A Hídember

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar történelmi film, 140 perc, 2002

Értékelés:

272 szavazatból
Szerinted?

A film története 1820 és 1860 között játszódik a Habsburg Monarchiában és egy különleges szellemi képességekkel és anyagi háttérrel született, magyar arisztokrata életét mutatja be, Széchenyi Istvánét, akit az utókor A LEGNAGYOBB MAGYAR címmel illet.
A Napóleon bukása utáni években az ifjú Széchenyi gróf könnyelműen elcsábítja bátyja feleségét és az ezt követő botrány tönkreteszi tiszti karrierjét. A megszégyenített asszony hirtelen halála végzetesen megváltoztatja a léha fiatalembert, aki azontúl a felelősség megszállottja lesz és nagy művek létrehozásával akar úrrá lenni sorsán. Egy nagyszabású barátság és egy különös, minden akadályokon felülemelkedô újabb szerelem segítségével a gróf a korszak híres politikusa lesz, a magyar ellenzék vezére - és ezzel szándékai és neveltetése ellenére a Habsburgok ellenfele. Felelősnek érezvén magát az elszabadult társadalmi indulatokért, az engesztelődést akarja szolgálni. Egy híd építésébe kezd a Dunán, mely a Nyugat és a Kelet közötti kapcsolat jelképe lenne a korabeli Európában. Hírneve és befolyása olyan méreteket ölt, hogy amikor az 1848-as forradalmak alapjaiban rázkódtatják meg a Monarchiát, beleőrül az önvádba. Amíg elborult elmével vegetál egy Bécs melletti magánszanatóriumban, rémlátomásai valóra válnak: a Monarchia különös kegyetlenséggel torolja meg a magyar provincia lázadását. Barátait kivégzik és az engedetlen ország az övéhez hasonló apátiába süllyed. Ekkor a már öreg gróf csodás hirtelenséggel, visszanyerve régi képességeit és energiáját, úgy dönt, hogy felrázza hazáját és egy utolsó, nagy játszmába kezd a Birodalommal.
Bemutató dátuma: 2002. április 11. Forgalmazó: Mokép

Stáblista:

Szereplők

Széchenyi István gróf
Metternich
Wesselényi Miklós
Karl Clam-Martinitz
Kossuth Lajos
Zichy gróf
Batthyány Lajos
William Tierny Clark
Széchényi Ferenc
Festetics Júlia

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Tiberio márc. 14. 23:44:38 8/10
A fényképezésnek voltak érdekes részei, pl. amikor Széchenyi megbízza Clarkot: a bieder árnyképek divatjára is utalhatott akár a szinte fekete-fehér, mélység nélküli képsor. Jók voltak a Lánchídi felvételek is. Egyes snittek ugyanakkor kevésbé tetszettek: öncélúnak tűnő beállítások és kameramozgás.
8/10
offtopic
Tiberio márc. 14. 23:23:20 8/10 Előzmény Makkos Bandi
Remélem, nem szavalod el.
fourdogs márc. 14. 11:35:54 Előzmény bubesz
Gondolom, a magyar nyelv stilisztikai lehetőségeiről.
Vagy a remittenda visszavételéből, bár a MÉH papír átvételi árát nem ismerem.
10/10
DUNAWÖLD 2022 júl. 31. - 03:41:04 10/10 Előzmény Xxy92
Nincs Port hülyék nélkül.
1/10
Makkos Bandi 2021 aug. 19. - 16:50:55 1/10
Úgy megihletett ez az oktalanul hosszúra rendezett és vágott ál-történelmi "alkotás", hogy még egy versikét is írtam hozzá :)
kölesgolyó 2021 márc. 17. - 13:11:04
Ezúton szeretnék gratulálni a köztévének, hogy sikerült 4:3-as képarányban leadnia ezt a filmet, amit egészen egyszerűen NEM így komponáltak. Mondjuk, így legalább lekötötte a figyelmemet, és vadásztam minden árnyékoló- vagy mikrofonbelógást. A kép alsó felét is érdemes volt figyelni, a hajós jelenetnél egész felderültem, mikor a totálban látszott a part (miközben a történet szerint épp a nyílt tengeren hajóztak), és hát a kamerasín is felfedezhető volt itt-ott. Külön öröm, hogy ez így, ilyen formában még a médiaklikken is elérhető bárki számára (ki tudja, meddig).

