A Grand Budapest Hotel

Bakancslistához adom
The Grand Budapest Hotel
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai vígjáték, 100 perc, 2014

Értékelés:

464 szavazatból
Szerinted?

Gustave a híres európai szálloda, a Grand Budapest Hotel legendás főportása a két világháború között. Az elegáns szállodában átlagosnak nemigen mondható vendégek fordulnak meg, arisztokraták, vénkisasszonyok és műkincstolvajok. A főportás összebarátkozik az egyszerű londinerrel, Zero Mustafával, és együtt keverednek bele az évszázad műkincsrablásába. Miközben a világ drámai módon kezd megáltozni körülöttük, a szálloda szinte minden vendége és dolgozója részese lesz az értékes kép utáni hajszának.
Bemutató dátuma: 2014. március 20. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Díjak és jelölések

 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb smink és maszk
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb jelmeztervezés: Milena Canonero
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb látványtervezés
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb filmzene: Alexandre Desplat
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb jelmeztervezés: Milena Canonero
 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  2014
  Zsűri Nagydíja: Wes Anderson
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb eredeti forgatókönyv: Wes Anderson
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb filmzene: Alexandre Desplat
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb smink és maszk
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb látványtervezés
 • Golden Globe-díj

  2015
  Legjobb film - zenés film és vígjáték kategória
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb vágás jelölés: Barney Pilling
 • Berlini Nemzetközi Filmfesztivál

  2014
  Arany Medve jelölés: Wes Anderson
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb eredeti forgatókönyv jelölés: Wes Anderson
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb operatőr jelölés: Robert D. Yeoman
 • Golden Globe-díj

  2015
  Legjobb színész - zenés film és vígjáték kategória jelölés: Ralph Fiennes
 • Golden Globe-díj

  2015
  Legjobb forgatókönyv jelölés: Wes Anderson
 • Golden Globe-díj

  2015
  Legjobb rendező jelölés: Wes Anderson
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb vágás jelölés: Barney Pilling
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb férfi alakítás jelölés: Ralph Fiennes
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb film jelölés: Wes Anderson
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb rendező jelölés: Wes Anderson
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb film jelölés: Steven M. Rales
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb operatőr jelölés: Robert D. Yeoman
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb film jelölés
 • BAFTA-díj

  2015
  Legjobb hang jelölés
 • Oscar-díj

  2015
  Legjobb rendező jelölés: Wes Anderson

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Ahoj poplacsek 2023 dec. 15. - 22:57:34 10/10
Újranéztem, hát ez még mindig mekkora
1/10
Sindelar 2023 nov. 11. - 21:44:13 1/10 Előzmény BGM56
Nem csodálom, hogy nem tudtad megcáfolni, amit írtam. Maradt neked a jó öreg kommunista kártya. Hogy mitől lett volna kommunista, azt te sem tudod, csak puffogtatnod kellett valami szitokszónak szánt, rojtosra használt, üres lózungot.

"a filmről felejt el írni bármit is", ha tudnál szöveget értelmezni, látnád, hogy megindokoltam, miért nem tetszett nekem a film. Ha valakinek tetszett, egészségére, nem egyforma az ízlésünk.
offtopic
BGM56 2023 jún. 07. - 22:07:51 Előzmény Sindelar
No nézd csak, az utolsó magyar kommunista megszólalt és összehord itt minden, rájuk jellemző maszlagot, csak a filmről felejt el írni bármit is. 😡Mondjuk, mert fogalma sincs róla.
8/10
Mace 2022 okt. 24. - 08:19:03 8/10 Előzmény Sindelar
Klassz, hogy az első mondattal címet adsz a "kritikádnak."
Kiválóan összefoglalja a teljes írást, nem marad hiányérzet.
7/10
trikolor 2022 szept. 11. - 21:29:41 7/10
Érdekes a film atmoszférája és színes látványvilága. A vége felé azonban kezd túl sok lenni, ha az ember nem figyel egy pillanatra és lemarad az egyik nyúlfaroknyi párbeszédről, akkor könnyű elveszíteni a fonalat.
Nyilván a regény miatt meg volt kötve a rendező keze, de kihozta a legjobbat. Mindenképpen ajánlott film!
Saponatus 2022 aug. 17. - 20:55:58 Előzmény Sindelar
tesóm...mond valamit neked az a fogalom, hogy film? Vagy csak dokumentumfilmeket szabad csinálni szerinted?
1/10
Sindelar 2022 jún. 13. - 05:40:54 1/10
Karót nyelt, anakronisztikus, mesterkélt, képmutató modoroskodás. Érdekesebb lett volna a cselédsorba taszított emberek valódi sorsáról, megalázott, sanyarú alávetettségéről, az úr-szolga-viszony lélektanáról és borzalmairól egy hús-vér filmet látni, mint ezt a szirupos, sunyi alakoskodást arról, ahogy a gazda jópofizik az inasgyerekkel. A kor valódi társadalmi viszonyait lett volna érdemes bemutatni, bár lehet, hogy ezt főleg azért igényeltem, mert a mi régiónkban divatossá vált ennek a korszaknak a kozmetikázása, mentegetése, sőt, romantizálása, magasztalása. Valószínűleg túl sok idő telt el ahhoz, hogy a mai generációknak már lövése se legyen arról, hogy felmenőik mekkora nyomorban éltek ebben az időszakban, és inkább felülnek a trendy narratíváknak, szembeköpve saját őseiket.

Szóval, a Zérók - akiket valóban semmibe vettek - valódi sorsáról, nyomorúságáról, alávetettségéről, kisemmizettségéről lett volna érdemes filmet csinálni, mint ezt a képmutató tündérmesét az úr és a szolga haverkodásáról, puszipajtiságáról.

A kommenteket egyáltalán nem szoktam olvasni, de most átböngésztem őket, mert 100%-ig biztos voltam benne, hogy lesz olyan, aki a "fasisztázás" miatt fog majd hőbörögni. :D És volt bizony :D A fasiszták nagyon önérzetesek, ilyenkor ugranak, mint Pavlov kutyája. Ha nem lennének azok, nem éreznék magukat megszólítva ezzel. De megszólítva érzik magukat. :D

Hozzáteszem, a '30-as években az úri osztályok már bőven babusgatták a fasisztákat, tőlük remélték, hogy fizikailag megsemmisítik nekik a javak igazságosabb elosztásáért küzdő baloldaliakat. Ekkorra a liberális nagytőke és a fasiszták már rég egy húron pendültek és összeborultak. Egy kifinomult és művelt ember persze megveti a tekintélyelvet és az erőszakot, mégis támogatták őket, mert a kor entellektüeljeinek finomkodása, alakoskodása éppolyan hamis máz volt csupán, mint ez a film is.
8/10
vargama 2021 ápr. 15. - 13:34:14 8/10
Remek film, igazi csemege. Különleges vizuális stílusa van (megtervezett felvételek, idilli színek és szimmetrikus beállítások a hotelben). Szeretem Wes Anderson rendezéseit. A film egy gyilkos utáni hajsza és love story is egyben. Meglepő és egyben szórakoztató, jól összefésült jelenetek sora. Ralph Fiennes nagyot alakít a főkomornyik figurájában. Kedves, bölcs, finom humorú, elegánsan hallgat el dolgokat, nélkülözhetetlenné teszi magát minden vendég, de különösen a nők körében. A fiatal lobby boy-jal jó barátságba kerülnek, és minden helyzetet megoldanak, néha csak követniük kell az eseményeket.
Egy letűnt világot hoz elénk a film, nem harsogó humorú, de megmosolyogtató, szeretjük a két főszereplőt. Ugyanakkor utal a múlt század első felének európai történéseire, és a sorsok várható tragikumára is.
Többszöri nézésre is ajánlható, örülök, hogy láttam.
8/10
Andriska07 2021 febr. 17. - 21:59:46 8/10
Régóta meg akartam nézni, most sikerült elkapnom az egyik csatornán, melynek véget nem érő reklámjai sokat képesek roncsolni bármilyen filmen, de ezen nem sikerült. Számomra ez a film egy igazi gyöngyszem, amolyan ínyencfogás. Egy párhuzamos világ, amelyben a fiktív szállodán oda-vissza átgázolnak a mi XX. századunknak megfelelő események, mindez egy kellemes hangulatban tálalva. Sosem voltam Ralph Fiennes fan, de itt szuper volt, ahogy a többi színészveterán is. Külön köszönet, hogy ide színészeket válogattak be és nem sztárparádéval próbálták meg kiszúrni a szemünket. Ezt a filmet nem az igénytelen popcornozók komfortzónájához hangolták, nem közgazdászok és algoritmusok írták. Nekem szerzett 2 kellemes órát.
8/10
nick név 2020 júl. 30. - 03:19:33 8/10
Nem kezdek a film dicsérésébe, mert csak ömlengeni tudnék, az pedig üres és tartalmatlan, inkább maradok annyiban, hogy számomra egyértelműen a legjobb Wes Anderson film A Grand Budapest Hotel. Nyilván a valósághoz egészében túl sok köze nincsen, viszont egy olyan belső világ, illetve annak a valóságra vetített megvalósítása, amit filmként kifejezetten el lehet egyedi és érvényes létezőnek fogadni.

