A Pendragon legenda

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar kalandfilm, 98 perc, 1974

Értékelés:

85 szavazatból
Szerinted?

A fiatal, ám nagy műveltségű Dr. Bátky János (Latinovits Zoltán) meghívást kap a Pendragon-ház fejétől, Earl of Gwyneddtől (Darvas Iván) a llanwygani kastélyába. A kastély és a környék varázslatokkal, ősi rejtélyekkel teli világában kell Bátkynak megfejtenie a Pendragon legenda titkát segítőtársaival, Osborne (Timár Béla) és Cynthia Pendragonnal (Halász Judit). A nyomozás azonban teli van kalandokkal, meglepetésekkel, mert Earl of Gwynedd egykori szerelme, Eileen St. Claire (Tordai Teri) ármányos fondorlatokkal igyekszik ugyancsak megnehezíteni, hogy a titok napvilágot lásson.

Stáblista:

Szereplők

Dr. Bátky János
Earl of Gwynedd
Osborne Pendragon
Cynthia Pendragon
George Maloney
Lene Kretzsch
Mrs. Burt
Eileen St. Claire
Dr. Rehmer
James Morvin

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
hoffmann_egy 2023 márc. 28. - 21:28:28
Mi ez az eszement baromság? - Sajnos, kénytelen vagyok csúnya szavakat használni. Újra bebizonyosodik számomra, hogy ha egy rendező filmötlete azon alapul, hogy fellépteti kora legnépszerűbb színészeit, akkor majdnem biztos, hogy ezzel agyi kapacitása kimerül, a többi feladat, ami a filmhez kell, már meghaladja képességeit. Ha magában nem is, bízik a nagy nevekben. Az az ember, aki ezt összekotyvasztotta, rengeteg pénzt herdált el semmire.
Ráadásul, a sok korabeli sztárszínész játékát nézve nem érti az ember, minek kellettek ehhez ők, ezeket a jelentéktelen figurákat bárki alakíthatta volna.
offtopic
capt.nemo 2023 febr. 27. - 02:55:23 Előzmény gladiolus
"munkaszolgálatos tábor õrei agyonverték. Kár."

nem. ha betörik az üveg, vagy tönkremegy valami, az a "kár". ha a hitvány söpredék agyba főbe ver egy kifinomult és tehetséges elmét, az ettől jóval több.. az megbocsáthatatlan és gyalázat.
capt.nemo 2023 febr. 27. - 02:48:23
ez egy teljesen rossz fércfilm. sőt, még csak filmnek sem nevezném. nincs benne semmi filmes, még egy lekamerázott színielőadás is hangulatosabb. a könyv végtelenül kifinomult angol hangulata, társalgási humora és arisztokratikus bája tökéletesen kiherélődött. hiába a színészlegendák, és az operatőr géniusz, a rendező most nagyon meggyalázta a jobb sorsra érdemes eredeti művet.
10/10
petcheetah 2022 jan. 24. - 21:43:50 10/10
Zseniális film, bár még a könyvet nem olvastam. Néhol nem igazán értettem a sztorit, de a végére összeállt a kép. Latinovits miatt néztem meg és abszolúte megérte! Számomra ez a top filmjei között van, valami zseniálisat alakít. A film egy jó vígjáték, kalandokkal egyben. Mindenkinek ajánlom, akár az egész családnak is, hiszen eléggé szórakoztató, ami hosszan leköti a figyelmet.
1/10
offtopic
Tiberio 2021 szept. 03. - 17:55:09 1/10
A nevükben is nagyon komoly nevű, nagyon komoly Györgyök kérem, a Révész György meg a Ránki György kérem, megcsinálták a nagy filmet! A Pendragonnak a legendáját kérem! E nagyon komoly embereknek e nagyon komoly habkönnyű filmje kérem, szocialista dolgozó népünk épülésére, jobbítására csinálták a Györgyök kérem, a nagy legendáját a Pendragonnak!
10/10
Sophie_Western 2020 júl. 21. - 22:13:16 10/10
Számomra a 100x láttam és imádom kategória.
1/10
Tiberio 2020 júl. 03. - 14:20:48 1/10
Csapnivaló zagyvaság.
vino-et-veritas 2017 okt. 10. - 20:55:09 Előzmény gladiolus
Valami ilyesmire gondoltam.
Sokfélét olvasok, de nem "irodalmi" tudatossággal, csak mûkedvelõ értelmiségi módon.
Nos, Szerb biztos nagy irodalmár/irodalomtörténész volt, de nem éppen a kedvencem.
Az Utas és holdvilág a maga korában vélhetõen újszerû és formabontó volt (szomorúan filozofikus, de ugyanakkor derûsen optimista, stb.), de nem különösebben fogott meg.
A Pendragon... sem teljesen az én fogamra való.

Egyszerûen meggyilkolták a származása miatt azok, akik inkább más "népszerû - ma is olvasható - irodalmárok" mûveit "kedvelték"...
gladiolus 2017 okt. 09. - 09:50:11
1967 -74 között készültek az általad említett filmek, gondolom ez egy korszaknak tekinthetõ nála, amelyet vagy magánéleti, vagy egyéb lelki tényezõk formáltak. És persze ha a fõszereplõ is és a rendezõ is ugyanaz, akkor nem lehet nehéz hasonló hangulatú filmet készíteni. :-)