Komolyra fordítva, ebből is látható, hogy a filmélményt totál hazavágták ezzel a malőrrel(?), nem igazán tudtam az eseményekre koncentrálni, úgyhogy a filmről igazán objektíven nem nyilatkozhatok. Mindenesetre az ennyiből is megállapítható számomra, hogy abból a közel 2,5 milliárból felépült pár villa itt-ott az országban, merthogy erre a filmre ennek csak a töredékét költötték, az egészen biztos.
biffco 2021 márc. 16. - 21:56:24
Na ezert utalom a magyar filmeket: az a beeeena esogep es villamlas.... Ilyenkor nem esiknle anrendezonek h ha vmi beeeena elbassza az egesz filmet? A kamera meg a stab arnyekarol ne is beszeljunk... Mikozben a szineszek jateka agyonveri a mai magyar tevefilmeket/sorozatoket, ezt a kulonbseget nem is ertem amugy, h ekkora kulonbseg van a korabbi magyar filmekben a maiakhoz viszonyitva (de hat nem is osregi)
7/10
retrojedi 2021 márc. 16. - 01:38:13 7/10
Ez a film mozivászonra készült és az eredeti képaránya az IMDB szerint is 1.85 : 1
A tévében viszont mindig 4:3 képaránnyal adják, ami nagyon kiábrándító.. Megmondaná valaki hol van a film két széle? (már vagy ötödször látom így)
Yuliusz 2021 márc. 15. - 15:13:50
Ajánlanék egy értékrendet, úgy nevezik, hogy Human rights.
Ami pedig a nemzeti érzelmeket illeti, aki másokat idegenszívűnek titulál, pusztán azért mert az illetők másképp gondolkoznak a világról, az végtelenül ostoba.
offtopic
Edmond Dantes 2021 márc. 15. - 08:53:51 Előzmény ligetiz51
Az "idegenszívűeket" talán jobban irritálja, ha egyesek -mint most éppen ön- gyávaságból vagy más megfontolásból nem nevezik nevén a "gyereket" vagyis azt, amit-akiket a nem-idegenszívű fajmagyarok e kifejezéssel kódolnak. Értve vagyok, ugye?
9/10
ligetiz51 2021 márc. 15. - 06:42:08 9/10
Mivel személyesen nem éltük át az 1848-as időket nehéz megítélni a nagy személyiségek igazságait, helyes vagy ábrándos történelmi helyzet-lehetőség értékelésüket. E film Bereményi Géza víziója egy látványos filmben változó színészi teljesítményekkel. Eperjes Károly színészi játéka ebben (és más filmekben is) kimagasló ....(az ,hogy vállaltan nemzeti érzelmű és keresztény értékrendű az sokunknak tetszik, az idegenszívüeket irritálja, az nem befolyásolja színészi nagyságát).
1/10
Péterrrrrr 2021 márc. 01. - 18:49:30 1/10 Előzmény Sindelar
Abszolút egyetértek veled. Csak egy megjegyzés: Széchenyi adott nekünk, ezek a maiak meg elvesznek tőlünk. Ő még emberi nagyság volt. Amit a filmről és Eperjes alakításáról írtál, azzal tökéletesen egyetértek. Ritka gyenge film ritka sok pénzből legyártva.
1/10
Péterrrrrr 2021 márc. 01. - 18:42:04 1/10 Előzmény csokibogyo86
Pocsék egy film, és ha te így túlosztályozod, akkor 6-os helyett én meg 1-est adok. És akkor az átlag kb. reális.
1/10
Sindelar 2020 júl. 24. - 01:57:25 1/10
Katasztrófa. Eperjes korlátai itt mutatkoznak meg igazán, ugyanazt a hibbant, tökkelütött karaktert hozza, mint általában. Vannak színészek, akik egyfajta karaktert tudnak igazán, ami védjegyszerűen összekapcsolódik velük, és amit filmről filmre megbízhatóan hoznak. Csak ez nem minden szerepben működik. Itt ez nagyon kisiklott, még úgy is, hogy Táncsicshoz hasonlóan kifejezetten nem kedvelem Széchenyit, túlsztárolt figurája a történelemnek, aki bár hajlik a haladásra, mindvégig megmarad konzervatív arisztokratának, és a menthetetlenül maradi Habsburg-ház seggnyalójának, akiket a Bourbonokhoz hasonlóan egyszerűen a történelem szemétdombjára, a meszesgödörbe kellett volna hajítani. Velük is már csak akkor szakít, amikor már késő volt, egyébként megmaradt elitista arisztokratának. Ennek ellenére ennyire lökött, kerge, kelekótya idióta azért nem volt, mint amilyennek ez a film ábrázolja.
1/10
Xxy92 2017 aug. 20. - 13:43:48 1/10
\"Nincs karácsony Kevin nélkül!\"
Nincs augusztus 20. a Hídember nélkül!