Nyilván nem kötelező, és ez nem is feltétlenül azt jelenti, hogy ha nem ez, akkor csak a lövöldözés meg a nagyon gyors gépjárművek, meg a sekszi csajok - bár az utóbbi manapság már nem annyira polkorrekt, tehát üzletileg kevésbé bevett formula. Persze itt is megvan a két szélsőség, bizonyára létezik az, akinek nem tetszik ez a film, mert nem passzol a filmes popcorn-jához, és megvan az is, akinek pedig azért tetszik, mert a különlegességet önmagában erénynek tekinti és rögtön egy olyan - látens sznob - szociális jelnek veszi, amivel a kifinomult, értő ízlésklub tagjává lehet válni - állatorvosi ló a témában A világítótorony. És ezeken kívül olyan is lehet, aki értette, végignézte és egyszerűen nem volt az ő világa.
Rendkívül infantilis dolog az, amikor a saját ízlésünkből vezetjük le a tökéletesen jó ízlést és az intelligencia magas fokát. ,,Akinek velem ellentétben nem tetszett a film, az biztosan nem értette és csak az akciófilmek valóak neki, hiszen azon a szinten áll.'' illetve ,,Aki velem ellentétben szerette ezt a szart, az egy ízlésficamos balek és a dudvában tíz óráig szüttyögős művészmozik valóak neki, hiszen azon a szinten áll.'' Ez a szemlélet legitim módon beette magát a közkultúrába és kéz kezet mos alapon táborokat képez, ami borzasztó. Az emberek 1-eseket és 10-eseket osztanak nem kritikán aluli és nem zseniális filmeknek önmaguk elragadtatottságának jegyében és büszkén fognak kezet egymással, ha a(z egy)személyes igazságharcuk frontális iránya a másik tábor ellenében pillanatnyilag megegyezik. Annyira unalmas az érvek nélküli, puszta stigmatizáció, olyan kevés és mégis olyan gyakori. Nincsen baj a vitával, de akkor az legyen értelmes vita, ne ócska önigazolást hajhászó odamondás, nyilván bizonyos hiány kitöltése, illetve kétely szerteoszlatása érdekében.

offtopic
Midnight67 2020 jún. 06. - 22:53:26
Biztosan valami dramaturgiai fogás, hogy egy 2014-es film elindul 16:9-ben (szélesvásznon), aztán a fejezeteknél átvált 4:3-ba, tehát bámulhatom oldalt a fekete csíkokat a képernyőn. És ez így váltakozik a filmben, én meg szorongatom a távirányítót... Hát, engem ez nem szórakoztat, sőt, inkább azt gondolom, ne szórakozzanak már velem..:( Kb. 40 percet bírtam.
1/10
norbertobaggio 2020 jún. 06. - 19:32:05 1/10
Hát ebböl elég volt fél óra
10/10
kobe8_20q@hotmail.com 2019 okt. 21. - 15:28:03 10/10
Zseniális film.
7/10
sexykex 2019 júl. 20. - 14:35:18 7/10
Wes Anderson jól kitalálta ezt a filmet. Nem tudom mennyit segített neki Stefan Zweig, mert én nem ismerem a munkásságát. Azt viszont látom, hogy a míves színészgárda és a stáb hatalmas segítség volt
(Maga a mű ugyancsak megosztja a nézőit. Ezzel kapcsolatban elmondanám az esetemet a zenével. Gyerekként tánczenét és régi slágereket hallgattam. Azért, mert a szüleim ezeket szerették. Azután jött a beatkorszak, ami hozzájuk már nem talált utat, nekem viszont a fiatalságot, a lázadást, a művészetet jelentette. Évtizedekig hallgattam a zenét és közben a slágerektől eljutottam a rockon át az undergrundig és a dzsesszig. Viszont már sohasem fogok eljutni a komolyzenéhez.
Ugyanez érvényes a filmekre is. Aki kevés filmet lát, az inkább a filmslágerekhez vonzódik. Aki sokat, az eljuthat a hangulatosabb művészfilmek élvezetéig is. Nagyon valószínű azonban, hogy ha az ember nem sznob, vagy nem szakmabeli, akkor azért mégsem lesz mindenevő.)
Gollam24 2019 júl. 16. - 17:59:47
Egyáltalán nem biztos, hogy az a világa.
Én például imádom és érteni is vélem a legnagyobb filmklasszikusokat, legnagyobb rendezők filmjeit, de ez a film nem több egy mosléknál.
Te magad sem tudod megindokolni, hogy miért volt ez jó, miről szól stb, csak írnád itt, hogy egyedi, gyönyörű, zseniális, kutyafasza meg akármi.
Dafoeee 2019 júl. 16. - 17:18:00
Aki erre a filmre azt mondja hogy rossz, vagy akar a legrosszabb film amit valaha latott, menjen es nezze meg a Halalos Iramban osszest, valoszinuleg az a vilaga..
JonathanSeagull 2019 júl. 13. - 09:56:31
Az egyik legrosszabb film, amit eddig láttam :-(((
Poldari 2019 jún. 27. - 16:33:22 Előzmény Jim Hacker
P. Howard a világ legjobb ponyvaregény írója!!!
10/10
zuluzulu 2018 okt. 11. - 15:09:13 10/10
Wes Anderson zseniális és ez az egyik, ha nem a legjobbja.
7/10
Jim Hacker 2018 okt. 03. - 08:52:18 7/10
Élveztem a látványvilágát, a mesteri vágásokat, a fordulatos és meseszerű történetet, a pazar színészi játékokat. Az utolsó félórában azonban már csak a sok badarság jött. Ez jól mutatja milyen egy mű mondanivaló nélkül. Akár egy ponyvaregény, mondjuk P. Howard módra.
Összes hozzászólás