A Pendragon legenda kamaszkorom egyik kedvenc olvasmánya volt, és nagyon jól emlékszem a hangulatára. Az az éra, amelynek idején a film készült, annyira távol esik a könyv hangulatvilágától, hogy számomra ezért volt csalódás. Talán mondhatjuk, hogy Szerb Antalnak ez a legnépszerûbb mûve, de beleolvasván az Utas és holdvilág is érdemesnek tûnik az elolvasásra.
Kíváncsi lettem Szerb Antal életrajzára is, hiszen a zseniális mû mögött nagyrészt az õ személye húzódik meg. Tehetséges íróként jellemzik, akinek a stílusa egyszerû, jól érthetõ és népszerû a társadalom széles rétege számára, írói stílusa mögött nagyfokú intelligencia sejthetõ, melyet nem fitogtat, inkább csak érezni lehet.Sok lendület és közvetlenség jellemzi.
Sajnos az élete tragikus fordulattal ért véget, gondolom zsidó származása miatt 1945-ben a munkaszolgálatos tábor õrei agyonverték. Kár.
vino-et-veritas 2017 okt. 07. - 09:09:48
A könyv valóban nem ezt sugallja.
Viszont itt nem a "kommunista" filmkészítés a lényeg, hanem inkább a rendezõ.
Révész több korszakbeli filmje megvalósításban, képi világban igen hasonlatos.
Én ezt a "kézjegyet" érzem az "Egy szerelem három éjszakája"-tól az "Utazás a koponyám körül"-ig. Elõtte után már nem.
gladiolus 2017 okt. 06. - 17:35:28
Én a könyv alapján teljesen más színészeket képzeltem el azokhoz a karakterekhez. Már a fõszereplõk sem igazán teli találatok, másrészt a könyv lebilincselõen van megírva, és az a kommunista érában történõ megfilmesítés sokat levett az eredeti regény varázsából.
2/10
stupek2 2017 okt. 06. - 11:55:15 2/10
Engem abszolút nem kötött le a film. A színészek túl sokat gesztikuláltak, mindenki próbálta túljátszani a másikat.
LexH 2015 márc. 11. - 08:34:05
Akiknek hobbija a boszorkányság, sátánizmus, fekete mágia meg ilyenek, pontos és kimerítõ betekintést nyernek a rituálékba a könyv utolsó 20 oldalán. A film azonban nem felel meg e követelményeknek (sem).
7/10
trudy 2015 febr. 24. - 19:05:24 7/10
A könyv elolvasása után szükségét éreztem, hogy megnézzem a filmet, ha már készült belõle. Nekem a könyv is csak úgy a 3/4-edéig volt jó, odáig megállás nélkül, egyhuzamban elolvastam, aztán amikor rávettem magam, hogy befejezzem, a végét már kicsit hamar összerántottnak éreztem. A film nem igazán tisztította ki a homályos részeket, sõt, szerintem a film az, ami a könyv nélkül sokszor nem igazán érthetõ. Ettõl függetlenül nekem tetszett, újabban szeretek régi magyar filmeket nézni és a kivitelezés maga itt is nagyon jól sikerült, a látvány, a színészek nagyon ott vannak. Ennyi történetet 90 percbe belezsúfolni viszont nem könnyû, talán ha némileg hosszabb lett volna a film és valahogy izgalmasabb, akkor mestermû is lehetett volna. Így viszont legalább azt nem lehet rá mondani, hogy vontatott.
3/10
Helka 2014 okt. 03. - 16:06:23 3/10
Már kezdtem szégyellni magam, hogy képtelen vagyok megszeretni ezt a filmet, pedig a könyv hihetetlenül okos, szórakoztató, szellemes, enyhén malíciózus, épp borotvaélen táncol a komoly és nevetséges határán. Ám a filmben ebbõl semmi sem jön át, annyira nyögvenyelõs, zavaros és végképp érdektelen. - Szegény Szerb Antal - én is ezt sóhajtottam, látván, mi lett abból a mûbõl, amelyet ennyire nem értett meg a forgatókönyv írója, maga a rendezõ: Révész György. És mennyi jó színészt hozott ezzel kellemetlen helyzetbe, hiszen ebbõl tényleg lehetett volna remek magyar filmet csinálni. Nohát, nagy kár. A szomorú mégiscsak az, hogy nem egyedüli a magyar filmszakmában az ilyen gyatra film.
LexH 2014 ápr. 18. - 11:11:02
A Magvetõ szerint ez a sztori:

Egy fiatal magyar tudós XVII. századi misztikusok után kutat a British Museum könyvtárában. Earl of Gwynedd, a Pendragon család feje meghívja várába, és Mrs. Eileen St. Claire, egy csodálatos fiatal nõ, titokzatos gyûrût küld az earlnek az ifjú tudóssal. Szerb Antal egyedülállóan izgalmas, nagyszerû szatirikus detektívregénye a legendákkal teli, varázsos walesi tájra viszi el az olvasót, ahol a képzelet szülte kísértetvilág a kor valóságos kísérteteivel ütközik össze egy hatalmas örökségért folyó izgalmas hajsza keretében.
Sorozatfüggõ 2012 júl. 15. - 11:54:50 Előzmény aggodalmas
Ne haragudj, ha megkérdezem: hol lehet keresni a Korcsmáros Pál féle kiadványt? Könyvesboltban vagy inkább hírlapárusnál? Gyerekkorom kedvencei voltak ezek a rajzos történetek, egyszer megvettem egy vastag kiadást, amiben több történet is benne volt, de a tesóm kölcsönadta valakinek, és sose kaptam vissza. Nagyon szeretném újra megszerezni!
athene4 2012 júl. 14. - 21:50:11
Szintén Révész György rendezése, és ugyanolyan nézhetetlen borzalom, mint az Utazás a koponyám körül volt, amit ugyancsak nemrég adtak.
Simon Phoenix 2012 júl. 14. - 21:49:10
Zavaros szürreális maszlagot csináltak az amúgy jó regénybõl....
Szétmûvészeskedték...
1/10
ClaraL 2012 júl. 14. - 21:22:44 1/10
Nézhetetlen, hiába a kiváló színészek.
Összes hozzászólás