8/10
marie1 2015 márc. 16. - 14:16:24 8/10
Tegnap közvetlenül a Kossuthkifli után adták a Hídembert. Mondjuk zongorázni lehetett a különbséget. Az elõbbi egy tragédia volt - abban a fórumban már ki is fejtettem masszívan a véleményemet - ez utóbbi pedig nézhetõ. Szerintem jó volt a rendezés, és a színészek játéka is. Eperjes kiváló volt erre a szerepre, hiszen az õ alap karakterében is van valami jellegzetesen egyedi "õrület". Úgyhogy szerintem érzületében, meggyõzõdésében is tudott azonosulni a szerepével. Sajnos a feleségét játszó külföldi színésznõ teljesen feledhetõ figura, nem egy nagy tehetség. Találhattak volna egy jobb magyar mûvészt a szerepre. Mindezekkel együtt is a film rendben volt, az atmoszférája, zenéje,és a képi világa is.
10/10
MadGame 2014 márc. 14. - 22:40:12 10/10
Imádom!
10/10
csokibogyo86 2014 febr. 11. - 12:25:00 10/10
Szerintem nagyon jó film, a színészek is nagyon jók, nem vagyok Eperjes-fan, de én végig elhittem, hogy õ Széchenyi.
kintornas 2013 márc. 27. - 11:32:43
Nekem tetszett a film. A színészek játéka színvonalas, Eperjes nagyszerût alakít.
Vinogradov 2013 márc. 25. - 12:48:33
Mondjuk a "Széchenyi napjai" nekem is eszembe juthatott volna, mint viszonyítási pont. Egy más fajta, klasszikusabb megközelítést nyújt és sokkal informatívabb - ez kétségtelen. Nem is rossz tétel, kedvelem is - viszont azt tegyük hozzá, hogy Tordy egy klasszikus, nagy formátumú és "aranymetszett" Széchenyit hoz. Az emberi dimenziók, amelyek közel hozzák a karaktert, Eperesnél és Bereményinél sokkal nagyobb hangsúlyt kapnak, és ott a döblingi részek is ezért sokkal jobbak - kíváncsi vagyok, ha majd eljutnak oda, mi lesz a véleményed!

Horváth Ádám borzalmasan rossz rendezõ, mert - igazad van - tényleg nem rendezõ. Ettõl függetlenül ezek a tévéjátékok remekül összeszokott színészekkel és stábokkal készültek - ilyen pl. szintén tõle a "Mire megvénülünk" c. Jókai-adaptációs sorozat is. Persze jót tett volna ezeknek egy erõs rendezõi kéz és koncepció, de hál istennek önmagukban is megállják a helyüket, és, kimondhatatlan szerencsénkre HÁ "szomszás" antiprofizmusa sem látszik rajtuk.

Itt viszont visszatérnék a Hídember megkomponáltságára - a nagyszerû képekre, a pazar színészi játékra és a hihetetlenül élvezetes zenei aláfestésre.

Tehát, összességében azt mondanám, a "Széchenyi napjai" egy a klasszikus, remek életrajzi- és adaptációs tv-sorozataink közül - a "Hídember"-ben viszont éppen az a kiemelkedõ, hogy nagyban elüt ezektõl és magyar filmtõl teljesen szokatlan profizmussal készült. Megkomponált, felépített, pazarul kivitelezett filmeposz - még ha több sebbõl vérzik, még ha az elsõ fele szétesõ és cselekmény szempontjából struktúrálatlan, akkor is!

Népnevelése és -mûvelésre tehát a "Széchenyi napjai" alkalmasabb, s ez a klasszikusabb, megbízhatóbb iparosmunka is, viszont, aki szokatlan és újszerû feldolgozásra vágyik, annak továbbra is a "Hídembert" kell ajánlanom.
Összes hozzászólás