogy alapvetően tehetséges rendező csinálta (ő rendezte a Donnie Darko-t is ) csak itt semmire nem tudott kijukadni a film végére.

Kb olyan mint Danny Boyle-tól a Sunshine, lett volna mondanivalója, csak semmit nem sikerült belőle kifejteni 2 órán keresztül :(
BlueTT 2018 okt. 22. - 23:50:12
Hát, ez minden volt, csak az nem.
Tankérem 2018 okt. 22. - 23:32:25
Olyan sokan írják, hogy unalmas, meg vontatott és hogy ezért rettenetes...:) Sokaknak semmi türelmük nincs... Jó volt, mert hozta a thrillernek megfelelő nyomasztó hangulatot. Lehet, hogy nem minden derült ki, de a film lényege nem a megoldás, hanem a film maga... És az sem baj, hogy egy csomó kérdésre nem adott - egyértemű - választ, mert sokaknak nagyon fájdalmasan, de gondolkodnia kellett. Agytorna...
Andikacska70 2018 márc. 04. - 21:41:18
pocsék egy film, alig vártam, hogy vége legyen
6/10
sorozatneked.hu 2018 jan. 28. - 22:05:44 6/10
6/10

Az eleje tényleg rejelmesen és jól indult aztán az utolsó harmadára kicsit leült, de összeségében nem bántam meg, hogy megnéztem. Mondjuk kicsivel több magyarázatot is adhatott volna a film a végén, így túl x-aktás lett. :)
5/10
idõjós1010 2017 júl. 30. - 19:23:58 5/10
Nálam ez egy jóindulatú 5 pontos. ....mert bár az elsõ KB 60 perc, még tulajdonképpen egyben is volt, késõbb sajnos erõsen átment agymenésbe. Buggyan egy darab. Sajnos többségében kizárólag késõ este jut már idõm csak filmet nézni, így két részletre bontva ültem le a film elé, de sajnos a második felében már sok örömöm nem volt. Lehet hogy picit túl is tekertem belõle egy 5-10 percet, és így ki is maradhatott belõle számomra lényeges rész, de úgy éreztem, hogy ez mindenképp túlontúl elvont az én ízlésemnek. Így KB 90 perces játékidõnél én ki is kapcsoltam.
tortura 2016 szept. 01. - 18:49:18 Előzmény szirgabor
Hasonlóképpen érzek én is. Rettenetes volt, de úgy voltam vele, hogy most már mindegy, de végignézem. Vártam a végére valami feloldást, megkönnyebbülést, mindhiába.
Eddig se szerettem C. Diaz filmjeit, ezután se nagyon fogom õket keresni. Igaz, a film nem az õ hibája, õ hozta, amit tõle el lehet várni.
Querelle 2016 aug. 28. - 10:12:10
Érdekes, hogy 1976-ra tették a film történetét, és összefüggésbe hozzák a Mars szondával.Holott abszolúte fölösleges, hiszen ha csak egyszerûen van a doboz, van a bácsi, aki hozza, és adottak a feltételek a pénz megszerzéséhez, elég lett volna.A marsi körítés semmit nem ad a filmhez, lényegtelen.Semmi nem magyaráz meg, illetve ennyit megmagyarázhatott volna akármilyen egyszerûbb háttérsztori.
esernyo 2015 márc. 20. - 02:22:18
SPOILER

+1 Vajon mi lett volna ha a végén a nõ nem nyomja meg a gombot? A feleséget mégsem kellett volna lelõni?

SPOILER
7/10
InteriorLulu 2014 jún. 15. - 01:28:51 7/10
A kérdéseid teljesen jogosak, szinte egytõl-egyig. Pont itt van a film nagy problémája, hogy az eredeti novella alapszituációja (doboz, gomb - ami egyébként konkrétan jelez egy irodában! -, meghal valaki, jutalom-pénz) köré kerít egy másik, elég zavaros történetet is. Önmagában egyébként egy másik sztori még nem lenne baj, sõt. Ám túlbonyolítja, és olyan jelenetekkel, mozzanatokkal, mondatokkal zsúfolja tele, melyek önmagukban teljesen értelmetlenek, lévén nem értjük õket, és/vagy nem kapunk rájuk választ. Ezek azok, amiket felvetettél, legalábbis a többségük. Szépen összegyûjtötted, respekt! :-)

SPOILER!!!

Van egy-két kérdésed, ahol a felvetésnek szerintem nincs nagy jelentõsége, és van, amire szerintem tudom a választ.
Stewardnak, a roncsolt arcúnak a "zombik" a segítõi, az alkalmazottai, akiket vagy õ irányít telepatikusan, vagy közvetlenül az õ megbízója, a marsbéli intelligencia, ez mindegy is. Van egy másik segítõje is, a szemüveges, erõsen kopaszodó csóka, a Nemzetbiztonsági Hivatal alkalmazottja, az teljesen normális ember, bár túl sokat õ sem tud, de õ közvetít a marsi akarat és a földi fõhivatalok, például a NASA között. Az õ révén épült be Steward Langley-be.
Lényegtelen, hogyan akarják a sikertelen teszt végén elpusztítani az emberi fajt. (A sikertelen nyilván azt jelenti, hogy az emberek nem mennek át a nyomógombos próbák tömkelegén. Gondolom, a marsi intelligencia meghatározott egy "kritikus tömeget", mely felett sikertelennek ítélik a tesztet, azaz, ha túl sok alany nyomja meg a gombot, az a szemükben azt jelenti, hogy a nem tudjuk korlátozni a vágyainkat a fajunk jövõje érdekében, a fajunk fenntartására alkalmatlanok vagyunk, tehát pusztuljunk is el).
Steward egyébként valóban elvileg örökéletû. Erre utal az a párbeszéd, ahol a szemüveges kopaszodó mondja a NASA-fõnöknek, hogy a villám-csapta Stewardban (a halálát követõen) megszûnt a sejtjei pusztulása. Viszont meg lehet ölni, legalábbis ezt mondja az autóban a Mikulás-karambol elõtt Alfrédnak a sorstársa, viszont ezt nem fejti ki részletesebben.
Sikeres teszt esetén újabb próbák következnek, és a hangárban a fénybe-folyadékba vonuló emberek már egy ilyen újabb próbát mennek elõkészíteni. Hogy ez pontosan mit jelent, persze fogalmam sincs, valószínûleg a rendezõnek sincs, mint ahogy sok más dologról sincs. :-p A fegyveresek amúgy nyilván a Hivatal parancsait hajtják végre, teljesen normális emberek. Hogy a marsi intelligenciának behódolt-e a kormány, szintén nem derül ki.
Az orrvérzés konkrétan az, hogy a marsi intelligencia/Steward épp belejut a zombik fejébe. Ekkortól válnak "alkalmazottá", zombivá. (Bár ez sem teljesen tiszta). A motel pedig, ahol a bébiszitter is "lakik", a transzportáló-állomás, a medence az átjáró. Viszont nem tudni, hogy az üdvözülésen/kárhozaton túl hova vezetnek az átjárók.
Ami szerintem nagyon fontos lehet, az a fõhadiszálláson néha elõbukkanó, gyorsan pergõ mozaikokból álló világtérkép. Szerintem azt mutathatja, hogy épp hogy áll a teszt, konkrétan van-e épp olyan a világban, hogy nem nyomják meg a gombot. De persze ez sem biztos, mint ahogy annyi minden más sem...

A többi kérdésre sajna egyáltalán nem tudom a választ. :-( Pedig kétszer is megnéztem a filmet. Nem rossz egyébként még így sem, legalábbis jó a morális alapfelvetéssel összefüggésben az, hogy egy földönkívüli intelligencia tesztel minket, aminek ráadásul súlyos tétje is van, csak épp túl sok az értelmetlen mozzanat, és így egy nagy katyvasz lesz az egészbõl. Kár érte, egy sokkal jobb forgatókönyvvel és rendezéssel sokkal több mindent lehetett volna kihozni a sztoriból.
7/10
lessmessino 2014 jún. 05. - 01:19:30 7/10
7/10 annyit megérdemel, egy gondom volt nekem is, hogy maga a film nem igen magyaráz meg semmit a végén, sejtettem, hogy vallásos dologról szól az egész, de volt mikor azt hittem, hogy földönkívüliekrõl szól :D

SPOILER
igazából a film-ben sok említést tesznek, hogy mirõl is szólhat ez az egész, de mindig félbehagyják, megvágják stb.. és nem rágják az ember szájába, elhangzik, hogy ez a purgatórium, ami lehet akár igaz is, mivel mindig megváltásról beszélnek, így aki nem nyomja meg a gombot az megváltást nyer és a mennybe jut, ahova a portál keresztül Arthur is, viszont annyi a baj ezzel, hogy a purgatóriumban, nem kéne mindenki másnak vígan élnie, ezért baj a filmel kapcsolatban, hogy nem igazán magyarázza el mi is ez az egész, viszont, ahogy már elhangzott valakitõl, elég egyszer eladni az ember lelkét és onnantól megvan pecsételve a sorsa, de ez csak mindazoknak vigasz akik hisznek és vallásosak, én csak abban hiszek amit látok, ezt a filmet láttam :) és nem volt rossz, az elsõ fele tényleg jó, de többször is feltettem magamnak azt a kérdést a film közben, hogy ez meg mi a ***** akar lenni xD végére kapsz egy morzsát és csõ

VÉGE

egyébként régóta terveztem megnézni csak sose jutottam el odáig és hát teljesen mást vártam, nem gondoltam, hogy ennyire vallásos lesz
szirgabor 2014 márc. 15. - 15:55:10
Hát vége lett, hála égnek! Rettenetes volt.
És a végére sem lett semmi értelme, sõt.
És miért minõsítették ezt thrillernek. Ahhoz semmi köze.
Ez egy ál-misztikus, "tudományoskodó", "fantasztikuskodó" katyvasz.
Kár volt az idõért
szirgabor 2014 márc. 15. - 15:20:58
Másfél órája nézem. Borzalmas
szirgabor 2014 márc. 15. - 14:44:01
Egy órája nézem... Ez most mi ez?
Várom a fülét vagy a farkát, de még egyik se látszik...
Bob19 2014 márc. 10. - 11:00:51
Látom sokan nem értették a filmet.:)
Még hogy egy beteg elme szüleménye? Az elveszett gyerekek városa, na az tényleg egy beteg elme agyszüleménye. Meg a Faun labirintusa. Ezeknél én ezt a filmet jobban élveztem. Csak el kell rugaszkodni egy kicsit a valóságtól.:)
Érdekes, hogy így lepontozták pedig pont az ilyen "hülye" filmeket (lásd fentebb) szereti a nagy közönség, de hát biztos csak azért mert ezt nem egy híres rendezõ készítette...
7/10
6/10
Nira1900 2014 febr. 08. - 21:06:50 6/10
A hozzászólások némelyikén viszont igen jókat nevettem, már ezért megérte! :D
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu