A gömb

Bakancslistához adom
Sphere
amerikai sci-fi akciófilm, 134 perc, 1998

Értékelés:

291 szavazatból
Szerinted?

A Csendes-óceán mélyén egy ismeretlen eredetű, 300 éves űrhajót találnak. Négy fős tudóscsapatot küldenek le a víz mélyére, hogy kiderítsék, van-e élet a hajón. Amikor leereszkednek a mélységbe, egy hatalmas fémgömbre bukkannak, amiről hamarosan kiderül, hogy a jövőben, 2048-ban készült Amerikában. A tudósok behatolnak az űrhajóba, ám nem is sejtik, mi vár rájuk, ahogy azt sem, milyen emberként térnek majd vissza - ha egyáltalán visszatérnek.

Stáblista:

Szereplők

Dr. Norman Goodman
Ted Fielding
Dr. Elizabeth Halperin
Harold Barnes
Pilóta
Alice Fletcher

Hozzászólások

Szerinted?
M Ingrid 2020 ápr. 14. - 05:05:19
Zavarba ejtő film. Ember legyen a talpán, aki érti, miről szól. Jó, egy scifiben bármi megtörténhet, de akkor is vannak történetvezetési szabályok. Ez a film egy zagyvaság.
Stayin 2018 júl. 30. - 23:05:53
Ha egy testet két különböző közegbe teszünk, megváltozhat a sajátfrekvenciája.
A hullámterjedési sebesség valóban más, de a hangszálak is máshogy rezegnek.
Oh jajj 2018 márc. 24. - 12:05:55 Előzmény Pásztory Roland
Minek? Héliumban a hang terjedési sebessége más, nem a hangszálak rezgése.
Pásztory Roland 2018 márc. 12. - 18:53:38 Előzmény Oh jajj
Próbáld csak ki a héliumos lufit...
proklima@freemail.hu 2017 dec. 09. - 15:02:50
Szerintem jó film. Akinek meg nem teszik, az ne nézze. 9/10.
Oh jajj 2017 aug. 26. - 11:24:44
Most látom elõször. Sajnos olyan ostobaságok hangzanak el már az elején, amik miatt a sci-fi megjelölés egyáltalán nem illik rá. Pl. héliumot lélegeznek oxigén HELYETT. És a héliumban azért más a hangjuk, mert "másképp rezonálnak a hangszálak". És még sok hasonló hülyeség, harminc perc alatt.
Torolt Felhasználo 2016 febr. 15. - 13:22:24
Pfff.
Alapból a könyv elmagyarázza ami itt szemet szúr: hogy a kötsög tudós azért nem tud olyanbúvárkodásnál alapvetõ dolgot mint a fejlámpa kezelése, mert nem arra vették fel hogy õ búvárkodjon, hanem mert Földönkívüli Vészhelyzet van, neki meg ezzel összefüggõ szakterülete van, ezért hiába "életképtelen", mégis õt küldjük.

Itt az a gond hogy:
- a látvány láma, pláne a költségvetéshez képest
- nem épül fel bennem feszültség a film alatt
- nincs kifejtve a sci-fi része, ami miatt a könyv népszerû tudott lenni (könyörgöm, ott a legizgalmasabb részekazok ahol üres folyosókon mászkálnak!). Csináltak egy trehányul összecsapott akciófilmet aminek se füle, se farka, se súlya.
Alapban rossz volt a film mûfajválasztása. Ez egy kisköltségvetésû hardcore sci-fi kéne legyen, nem egy látványfilm. Nem is mûködik.
Torolt Felhasználo 2016 febr. 13. - 23:52:17
Pedig igaza van, a film csapnivaló.
A könyv az jó volt - pont ugyanaza szitu mint a Jurassic Porknál.
millkamill 2015 okt. 28. - 10:30:45
Huh, ez nagyon gyenge film. :( Hangulata az van és ha valakit a logika hiánya nem zavar egy filmben, akkor egyszer meg lehet nézni, de én falra mászom, ha ilyen értelmetlenségeket látok.
Csak egy pár dolog, ami nálam kiverte a biztosítékot:

***SPOILER***

Azt ki gondolja komolyan, hogy csak úgy összeszednek 4 darab tudóst, akik nem tudják, hogy miért mennek oda, majd "ledobják" õket egy ilyen fontos bevetésen. Kiképzés nélkül. Könyörgöm, azt sem tudják, a hajóval mit csináljanak, az sem derül ki, hogy úszni tudnak-e, nemhogy ilyen szinten búvárkodni, Norman a fejlámpáját sem tudja bekapcsolni!! De nyilván hihetõ, hogy rájuk kell egy ilyen küldetést bízni. Pfff...
A fõnök nem válaszol, hogy õ mégis ki, de közben Normant lerámolja, hogy Beth-et miért ajánlotta korábban egy értékelésben. Norman tiltakozik, hogy nem tudta mire ajánlja, de ez a fõnököt (nem tudom, hogy hívják) nem hatja meg. Bakker, ha nem tudja, hogy bányásznak vagy virágkötõnek kell alkalmasságit kitöltenie, akkor hogy kérhetik rajta számon??
Kiválasztják õket, beavatják a részletekbe... majd megkérdezik, hogy szemüveg nélkül látnak-e, mert fizikai alkalmasságot ezután mérnek fel. Szigorúan kérdésekben csak.
Két csaj üzemelteti az egész bázist lenn, akik annyira mellékszereplõk, hogy messzirõl üvöltött, hogy õk lesznek az elsõ hullák.
Amikor elõször megjelennek a monitoron a kódok, akkor a csajnak személyesen oda kell sétálnia a többiekhez, hogy értesítse õket. Amíg odamegy, addig meg biztos úgyse történik semmi fontos a monitorokon. Biztos unja is már, mert miután a másik nõ meghalt, õ ül ott 0-24-ben.

És akkor azokról még nem is szóltam, hogy kb a fél világ 100 év alatt megtermelt GDP-jébe került a lenti infrastruktúra felépítése és üzemeltetése, amit õk lazán felrobbantanak, majd "felejtsük el, jó?"-val elintéznek. Vagy az egy gagyi csappal lehet az egész hely nyomását szabályozni (a GDP-bõl ennél komolyabb megoldásra már biztos nem futotta), a kis hajóhoz praktikusan mindig ki kell caplatni 12 óránként, a nyomáskülönbség csak abban az egy bizonyos jelentben zavaró, de Norman minden védõfelszerelés nélkül simán bírja - szerintem megdöntötte a szabadtüdõs merülés világcsúcsát; a szuperfontos filozófiai kérdéseket és személyes ellentéteket természetesen mindig vészhelyzetben kell megvitatni.
Stb., stb., stb.

Nem vagyok atomfizikus, de nekem borzasztóan illúziórombolóan kilógott a lóláb minden második jelenetben.
Querelle 2014 okt. 19. - 09:51:52 Előzmény -greghouse-
Hoffman tényleg jó színész, de én szerintem ebben a filmben ez valahogy nem jön ki, semmi olyat nem kell tenni ami a kvalitását kidomborítaná, ugyanúgy, mint a Vírusban, ott is jó, de mint filmes szakmunkás, semmi extra.
-greghouse- 2014 febr. 17. - 22:51:24
Nem rossz ez a film, és Hoffman zseniális, de õ mindig ilyen.
Azonban az én vesszõparipám a forgatókönyv. A közepén leül, utána sem lesz érdekesebb.
Nem lehet Solarishoz mérni.
Nagyon jó, látni kell, de sosem lesz Solaris szintû.
Kozutas 2014 febr. 16. - 23:25:03
Gyenge.
8/10
méregfog 2014 febr. 16. - 18:12:47 8/10
Nagyon bejön a film.
Most pedig tippversenyt hirdetek:
- megvágott verzió lesz
- avagy újraszinkronizált
- vagy mindkettõ
8/10
ceia 2014 febr. 16. - 17:18:51 8/10 Előzmény Keló Scofield
Vannak nõk, akik azt viselnek.. talán mert akkor erõsebbnek, magabiztosabbnak érzik magukat. Talán annak is tûnnek, de az ilyenek biztosan nem azok. Ritkább esetben a rossz látás is lehet az oka, a férfi óra és így a számlapja is nagyobb :P Egy sztárról tudok, aki tényleg férfi órát hord: Mary-Kate Olsen.
10/10
Pikacsu 2014 febr. 16. - 11:04:55 10/10 Előzmény JohnnyBGood
A filmben nem lenne értelme, hogy van a gömbnek ajtaja, pl a gömb teljesen tökéletes és misztikus jelenség, gondolom a könyvben több szerepet kap a gömb, de itt sok izgalmas jelenet van ami nagyon jól megvan csinálva.
Ami rossz, hogy a film azzal indul, hogy találnak egy ûrhajót, rengeteg ideig ez fõ szál, aztán a gömbel folytatódik végül is a film 2. felében elveszik a film fele.
Meklód fia 2013 szept. 30. - 16:27:21
gyenge eresztés. Habár az bennem is felmerült már, hogy ûrhajó fekszik az Atlanti-Óceán mélyén, mert az megmagyarázná a kontinensek vándorlását, de ezt a gömbös dolgot, hogy minek találták ki vagy mi ihlette nem tudom...
Hasonlóan elvont film, mint a halálhajó. A könyv biztos jobb lehet.
JohnnyBGood 2013 aug. 29. - 02:17:28
..de talán a legjobb, hogy a könyvben megtudjuk milyen az ha bent van valaki a Gömbben és mi történik odabent! Ez a filmben nagyon el lett mismásolva, lezavarják a kapcsolati részeket 10mp alatt.
JohnnyBGood 2013 aug. 29. - 02:14:57
A könyv zseniális, aki nem látta még és informálódni jött ide, elõbb kutassa fel a könyvet (bár elég ritka), mert a filmben kb a könyv 1/4-e ha adaptálva van. Könyvben akkora jó a Gömb is (Fémes és ajtaja van jelekkel az oldalán), meg tele van parás manifesztálásokkal amiknek nyoma sincs a filmben. Szuper könyv, és jó film.
DDT- 2013 ápr. 10. - 09:03:53 Előzmény Slovkowski
Most hogy így felidézted azt a könyves jelenetet, utólag belegondolva Harry skizofrén viselkedése nekem nem teljesen passzol a történet logikájába, de csak így utólag.
9/10
Slovkowski 2013 ápr. 08. - 00:47:20 9/10
Azokat a filmeket, amiket az imdb-n csak 5.8-ra értékelnek (mint ezt), sosem tetszenek. Tudom, hogy a kritikusok lehúzták a filmet (itt is) és csúnyán veszteséges volt, de mégis ez az egyik kedvencem. A sztori fantasztikus, amint tudom a könyvet is el fogom olvasni. A rendezés viszont lehetne jobb is. Tudom, hogy Levinson-nak van egy Oscar-ja, de nem tartom igazán jó rendezõnek, ezért a film nálam 9/10.

Innentõl ***SPOILER***

1.
Van egy hiba a filmben (könyvben?). Ugyebár dekódolják a számokat, hogy betûket kaphassanak belõlük, de Ted vagy Harry (nem emlékszem pontosan) elrontja a "H" betût, ezért lesz Harry helyett Jerry. A monitoron ez jelenik meg: "My name is Jerry". Azonban ehhez az kell, hogy az "A" betût is rosszul dekódolják, tehát a "name" szót sem lehetne helyesen olvasni a monitoron. Valami ilyesmit kellene olvasni: "My nema is Jerry", ha feltételezzük, hogy az A-t az E-vel cserélték fel.

2.
A fanyalgók mondhatják, hogy milyen olcsó klisé, mikor Norman (Hoffman) próbál kiszabadulni, abból a helyiségbõl, ahova Beth (Stone) bezárta és megpillant a már félig vízzel elöntött helyiség padlóján egy kis oxigén palackot, de sztem ezt "odamanifesztálja", mert megakar menekülni. Kb. ez lehet a tûznél is, amikor hip-hop a tûz magától elalszik, sztem Beth miatt.

3.
Van, amit nem értek. Beth miért alakít ki védelmi övezetet (rakja le a bombát) az ûrhajónál?

Kicsit továbbgondolva a könyvet/filmet, mivel a végén senki sem tudja meg a történteket, a jövõben ugyanígy megtörténnek az események, nem? 2043-ban ugyanígy be fog következni a "váratlan esemény", mivel az ûrhajósok "megint" nem fogják tudni, hogy mi fog történni.

4.
Kedvenc jelenet: Norman és a könyvek :D
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu